Acht essentiële tips voor het kopen van een laptop

Laptops zijn compact genoeg om mee te nemen en ook veelzijdig genoeg om veeleisende applicaties te kunnen draaien. Het is of je nu thuis, onderweg of in een klaslokaal bent, gewoon je beste hulpmiddel om serieus op te kunnen werken. Hoewel tablets en smartphones natuurlijk altijd populair zijn, beseffen de meeste mensen dat alles van het typen van een stuk tot het bekijken van een video en gamen toch beter werkt op een laptop. Maar wat voor een soort laptop moet je nu kopen? We hebben een handleiding voor het kopen van laptops voor je samengesteld om je te helpen een betere keuze te kunnen maken.

Er is, als het gaat om laptops, een breed scala aan afmetingen, functies en prijzen beschikbaar, waardoor het kiezen van de beste laptop best een uitdaging kan zijn en daarom kan het doen van wat onderzoek echt geen kwaad. 

Snelle tips voor het kopen van een laptop

Als je haast hebt en niet wilt wachten, zijn dit de belangrijkste dingen om te overwegen bij het kiezen van een nieuwe laptop. Bekijk de onderstaande secties voor meer informatie.

  • Schermen met een afmeting van 12,5 tot 14-inch bieden de beste balans tussen bruikbaarheid en draagbaarheid. Grotere schermen zijn prima als je niet veel reist en kleinere modellen zijn geweldig voor kinderen.
  • Als je meer dan €600 wilt uitgeven, let dan op deze minimale specificaties:
    • Core i5 CPU
    • 1920 x 1080 scherm
    • 8GB of RAM
    • SSD opslag in plaats van een harde schijf.
    • Meer dan 8 uur batterijduur is ideaal als je van plan bent om je laptop overal mee naar toe te nemen.
    • Overweeg een 2-in-1-laptop als je je laptop ook als een tablet wilt gebruiken. Zo niet, dan is een standaard clamshell-laptop (alleen open en dicht) een betere keuze.
    • Chromebooks zijn zeer geschikt voor kinderen. Windows-laptops en MacBooks bieden allebei veel functionaliteit; welk platform jouw voorkeur heeft, is een kwestie van persoonlijke smaak.

Om anoniem toegang te krijgen op het internet dan zou je het beste bij een VPN netwerk kunnen aanmelden. Een expressvpn is dan ook aan te raden.

1. Kies eerst een platform: Mac, Windows of Chrome OS?

Dit is vooral als je niet bekend bent met zowel Macs als pc’s een lastige vraag om te beantwoorden. Maar dit snelle overzicht van de voor-en nadelen van elk platform zou je een eind op weg moeten helpen.

De meeste laptops worden geleverd met één van de drie besturingssystemen: Windows, Chrome OS of MacOS (alleen voor MacBooks). Het kiezen van het juiste platform voor jou is een persoonlijke voorkeur, maar hier volgt een korte samenvatting van wat elk platform biedt.

Windows 10

Image result for windows 10

Het meest flexibele besturingssysteem, Windows, verschijnt op veel meer merken en modellen dan alleen Chrome OS of Mac OS X. Windows-laptops variëren in prijs van minder dan €150 tot enkele duizenden euros en bieden een breed scala aan functies, van aanraakschermen (touchscreens) en vingerafdruklezers tot chips voor dubbele grafische afbeeldingen. Windows 10, de nieuwste versie van het vlaggenschip besturingssysteem van Microsoft, biedt een aantal verbeteringen ten opzichte van Windows 7 en 8, waaronder de mogelijkheid om te schakelen tussen tablet- en bureaubladmodi, een vernieuwd startmenu met live-tiles en de krachtige Cortana digitale assistent. Sinds de lancering in juli 2015 heeft Windows 10 ook een groot aantal verbeteringen toegevoegd, waaronder de mogelijkheid om vervolgvragen te gebruiken met Cortana, je e-mail op te zoeken in gemakkelijke taal en met je stylus bijna overal te krabbelen.

