Met alles van rustige boottochten door prachtige, schaduwrijke grachten tot kunstmusea van wereldklasse en coffeeshops met cannabis, in deze stad zul je je echt nooit vervelen. Als je eenmaal je grootste items op de bucketlist hebt aangevinkt, moet je je ook zeker buiten de grachtengordel begeven, ondanks een sloep huren Amsterdam ook geweldig is. Bij een bezoek aan de best bewaarde 17e-eeuwse stad van Europa is de grootste uitdaging om je tijd verstandig te besteden. Lees verder voor onze lijst met suggesties om je op weg te helpen. Dit zijn de keuzes van onze redacteur voor wat je echt niet mag missen in Amsterdam en deze lijst staat vol met tips over hoe je het beste uit elk van deze attracties kunt halen.

1. Pont naar Amsterdam-Noord

De pont vertrekt elke vier tot zes minuten achter het Centraal Station en de hele tocht over het IJ naar Amsterdam-Noord duurt minder dan vijf minuten. Het zet je praktisch aan de voet van de A’DAM Toren en het EYE Filmmuseum af. Een bootje huren Amsterdam is ook een leuke optie om Amsterdam beter te verkennen.

2. Van Gogh Museum

man in yellow jacket and black pants walking on sidewalk during daytime

Het Van Gogh Museum ontving in 2018 een recordaantal van 2.165 miljoen bezoekers en is daarmee het meest bezochte museum van Nederland. De Aardappeleters, Korenveld met Kraaien en, ja, de Zonnebloemen-serie, die perfect is voor een ansichtkaart, behoren allemaal tot de geweldige collectie van 200 schilderijen. Maar dit museum heeft meer te bieden dan alleen een overzicht van de grootste hits van Van Gogh. Tekeningen en brieven duiken in Van Goghs depressieve periodes (en dat oorincident), er is een video-installatie die zijn opkomst in kaart brengt en er zijn werken van de eerste generatie kunstenaars, die door hem werden geïnspireerd, te zien. Neem hiervoor ruim de tijd, want dit is een plek waar je echt wilt blijven hangen.

3. Rederij De Jordaan – salonboot huren Amsterdam

amsterdam-grachten

Als het om VIP-rondvaarten gaat, zijn de historische salonboottochten van kapitein Reinhard Spronk (aan boord van de teakhouten ‘Welmoed’ uit 1932 of de kleinere ‘Farahilde’ uit 1908) echt het neusje van de zalm. Hij en zijn partner Miloe runnen de show en nemen privégroepen (reserveren is hier echt noodzakelijk) mee op rondleidingen op maat door de legendarische grachten van Amsterdam. Je wordt opgehaald bij je hotel aan het water of bij hun kantoor bij Café Van Puffelen. Dit wordt het hoogtepunt van jouw Europese tour, een combinatie van een buitengewoon mooie vintage boot, het meest verfijnde gezelschap van de stad en (tegen een toeslag) rode rozen, gastronomisch hapjes en zoveel champagne als je maar wilt.

4. Anne Frank Huis

Het enige dat opvalt aan dit 17e-eeuwse grachtenpand is de beruchte rij wachtenden buiten. Op het moment van schrijven was alleen toegang via online reservering mogelijk, met getimede tickets die twee maanden van tevoren of op de dag zelf werden vrijgegeven. Het is het meest aangrijpende museum van de stad en het is absoluut de moeite waard om met de menigte te wachten – niet in het minst voor de zolder waar de familie Frank zich voor de nazi’s verstopte en waar de jonge Anne haar beroemde dagboek schreef. Het duurt ongeveer één uur om een rondje door het huis te maken. Het maakt niet uit hoeveel je denkt te weten over het verhaal van Anne Frank, je verlaat het huis en beseft dat het helemaal niet veel was.

5. Het vondelpark

man cycling on street

Net buiten de grachtengordel vind je de Amsterdamse versie van Central Park van ongeveer 120 hectare. Deze strook groen biedt een welkom visueel alternatief voor de monochrome zee van baksteen, die het centrum van Amsterdam vormt. Mis het standbeeld De Vis van Pablo Picasso niet en profiteer tijdens de zomermaanden van tal van muziek-, dans- en cabaretvoorstellingen in het openluchttheater.

6. Coffeeshop Boerejongens Sloterdijk

Met natuurlijk licht dat door de kamerhoge ramen valt, de witmarmeren toonbank en het minimalistisch design, staat Coffeeshop Boerejongens Sloterdijk plaatselijk bekend als ‘de Apple Store van cannabis’. Het café staat bekend om zijn spacecakes (met cannabis doordrenkte desserts), die zo mooi en verrukkelijk zijn, dat ze niet zouden misstaan in een luxe bakkerij. Denk aan: red velvet cake, brownies met een fudgy glazuur en verschillende taarten. De zogenaamde ‘cannabis sommeliers’ staan bekend om hun geduld, kennis en professionaliteit, dus als je vragen hebt of begeleiding nodig hebt, vraag het dan gewoon.

7. Het Rijksmuseum

brown and white concrete building near green trees under blue sky during daytime

Heropend in 2013 na een decenniumlange renovatie, die  360 miljoen euro heeft gekost, is dit het grootste museum van Amsterdam’s ‘grote drie’. Ja, er zijn tal van galerijen met schilderijen uit de Gouden Eeuw, maar met 8.000 meesterwerken tentoongesteld, is dit geen niche-aangelegenheid. Modelbouw van schepen, kostbare kostuums en Aziatische kunst komen in een rap chronologisch tempo van de middeleeuwen tot aan Mondriaan in dit museum voorbij. De museum-app, met zijn 14 themarondleidingen, is echt de moeite waard om gratis uit de Apple Store te downloaden en de wifi is goed genoeg om van de bewegwijzering een fluitje van een cent te maken.

