Bij de bouw of de herinrichting van een huis of een appartement worden vaak allerhande plannen gemaakt. Wat echter vaak vergeten wordt, is de verlichting. Maar fouten bij het ontwerp van de lampen kunnen zelfs de meest comfortabele kamer, die tot in het kleinste detail is doordacht, in een oncomfortabele kamer veranderen omdat de sfeer in de kamer van de juiste locatie van de lampen afhangt.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste lampen trends voor 2021/2022 en het hebben over de lichtscenario’s, die ons leven gemakkelijker zouden moeten maken. 

Onzichtbare of verborgen lichtbronnen

Verborgen lichtbronnen met aandacht voor kwaliteit is één van de belangrijkste trends. Tegenwoordig zijn er led lampen die dit effect kunnen bereiken. Ook lampensystemen via een app winnen steeds meer aan populariteit. De lampen worden functioneler en de benodigde accessoires (verlichtingsunits, transformatoren enz.) zijn kleiner geworden. Op deze manier werd het mogelijk om verlichtingssystemen met architectuur te combineren – je ziet het licht van opzij of van boven stromen, maar je ziet de bron niet.

Voorbeelden van verborgen lichtbronnen:

 1. Verzonken armaturen – gemonteerd in de plafondruimte en alleen de buitenring en het optische glas zijn op het oppervlak zichtbaar. Geweldig voor kamers met lage plafonds.
 2. Positionele armaturen – zijn ingebouwd in muren, vloeren of plafonds. Wordt gebruikt om het effect van dromerig licht in een kamer te creëren. Afhankelijk van de gekozen locatie kan ook een heel ander effect worden verkregen.
 3. Multi-level lampen – maakt het mogelijk om verlichtingsapparaten in muren te integreren. Vaak merk je misschien niet eens dat deze techniek is gebruikt, maar het zachte licht zul je zeker wel opmerken.
 4. Vloerlampen – vervullen de functie van extra verlichting, bijvoorbeeld als nachtverlichting in de gang van het appartement of in het aangrenzende gebied van het huis. Ze creëren ook lichtensembles, die het licht op de muren benadrukken.

Verborgen lichtbronnen helpen om het gewenste effect en sfeer in jouw interieur te bereiken. Ze zijn geweldig om de architectonische vorm, van bijvoorbeeld het werkgebied, te benadrukken enz.

Verplaatsbare lampen

Wij zijn pas echt tevreden als de kabels volledig onzichtbaar zijn. Maar met draagbare of desktopverlichting zonder kabels is dat al mogelijk. Tegenwoordig produceren veel fabrikanten ook binnenverlichting, bijvoorbeeld voor een terras of een veranda, die werken op een batterij.

Lichtscenario’s

Dit is een richting die al enkele jaren bestaat en die we in de toekomst steeds meer zullen gaan zien. Lichtscenario’s worden door draadloze technologie mogelijk gemaakt. Nu is het bijvoorbeeld mogelijk om het niveau en de intensiteit van het licht met een mobiele app te regelen. Je kunt bijvoorbeeld een combinatie van lichtbronnen en hun helderheid aanpassen aan een kinderkamer, een feestje met vrienden of om ‘s avonds een intieme sfeer te creëren. Technologieën stellen ons in staat, door het programma op de smartphone te gebruiken, om de lampen in het appartement te kunnen regelen zonder uit je stoel te hoeven komen. Dit zijn allemaal lichtscenario’s.

Binnen één ruimte kunnen meerdere lichtscenario’s worden gecreëerd. Bij het maken ervan is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

 • groepen van functionele lichtbronnen;
 • het gebruik van verschillende soorten lichtbronnen: lampen, kroonluchters, schansen enz.;
 • de locatie van schakelaars, dimmers en bedieningspanelen;
 • de aanwezigheid van aanraakbedieningspanelen en bewegingssensoren;
 • lichtparameters – de mogelijkheid om te dimmen of de kleurtemperatuur;
 • de opstelling van meubels;
 • het soort pand;
 • het kleurenpalet van het interieur;
 • het natuurlijke licht in de kamer.