Apple macOS High Sierra

Image result for Apple macOS High Sierra

Alle MacBooks worden geleverd met Apple’s nieuwste desktopbesturingssysteem, macOS Mojave. Over het algemeen biedt het besturingssysteem dezelfde functionaliteit als Windows 10, maar met een andere kijk op de interface die een apps-dock onder aan het scherm vervangt voor het Start-menu en taakbalk bij Microsoft. In plaats van de digitale assistent van Cortana, krijgen Mac-gebruikers Siri. Ze kunnen ook transacties uitvoeren met Apple Pay, oproepen aannemen of sms’en vanaf hun telefoon en hun laptops ontgrendelen met een Apple Watch. MacOS is echter niet gemaakt voor aanraking, omdat er geen MacBook wordt geleverd met een aanraakscherm.

Chrome OS

Image result for Chrome OS laptop

Het wordt ook gevonden op goedkope Chromebooks, zoals de Samsung Chromebook 3. Het besturingssysteem van Google is eenvoudig en veilig, maar beperkter dan Windows of macOS. De gebruikersinterface lijkt veel op Windows met een applicatie-menu, een bureaublad en de mogelijkheid om vensters te slepen, maar de belangrijkste app die je gebruikt, is de Chrome-browser. Het nadeel is dat veel van de “web-apps” die je gebruikt, niet echt goed offline werken. Dat verandert echter nu een aantal Chromebooks, inclusief het geavanceerde Google PixelBook, nu ook Android-apps kan uitvoeren.

Als je een apparaat nodig hebt om mee op internet te surfen, e-mail te bekijken, door sociale netwerken te navigeren en online te chatten, zijn Chromebooks uiterst draagbaar en bieden ze een goede levensduur van de batterij tegen lage prijzen. Ze zijn ook enorm populair bij scholen en ouders, omdat het moeilijk is voor kinderen is om ze te infecteren met malware en omdat ze functioneler zijn dan de meeste tablets. Als je een Chromebook nodig hebt, zoek er dan een met minimaal 4 GB RAM en 16 GB opslagruimte. Een resolutie van 1920 x 1080 verdient de voorkeur, maar is best moeilijk te vinden. Betaal eventueel wat extra om een 2-in-1 te krijgen als je van plan bent om ook Android-apps te gaan gebruiken.

2. Beslis of je een 2-in-1 wilt

turned on MacBook Pro beside monitor on desk

Veel laptops behoren tot de categorie 2-in-1 laptops wat hybride apparaten zijn, die kunnen schakelen tussen de traditionele clamshell-modus (gesloten beeldschermmodus), tabletmodus en andere posities daartussen, zoals tent- of standmodi. 2-in-1 modellen komen over het algemeen in twee verschillende stijlen: afneembare apparaten met schermen die helemaal loskomen van het toetsenbord en flexibele laptops met scharnieren die 360º naar achteren buigen om van modus te veranderen. Als het voor jou niet belangrijk is om je laptop van stand te kunnen veranderen, krijg je meestal meer prestaties voor je geld bij een traditionele clamshell-laptop.

Als je beslist dat je wel een 2-in-1 wilt, let er dan wel op dat de buigbare modellen meestal een veel langere levensduur hebben dan de afneembare modellen.

3. Kies het juiste formaat

Voordat je kijkt naar de specificaties of de prijzen, moet je erachter komen hoe mobiel je laptop moet zijn. Laptops worden meestal gecategoriseerd op basis van hun weergaveformaten:

  • 11 tot 12 inches: dit zijn de dunste en lichtste systemen en hebben schermen van 11 tot 12 inches en wegen doorgaans rond de 5 tot 7 kilo.
  • 13 tot 14 inches: biedt de beste balans tussen draagbaarheid en bruikbaarheid, vooral als je een laptop wilt die minder dan 4 kilo weegt.
  • 15 inches: de meest populaire maat, 15-inch laptops wegen meestal rond de 4,5 tot 6,5 kilo. Overweeg deze grootte als je een groter scherm wilt en niet van plan bent om je laptop vaak mee te nemen.
  • 17 tot 18 inches: als je laptop elke dag de hele dag op je bureau staat, zou een 17- of 18-inches systeem je kunnen voorzien van het soort verwerkingskracht die je nodig hebt om high-end games te spelen of een hoge productiviteit qua werk te kunnen realiseren.

