Leren schoenen verzorgen kan ontmoedigend lijken, maar leer is eigenlijk ongelooflijk duurzaam als je het een beetje liefde geeft. De juiste zorg voor leren schoenen (of het nu gaat om geklede schoenen, laarzen of casual sneakers) komt neer op twee belangrijke concepten: houd ze schoon en droog. Een paar eenvoudige stappen zullen de levensduur van je leren schoenen aanzienlijk verbeteren.

Hier zijn 6 stappen om je leren schoenen te verzorgen.

1. Bewaar leren schoenen met een schoenen spanner erin

leren-schoenen-zwart-heren

Een ceder of populieren schoenspanner is misschien wel het belangrijkste onderdeel van schoenverzorging, en het is meestal de meest over het hoofd geziene stap. Leer is poreus, dus absorbeert het vocht en geur, waardoor het uiteindelijk afbreekt. Een schoenspanner absorbeert dat vocht en die geur, terwijl de schoen zijn juiste vorm behoudt om kreuken te voorkomen. Alleen al met deze ene stap kun je de levensduur van je schoenen drastisch verlengen.

2. Vermijd guur weer

Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar als het enigszins mogelijk is, vermijd het dragen van leren schoenen in een regenbui, en probeer in de winter niet door met zout en sneeuw bedekte trottoirs te sjokken. Water kan vlekken maken op zelfs waterdicht gemaakte leren schoenen, en leren zolen worden kwetsbaarder voor schurende oppervlakken zoals beton als ze nat zijn.

Als je weet dat je ze in de regen of sneeuw moet dragen, draag dan een paar overschoenen om ze rondom te beschermen.

Als je schoenen toch nat worden, vermijd dan de drang om ze te drogen bij een radiator of raam. Hitte en zonlicht kunnen het leer doen barsten en beschadigen. Laat ze gewoon een paar dagen alleen luchten (met een schoenspanner).

3. Maak ze na elke keer dragen schoon

Houd een schoenborstel of microvezel doek bij de hand en geef je schoenen na elke draagbeurt een snelle schoonmaakbeurt. Dit voorkomt dat vuil of viezigheid na verloop van tijd in het leer wordt geslepen, waardoor je later niet met vlekken te maken krijgt.

4. Poets ze om de 6 keer dragen

bruine-leren-boots-heren

Net zoals je niet wilt dat je leer te nat wordt, wil je ook niet dat het uitdroogt, want dan kan het barsten. We weten het. Het is wispelturig. Gelukkig is er een gemakkelijke manier om een gezond evenwicht te bewaren: Gebruik elke 6 draagbeurten een schoen poetsmiddel.

Schoensmeer helpt het leer te hydrateren en voegt tegelijkertijd een beschermingslaag toe om stof en water af te stoten. Het herstelt ook de kleur en verbergt slijtage en oneffenheden. Je hoeft alleen maar te kiezen tussen was of crèmepoets (of beide).

Crème is vochtiger dan was, en zorgt voor een natuurlijke afwerking. Was polish biedt iets betere bescherming en meer glans, maar het kan droger zijn. Wij raden aan te beginnen met crème en af te werken met was, maar de keuze is aan jou, afhankelijk van de afwerking die je wilt.

Breng het poetsmiddel aan op schone schoenen in een ronddraaiende beweging met een microvezeldoek. Als je nog verder wilt gaan, kun je een varkensharen borstel gebruiken om het dieper in te werken. Eindig met een poetshandschoen en/of borstel om de leren schoen te polijsten en de glans terug te brengen.

5. Bewaar schoenen in een stofzak als je ze niet gebruikt

Stof kan zich na verloop van tijd een weg banen in leren schoenen, met vlekken en aantasting tot gevolg. Als je je schoenen niet regelmatig draagt, bewaar ze dan in een stoffen stofzak om ze te beschermen en tegelijkertijd te laten ademen.

6. Draag je leren schoenen niet elke dag

leren-schoenen-heren-lopend

Leer moet ademen, net als je huid. Je moet altijd minstens twee paar schoenen in je regelmatige rotatie hebben om te voorkomen dat je elke dag hetzelfde paar moet dragen.

Je voeten zweten de hele dag door (feiten zijn feiten), en het leer neemt dat vocht op. Vochtig leer is gevoeliger voor uitrekken, schuren, kreuken en vlekken. Door ze om de dag te dragen krijgen ze voldoende tijd om te drogen, waardoor de levensduur van je leren schoenen aanzienlijk toeneemt.

Er zijn zeker nog andere stappen die je kunt nemen om de levensduur van je schoenen te verlengen, zoals het gebruik van leer conditioner of ze naar een schoenmaker brengen voor verjonging, maar deze zes eenvoudige stappen zullen het grootste deel van het zware werk doen. Het zal je verbazen hoeveel langer je schoenen meegaan als je ze goed verzorgt.

Leave a Comment