Kruiden zijn heerlijk door het eten. Ze geven je maaltijd pit of zorgen voor een aangename warme, rijke smaak. En kruiden doen meer. Sommige kunnen je namelijk helpen afvallen. Voeg deze vier kruiden aan je maaltijd toe voor een heerlijke smaak en een gezond gewicht:

1. Oregano

green and white plant in close up photography

Een heerlijk kruid dat niet in Italiaanse gerechten mag ontbreken. Oregano geeft pastasauzen en andere Italiaanse maaltijden hun kenmerkende kruidige karakter. Bovendien bevat het kruid een stofje dat interessant kan zijn voor je gewicht.

In oregano is namelijk carvacrol te vinden. Uit onderzoek bij dieren blijkt dat deze verbinding de vorming van nieuwe vetcellen tegengaat. Net zo goed remt carvacrol het ontstaan van ontstekingen in het vetweefsel. Op deze manier helpt de stof om opslag van vet te voorkomen en daarmee gewichtstoename tegen te gaan.

Over het effect van carvacrol op mensen is nog vrijwel niets bekend, dus er moeten eerst nog meer onderzoeken plaatsvinden die deze werking bevestigen. Toch is het zeker een goed idee om oregano aan je gerechten toe te voegen als je wil afvallen.

Het kruid geeft je maaltijd een heerlijke smaak, dus gebruik er gerust wat extra van. Dan heb je minder zout nodig. Zoals je wellicht weet, zorgt zout ervoor dat je vocht vasthoudt. Met wat extra oregano en minder zout in je eten heb je minder last van dit watergewicht.

2. Gember

white and brown stone on white surface

Gember is een heerlijk verwarmend kruid dat curry’s en andere Aziatische gerechten van een kenmerkende zoetscherpe smaak voorziet. Verse gemberwortel geeft het meeste smaak. Je hebt er slechts een klein stukje van nodig om je maaltijd een pittig-zoete touch te geven.

De smaak komt het beste vrij als je de verse gemberwortel even fijnmaalt in een vijzel. Je kunt de wortel ook in hele kleine stukjes snijden. Gemberpoeder kan natuurlijk ook. Dat is gemaakt van gedroogde en gemalen gemberwortel.

Wist je dat gember zowel helpt om gewicht te verliezen als overtollig buikvet te verminderen? Dat blijkt uit onderzoek. Het kruid zou de spijsvertering aanwakkeren en de vetverbranding stimuleren.

Ook neemt onder invloed van gember de vetopslag af, net als de eetlust. Dit helpt allemaal om gewicht te verliezen.

3. Kurkuma

brown and white coffee beans

Kurkuma of geelwortel kennen we allemaal van kerriepoeder. Het stofje dat dit kruid zijn kenmerkende gele kleur geeft, heeft ook een gunstige invloed op je gewicht. Dat blijkt uit een onderzoek onder 44 mensen met overgewicht.

De proefpersonen die een maand lang twee keer per dag curcumine innamen, verloren tot vijf procent meer gewicht dan mensen die geen curcumine slikten.

Het effect van curcumine op lichaamsvet was nog indrukwekkender. De mensen die 30 dagen curcumine hadden genomen, verloren tot 8 procent meer lichaamsvet. Ook zagen de onderzoekers een sterkere afname van de taille- en heupomtrek bij degenen die curcumine slikten.

Wat betreft BMI (Body Mass Index), die bij alle deelnemers verhoogd was, namen de onderzoekers bij de curcuminegroep een 6 procent sterkere afname waar. Dat betekent dat zij een gezonder gewicht hadden in verhouding tot hun lengte dan degenen die geen curcumine namen.

Kurkuma in je eten is dus zeker een goed idee als je wil afvallen. Wel moet erbij gezegd dat het kruid slechts een kleine hoeveelheid curcumine bevat. Wil je optimaal van het effect van dit stofje profiteren, dan heb je een product nodig dat een hoog percentage curcumine bevat.

4. Kaneel

brown wooden sticks

Kaneel smaakt heerlijk in zoete gerechten en is ook lekker in curry’s. Bovendien kan deze specerij helpen bij het afvallen. Dat komt doordat kaneel bijdraagt aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Hierdoor heb je minder snel trek en grijp je minder snel naar zoete snacks. Dat is goed voor je gewicht.

Bronnen

Maharlouei, N. et al. (2019). The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Critical reviews in food science and nutrition, 59(11), 1753-1766.

Cho, S. et al. (2012). Carvacrol prevents diet-induced obesity by modulating gene expressions involved in adipogenesis and inflammation in mice fed with high-fat diet. The Journal of nutritional biochemistry, 23(2), 192-201.

Di Pierro, F. et al. (2015). Potential role of bioavailable curcumin in weight loss and omental adipose tissue decrease: preliminary data of a randomized, controlled trial in overweight people with metabolic syndrome. Preliminary study. European review for medical and pharmacological sciences, 19(21), 4195-202.

Leave a Comment