4. Controleer het toetsenbord en de touchpad

 

Als een laptop de meest indrukwekkende functies heeft, hoeft dat nog niet te betekenen dat het toetsenbord ook een goede ergonomie heeft. Als je van plan bent veel te werken op je laptop, zorg er dan voor dat het toetsenbord solide, tactiele feedback biedt en voldoende verticale verplaatsing (de afstand als de toets ingedrukt is moet meestal 1 tot 2mm zijn) en voldoende ruimte tussen de toetsen heeft.

Zoek naar een nauwkeurige touchpad, die je geen springerige cursor geeft en consequent reageert op multitouch-bewegingen zoals knijpen om te zoomen. Als je een zakelijke laptop koopt, overweeg dan om er een te nemen met een aanwijsstokje (aka nub) tussen de G- en H-toetsen, zodat je op het bureaublad kunt navigeren zonder dat je je vingers van het toetsenbord hoeft te tillen.

5. Kies jouw specificaties

Onderdelen van een laptop zoals de processor, de harde schijf, RAM en de grafische chip kunnen zelfs experts op het gebied van laptops verwarren, dus schaam je niet als je de volgende termen niet begrijpt.

Hier zijn de belangrijkste onderdelen om in de gaten te houden.

  • CPU: het “brein” van je computer, de processor heeft een enorme invloed op de prestaties en afhankelijk van wat je wilt doen, is dit bij de goedkopere modellen misschien niet goed genoeg.
  • Intel Core i5: als je op zoek bent naar een gewone laptop met een goede prijs-kwaliteit verhouding, koop er dan een met een Intel Core i5 CPU. Modellen die eindigen op U (bijv. Core i5-7200U) komen het meest voor. Degenen met de Y in de naam hebben een laag stroomverbruik en presteren slechter, terwijl modellen met HQ meer wattage gebruiken en systemen hebben die beter geschikt zijn voor werk en gamen. Intel’s nieuwste 10e generatie “Ice Lake” CPU’s hebben vier kernen en een aantal handige functies, waaronder WiFi 6-ondersteuning, Thunderbolt 3-integratie en een betere AI.
  • Intel Core i9: als nieuwste vervanging voor de Core i7 in de lijn met nieuwe top-of-the-line CPU van Intel, leveren Core i9-processoren snellere prestaties dan elke andere mobiele chip. Alleen beschikbaar op premium laptops zijn Core i9-CPU’s alleen hun premium prijs waard als je je laptop veel gebruikt en iemand bent die de meest veeleisende programma’s en apps gebruikt. 
  • Intel Core i7: is net een stapje hoger dan de Core i5 en de modellen hebben nummers die eindigen op HQ of K. Ze gebruiken een hoger wattage en hebben vier kernen wat zorgt voor nog sneller gamen en meer productiviteit. Er zijn ook Core i7 Y-chips die minder kracht hebben en mindere prestaties leveren. Let op CPU’s met een 8 in het modelnummer (bijv. Core i7-8250U) omdat deze deel uitmaken van Intel’s nieuwste 8e generatie Core Series en betere prestaties bieden. 
  • Intel Core i3: de prestaties hier zijn slechts een stap lager dan Core i5 en dat geldt ook voor de prijs. Als je de mogelijkheid hebt om een Core i5te kunnen kopen, raden wij je aan dit te doen.
  • AMD Ryzen Mobile: een nieuwe reeks chips, die is ontworpen om te concurreren met Intel Core i5 en Core i7. 
  • AMD A, FX of E series: meestal gevonden in goedkope laptops, bieden de AMD’s processors – het bedrijf noemt ze APU’s in plaats van CPU’s – fatsoenlijke prestaties voor hun prijs en is het goed genoeg voor surfen op het web, het bekijken van mediabeelden en wat licht werk.
  • Intel Pentium/Celeron: meestal te vinden in de laptop van minder dan €400, bieden deze chips de traagste prestaties, maar kunnen ze wel de belangrijkste taken zoals surfen op het web en een lichte bewerking van documenten aan. Als je meer kunt betalen en een Core i3 of i5 kunt kopen, ben je beter af.
  • Intel Core m / Core i5 / i7 “Y series”: omdat het weinig energie gebruikt en niet snel warm wordt, staan de systemen met deze processoren je toe om zonder ventilator te kunnen draaien. De prestaties zijn beter dan van Celeron, maar minder dan de reguliere Core i5 U-serie.
  • Intel Xeon: extreem krachtige en dure processors voor grote mobiele werkstations. Als je professionele engineering, 3D-modellering of videobewerking uitvoert, is Xeon misschien belangrijk voor je, maar het heeft wel invloed op de levensduur van de batterij en het maakt de laptop zwaarder. 
  • RAM: sommige laptops van minder dan €250 worden geleverd met slechts 2GB RAM, maar idealiter wil je minstens 8GB en het liefst 16GB als je net iets meer geld kunt uitgeven. Voor de meeste gebruikers is 32GB of meer overdreven.
  • Opslagschijf (ook wel bekend als harde schijf): nog belangrijker dan de snelheid van je CPU is de prestatie van het opslagstation. Als je het je kunt veroorloven en niet veel interne opslag nodig hebt, haal dan een laptop met SSD (solid state drive) in plaats van een harde schijf, want deze zal dan minstens drie keer sneller werken.