8. Albert Cuyp Markt

Deze straatmarkt aan de Albert Cuypstraat, tussen Ferdinand Bolstraat en Van Woustraat, bestaat al meer dan 100 jaar. Het is met 260 stands met fruit, groenten, vis, bloemen, kleding en meer één van de grootste dagmarkten van Europa en is van maandag tot en met zaterdag geopend zijn. Haal hier fruit, groenten, kazen, vis (inclusief haring) stoffen, lederwaren, sieraden, streetfood en diverse snuisterijen.

9. Moco Museum

Deze coole nieuwe aanwinst in de stad, toegewijd aan rocksterren uit de kunstwereld, heeft genoeg eigentijdse branie om een ware aardverschuiving in de kunstwereld te veroorzaken. Dit privémuseum, dat niet helemaal op de belangrijkste toeristische route ligt, werd in 2016 door de prominente lokale galeriehouders Lionel en Kim Logchies geopend. De permanente Banksy-tentoonstelling, met maar liefst 50 werken (zelden geziene binnenschilderijen en -tekeningen, plus getransplanteerde straatschilderingen zoals de geliefde Girl With Balloon) van de Britse rockster en graffitikunstenaar, is echt het bekijken waard, hoewel de tijdelijke tentoonstellingen van pop -kunstgrootheden ook de moeite van het bekijken waard zijn. Trek voor dit bezoek één uur uit.

10. PIC’s Wallen Tour

Wandeltochten door de rosse buurt van Amsterdam zijn niet moeilijk te vinden, maar geen enkele andere operator vertelt het verhaal van de beruchte buurt vanuit het perspectief van de sekswerkers. Gerund door de extreem nuttige non-profitorganisatie Prostitutie Informatiecentrum (PIC), zijn de wandelingen bedoeld om een open debat over de verkeerd begrepen industrie aan te moedigen en het respect voor de sekswerkers te vergroten (de term die overigens de voorkeur van de prostituees heeft). Ga een paar minuten voor de tour naar het buurthuis, het café en de tentoonstellingsruimte van PIC of kom wat eerder om met koffie en cake de seksbibliotheek te raadplegen. De gidsen zijn ofwel ex-sekswerkers, die klaar staan om hun eigen verhalen te vertellen of onderzoekers in de branche, die letterlijk elke vraag van over hoeveel geld je kunt verdienen tot de geschiedenis van het vak kunnen beantwoorden. Gezien de missie van PIC om de beeldvorming te veranderen, is er hier absoluut niets ranzigs – dit is een echt passieproject van de gidsen en het kan zelfs zo zijn dat je een traantje moet laten.

11. Oude Kerk

Er is iets vreemds aan een gotische kerk die zich op de Wallen bevindt en die wordt omringd door bordelen, maar dat is eigenlijk Amsterdam in een notendop. De Oude Kerk, ingewijd in 1306, is het oudste nog bestaande gebouw van de stad. De kunstenaar Rembrandt was een regelmatige bezoeker en hier werden ook zijn kinderen gedoopt. Dit is een geweldige plek voor een moment van stille reflectie als je je overweldigd voelt door de louche randjes van de Wallen.

12. De 9 Straatjes

Het westelijke deel van de grachtengordel is een labyrintische buurt vol met zelfstandige winkels, die ook wel bekend staat als De 9 Straatjes. Het winkelen wordt een volledige middagactiviteit terwijl je over de stenen trottoirs dwaalt op zoek naar het perfecte eigenzinnige souvenir of cadeau. Het zit vol met designer- en vintage boetieks, hypermoderne galerijen, schilderachtige cafés en heerlijke rommelige antiekwinkels.

13. A’DAM Toren

white boat doced near building

De blokkerige A’DAM-toren, direct tegenover het Centraal Station aan de andere kant van het IJ, begroet de bezoekers, die met de trein in Amsterdam aankomen. De oorspronkelijke structuur, ontworpen door architect Arthur Stall, werd in 1971 als het hoofdkantoor van Royal Dutch Shell geopend. Na een renovatie herbergt het nu een mix van kantoren en trendy bars, restaurants en een hotel. Het verankert de bruisende herontwikkeling van Amsterdam-Noord. Nadat je toegang tot het dakterras van deze toren met 22 verdiepingen hebt gekregen, betaal je slechts vijf euro extra om vanaf de rand op 100 meter hoogte te kunnen schommelen.

14. Stubbe’s Haring

Je ruikt deze oude, met vlaggen versierde viskiosk waarschijnlijk nog voordat je de wachtrijen langs de Singel, op ongeveer 500 meter van het Centraal Station, ziet staan. Onder het eigenzinnige bord – het superscript ‘s’ van Stubbe’s is er wat haastig opgeflanst – leveren Nederlandse matrons in gestreepte schorten zoute, glibberige haring, een ritueel voor Amsterdammers. Gerookte paling, ansjovis en garnalen staan ook op het menu, maar het is de rauwe haring waar je voor komt. Als je niet zo zeker bent van het eten van de vis au naturel, ga dan voor een broodje haring, waarbij je het zout met zacht witbrood, gehakte uitjes en zoete, knapperige augurkjes compenseert.

Leave a Comment