Als je de vraag krijgt wie Liza Plat is dan moet je misschien even heel diep nadenken. De achternaam Plat is typisch Volendams, net als de namen Smit, Keizer en Schilder. Maar dan gaat er wellicht nog geen belletje rinkelen, want Liza is iemand die niet in de schijnwerpers staat. Haar man daarentegen doet dat wel. Liza Plat is namelijk de echtgenote van zanger Jan Smit. Samen hebben ze twee kinderen, Emma en Senn. Liza heeft uit een eerdere relatie dochter Fem.

Het veelbesproken liefdesleven van Jan Smit

Jan Smit werd bekend als jochie van een jaar of 11 toen hij met zijn lied over zijn oma de pannen van het dak scoorde. Vaak verdwijnen dit soort kindsterren van het toneel, zeker als bij jongens de baard in de keel komt. Maar dat gold niet voor Jan. Hij bleef aan de weg timmeren en scoorde ook toen hij ouder werd nog meerdere hits. Daardoor lag zijn liefdesleven ook altijd onder een vergrootglas. Hij had kort een relatie met Ellemieke Vermolen, en daarna volgde zijn veelbesproken romance met actrice Yolanthe Cabau van Kasbergen. Het stel ging zelfs samenwonen, maar de relatie strandde. Soms wordt een fragment van de moeder van Jam Smit nog wel eens herhaald op radio en tv. Hierin doet ze haar beklag dat haar ex-schoondochter het hele huis had leeggehaald. Jan leerde niet lang na de breuk met Yolanthe zijn Liza kennen.

De vriendin op de achtergrond

Liza Plat is al vele jaren de stille kracht achter Jan Smit. Op 11 november 2011 trouwde het stel op Sint Maarten, in aanwezigheid van een kleine groep familie en goede vrienden. Jan had zijn aanstaande vrouw eerder dat jaar bij de Eiffeltoren in Parijs ten huwelijk gevraagd. Jan koos na relaties met meisjes van buiten zijn geboortedorp toch voor een echte Volendamse met wie hij een gezin wilde stichten. Fem, de dochter van Liza uit een eerdere relatie werd in 2023 alweer 15 jaar. Emma (12) en Senn (9) kregen Jan en Liza samen. Emma was als baby van ruim een half jaar oud net als haar halfzusje Fem uiteraard ook bij het huwelijk aanwezig. Omdat een huwelijk in Volendam niet onopgemerkt voorbij kan gaan werd er nadat het pasgetrouwde stel terugkeerde naar het vissersdorp alsnog een groot feest gegeven om hun huwelijk te vieren.

Carrière bij het OM

Liza Plat, die sinds haar huwelijk de achternaam van haar man draagt en dus door het leven gaat als Liza Smit, is behalve knap ook nog eens een slimme meid. Ze volgde een Hbo opleiding en werkte tot ze moeder werd van Emma in 2011 bij het Openbaar Ministerie. Na de komst van Emma besloten Jan en Liza dat zij zou stoppen met werken omdat Jan vanwege zijn onregelmatige leven als zanger en presentator geen vaste factor kon zijn voor de zorg voor de kinderen.

Geen miljoenen bij een eventuele scheiding

Het vermogen van Jan Smit is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Liza profiteert daar uiteraard ook van, het gezin leidt een prima leven zonder geldzorgen. Maar mocht Liza van Jan willen scheiden dan hoeft zij niet te rekenen op miljoenen. Het stel is getrouwd onder huwelijkse voorwaarden. Hierin is opgenomen dat Liza een vast bedrag krijgt plus de auto waar ze op dat moment in rijdt. Daarnaast is Jan verplicht alimentatie te betalen voor de kinderen als die bij hun moeder wonen. Maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat het huwelijk tussen Jan en Liza op de klippen zal lopen.

Rots in de branding

Liza is voor Jan zijn veilige thuishaven waar hij altijd terecht kan. Ook als het even wat minder goed gaat. Zo kreeg Jan enige jaren geleden stemproblemen waardoor hij langere tijd niet kon optreden of presenteren. Enige jaren geleden moest Jan zijn werkzaamheden staken in verband met een burn-out. Tijdens deze periodes was Liza er om hem te steunen. Na zijn herstel kon Jan zijn werk gelukkig weer oppakken. Zo presenteert hij al vele jaren het succesvolle programma Beste Zangers. En natuurlijk zag heel Europa hem als mede presentator van het Eurovisie Songfestival in 2021 dat in Nederland werd gehouden.

Leave a Comment