Onder SSD’s bieden de nieuwere PCIe x4 (ook bekend als NVME-units) een drievoudige snelheid van de traditionele SATA-schijven. Laptops van minder dan €250 gebruiken eMMC-geheugen, dat technisch solide is maar niet sneller dan een mechanische harde schijf.

  • Weergave: hoe meer pixels de laptop heeft, hoe meer content je op het scherm kunt plaatsen en hoe scherper het eruit zal zien. Helaas hebben de meeste budget laptops en de goedkopere zakelijke laptops 1366 x 768 beeldschermen maar als je het kunt betalen, raden we je aan om wat extra te betalen voor een scherm van 1920 x 1080, ook wel bekend als Full HD of 1080p. Hogere laptops hebben schermen van 2560 x 1600, 3200 x 1800 of zelfs 3840 x 2160 pixels, die er allemaal scherp uitzien, maar meer stroom verbruiken, waardoor de levensduur van de batterij wordt verkort.
  • Aanraakscherm: als je een normale clamshell-laptop koopt in plaats van een 2-in-1, profiteer je niet veel van een aanraakscherm en zal dit alleen de levensduur van de batterij met 1 tot 3 uur verminderen. Op 2-in-1 laptop’s zijn de aanraakschermen standaard. Als je nog steeds een aanraakscherm wilt, bekijk dan onze pagina met de beste laptop’s met aanraakschermen.
  • Grafische chip: als je geen PC-games speelt, 3D-objecten maakt of videobewerking met hoge resolutie uitvoert, is een geïntegreerde grafische chip (een die het systeemgeheugen deelt) prima. Als je echter wel één van de bovenstaande behoeften hebt, is een afzonderlijke grafische processor van AMD of Nvidia essentieel. Net als bij CPU’s zijn er zowel high- als low-end grafische chips. Low-end gaming- of werkstationsystemen hebben tegenwoordig meestal Nvidia GTX 1050, terwijl modellen uit het middensegment GTX 1050 Ti of GTX 1060 hebben en de high-end-modellen RTX 2070 of 2080. Nvidia onderhoudt een lijst met grafische chips van laag naar hoog net zoals AMD ook doet. 
  • Poorten: hoewel de afwezigheid van poorten meestal niet echt iets is waarop je let bij het kiezen van een laptop, is het toch handig om ook via een poort internetverbinding te kunnen maken, dan altijd een dongel met je mee te moeten dragen. De meeste reguliere laptops hebben USB 3.0-poorten en HDMI-uitgang voor video. Een toenemend aantal laptops gebruikt USB Type-C of Thunderbolt 3-poorten, die compatibel zijn met USB Type-C. Het hebben van een Type-C is een pluspunt, omdat je het dan kunt gebruiken om verbinding te maken met universele laders en docks.
  • DVD/Blu-ray drives. Maar heel weinig laptops worden geleverd met optische schijven, omdat alle software en films kunnen worden gedownload maar toch zie je ook nog laptops met DVD-stations. Als je deze functie nodig hebt en dit is niet ingebouwd in de laptop naar keuze, kun je altijd een externe schijf kopen en die via eem USB-verbinding aansluiten. Dit kan al voor minder dan €20.