Het lichtscenario is ook een gedetailleerde instructie voor specialisten op het gebied van verlichting en automatisering, die de elektrische apparatuur zullen gaan installeren en configureren. Een tiental jaar geleden was het voor de eigenaren van een appartement nog voldoende om een kroonluchter in de kamer te hebben en een staande lamp bij de leesstoel. In een modern interieurontwerp worden maximaal zes lichtgroepen gebruikt, wat heeft geleid tot het ontstaan van lichtscenario’s.

Comfortabel wonen

Wooncomfort is één van de belangrijkste trends waarvoor het toekomstige lichtontwerp zal worden gebouwd. In 2021 wordt een verdere ontwikkeling van verlichtingstechnologieën voorspeld, die al in voorgaande jaren werden aangekondigd. Zo ligt het voor de hand dat OLED‘s (organic light emitting diodes) verder ontwikkeld moeten worden, aangezien dit nog geen stabiele technologie is. We zien echter ook vernieuwing bij gerenommeerde merken – veel fabrikanten proberen tegenwoordig nieuwe showrooms te openen, die zullen worden gecreëerd volgens niet-standaard regels om ambitieuze taken uit te voeren.

Opmerking, naast de wens om lampen op maat te laten maken – maatwerk volgens de wensen van de klant – is het ook mogelijk om de grootte van de lamp en de kenmerken ervan voor bepaalde taken te kiezen.

Veel bedrijven gaan daarentegen tegen de trends in en komen alleen met decoratieve lichtbronnen op de markt. Er moet echter wel benadrukt worden dat decoratieve en technische verlichting harmonieus kan worden geïntegreerd omdat zij steeds complexere taken doelgericht en geconcentreerd kunnen verrichten.

Top 10 populaire lampen trends

In 2021 zijn er verschillende belangrijke lampen trends: 

 1. Geometrische vormen – verlichtingsapparaten met regelmatige vormen zijn nog steeds razend populair: bolvormige structuren, clusterlampen, honingraat lampen, kegelvormige lampenkappen, kubische vormen, veelvlak hanglampen, evenals spiraalvormige kroonluchters.
 2. Combinatie van materialen – gloeilampen bevestigd met metalen kettingen op een houten voet met een matte afwerking. Dit ontwerp past perfect in de eco-stijl. Op Direct Lampen kan je in ieder geval mooie stijlen vinden.
 3. De kleur zwart is de nieuwe trend in design. Verlichtingselementen zoals bijvoorbeeld kroonluchters en lampen zijn populair in mat zwart, die dan worden gecombineerd met lichtkandelaars en staande lampen.
 4. Rustieke stijl – een compositie in de vorm van een houten wiel met smeedijzeren ‘kandelaars’ opgehangen door middel van kettingen zal helpen om het moderne en laconieke ontwerp van de kamer wat af te zwakken.
 5. Kroonluchters in ecostijl – tegenwoordig besteden ontwerpers veel aandacht aan lichte composities van hout en matglas. In de nieuwste collecties zie je vaak het gebruik van houten kralen en lampenkappen van jute, touw of rotan. Hanglampen van matglas of stof zien er interessant uit.
 6. Horizontaal licht – uitstekende lampen in een horizontale opstelling passen goed bij de industriële stijl.
 7. Hangende kroonluchters zijn de hit van het komende seizoen voor slaapkamers. Exquise matglazen lampen aan beide zijden van het bed benadrukken het ontwerp idee van een loft en passen perfect in de geest van het minimalisme in de woonkamer of in de keuken. Voor landelijke ontwerpen of chalets zijn hanglampen met geweven lampenkappen geschikt.
 8. Vintage composities – de liefde van de ontwerpers voor vintage kwam ook tot uiting in het ontwerp van plafondlampen, gemaakt van een legering van verschillende metalen. Modellen in messing, gouden texturen of verouderde oppervlakken zijn erg populair.
 9. Gekleurd glas – een kroonluchter of een gekleurde glazen lamp is een kunstwerk dat een unieke en kleurrijke verlichting creëert.
 10. Sculpturale armaturen – samen met de groei van verlichtingstechnologieën, groeien ook de mogelijkheden van de productie van sculpturale verlichtingselementen. Vormen kunnen variëren van wolken of luchtbellen tot artistieke afbeeldingen.

Leave a Comment