6. Bespaar niet op de levensduur van de batterij

silver laptop computer turned-on

Als je een grote, omvangrijke laptop koopt, die je alleen op een bureau in de buurt van een stopcontact gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken over de levensduur van de batterij. Als je echter wel van plan bent om onderweg de laptop op je schoot te gebruiken, wil je het liefst een model met een accu die minstens 7 uur zonder stroom kan en meer dan 8 uur is ideaal. Om de verwachte batterijduur van een laptop te bepalen, moet je niet het woord van de fabrikant geloven.

7. Plan op basis van je budget

 

Tegenwoordig kun je al voor minder dan €200 een laptop kopen, maar als je je meer kunt veroorloven, krijg je een systeem van een betere kwaliteit, betere prestaties en een beter scherm. Hier vind je een overzicht van wat je in elke prijsklasse kunt kopen.

  • €150 tot €250: de minst dure laptops zijn Chromebooks, die OS of Google gebruiken of low-end Windows-systemen en deze laptops hebben een minimale opslagruimte en langzamere processors, zoals de HP Stream 11 en de Dell Inspiron 11 3000. Gebruik deze alleen als secundaire computers of geef ze aan de kinderen.
  • €350 tot €600: voor minder dan €600 kun je een laptop aanschaffen met een Intel Core i5 of AMD A8 CPU, 4 tot 8GB RAM en een 500GB harde schijf wat allemaal respectabele specificaties zijn. Voor deze prijs hebben de meeste laptops echter geen SSD, een full-HD-scherm of een lange levensduur van de batterij. Er zijn een paar opmerkelijke uitzonderingen, zoals de Acer Aspire E 15 en Asus Chromebook Flip C434. Dat zijn prima laptop aanbiedingen.
  • €600 tot €900: als je meer dan €600 kunt betalen, zie je meer hoogwaardige ontwerpen, zoals bijvoorbeeld metalen afwerkingen. Fabrikanten beginnen dan ook andere functies toe te voegen inclusief schermen met hogere resolutie en SSD’s. De Lenovo IdeaPad 530s en Asus ZenBook UX333FA zijn geweldige voorbeelden van laptops, die al deze voordelen voor minder bieden.
  • Meer dan €900: in deze prijsklasse zie je laptops die draagbaarder, krachtiger of beide zijn. Verwacht schermen met een hogere resolutie, snellere processors en mogelijk afzonderlijke grafische weergaven. De lichtste, langstbestendige ultraportables, zoals de Apple MacBook Air en de Dell XPS 13, hebben de neiging om meer dan €1.000 te kosten (hoewel je de Dell voor minder kunt krijgen als je niet op een touchscreen klikt). High-end gaming-systemen en mobiele werkstations kosten meestal meer dan €1.500 tot maar liefst €2.500 of €3.000.

8. Let ook op het merk

Het is bij het kopen van een laptop ook belangrijk om te kijken naar het bedrijf dat de laptop heeft gemaakt. Nauwkeurige en tijdige technische ondersteuning staat voorop. Het afgelopen jaar stond Apple op de eerste plaats, gevolgd door Acer en Lenovo.

Ondersteuning is slechts een deel van wat een laptop merk het geld waard maakt. Je moet ook nadenken over hoe de fabrikant de concurrentie voorblijft op het gebied van ontwerp, waarde en selectie, prestatiebeoordelingen en andere criteria. In onze beste en slechtste laptop merken voor gaming van 2017 stond Lenovo op nummer 1 gevolgd door Razer en Dell. We hebben ook laptops voor gaming beoordeeld, waarbij MSI op de eerste plaats komt en Acer en Alienware de rest van de top drie vormden.

Leave a Comment