Less than truckload vrachtverzending (LTL) wordt gebruikt voor het vervoer van kleine vracht of wanneer vracht niet het gebruik van een hele trailer vereist. Deze verzendmethode kan worden gebruikt als de vracht tussen de 150 en 15.000 kilo weegt.

Bij het verschepen van LTL betaalt de verlader voor het gedeelte van een standaard vrachtwagen trailer dat zijn vracht in beslag neemt, terwijl andere verladers en hun zendingen de lege ruimte vullen.

Voordelen van LTL verzending

  • Lagere kosten: Als je LTL transport boekt, betaal je alleen voor het deel van de trailer dat gebruikt wordt. De andere bedrijven die de trailerruimte gebruiken, betalen de rest.
  • Meer veiligheid: De meeste LTL zendingen worden verpakt op pallets voordat ze op een vrachtwagen worden geladen. Eén goed verpakte pallet heeft meer kans om veilig te blijven dan zendingen met meerdere, kleinere eenheden.
  • Serviceopties toevoegen: Als je via LTL verzendt, krijg je toegang tot speciale diensten zoals hefbruggen en binnen ophalen en afleveren.
  • Zendingen volgen: LTL vervoerders bieden traceer mogelijkheden via het Bill of lading (BOL) nummer, PRO nummer, PO nummer, referentienummer van de zending of bereik van de ophaaldatum.

Factoren die LTL offertes en verzendtarieven bepalen

1. Verzendlocaties

Hoe verder de afstand, hoe hoger de verzendkosten.

2. Nauwkeurige afmetingen

De afmetingen, de grootte en het gewicht van de zending zorgen voor nauwkeurige offertes.

3. Type item

Een LTL zending die speciale behandeling of apparatuur vereist (bederfelijke waren, breekbare, gevaarlijke items) zal leiden tot hogere kosten.

Wanneer moet je kiezen voor LTL transport?

vrachtwagen-laden.jpg

De volgende situaties zijn het meest geschikt voor LTL verzending:

1. Kleine zendingen: Als je zending te klein is om een hele vrachtwagen te vullen, vertrouw dan op LTL verzendexperts die voor jou consolideren en optimaliseren. Profiteer van gedeelde transportkosten met andere verladers die dezelfde vrachtwagen gebruiken – bespaar geld door alleen te betalen voor de ruimte die je zending inneemt.
2. Flexibele levertijden: Kies voor LTL als je zending niet tijdgevoelig is en je flexibele levertijden kunt hanteren. LTL vervoerders consolideren zendingen, wat langer kan duren dan een directe route, maar flexibiliteit biedt.
3. Lokale of regionale verhuizingen: LTL heeft de voorkeur voor regionale of lokale zendingen, vooral als de bestemming dichtbij is.
4. Beperkte opslagruimte: Als je bedrijf beperkte opslagruimte heeft en geen grote zendingen aankan, kun je met LTL vaker kleinere hoeveelheden verzenden, waardoor je minder uitgebreide opslag nodig hebt.
5. Duurzaamheidsdoelstellingen: LTL verzending is milieuvriendelijk omdat het meerdere zendingen op één vrachtwagen consolideert, waardoor de ecologische voetafdruk kleiner is dan bij afzonderlijke zendingen.

LTL is niet geschikt voor elke situatie. Als je zending tijdgevoelig is, specifieke verwerkingsomstandigheden vereist of uitzonderlijk groot is, onderzoek dan alternatieve opties zoals verzending per koerier of volledige vrachtwagenlading (FTL). Werk daarnaast samen met gerenommeerde vervoerders om de betrouwbaarheid en veiligheid van je zendingen te garanderen.

LTL zendingen voorbereiden

1. Afmetingen

Rond naar boven af op de centimeter wanneer je de lengte, breedte en hoogte van een zending meet. Nauwkeurige afmetingen helpen vervoerders hun capaciteit te maximaliseren en je kunt aanpassingskosten beter vermijden.

2. Documentatie

Vul de vrachtbrief zo nauwkeurig mogelijk in en geef deze bij aankomst aan de vervoerder. Dit document fungeert als ontvangstbewijs voor de goederen die worden verzonden.

3. Verpakking en etikettering

Laad goederen op pallets om je zendingen te compacteren en te beschermen. Zware items moeten op de bodem van pallets of kratten worden geplaatst en er moet een label op de zijkant worden geplaatst.

Extra LTL verzenddiensten

  • Versneld: Wanneer je goederen sneller dan de standaard transittijd op hun bestemming moeten aankomen.
  • Liftgate: Wordt gebruikt als de vracht meer dan 100 kilo weegt en de ontvangende locatie geen laadperron heeft om de zending direct van de vrachtwagen te halen.
  • Beperkte toegang: Vereist voor leveringen naar locaties met beperkte toegang voor LTL vervoerders, zoals bouwplaatsen, kampen, landelijke locaties, winkelcentra, enz.
  • Binnen ophalen en afleveren: Als de transporteur de vracht moet ophalen of afleveren door het gebouw binnen te gaan, moet je om deze service vragen.

Veelgestelde vragen over LTL transport

witte-vrachtwagen.jpg

Hoe werkt LTL?

LTL verzending werkt volgens een hub en spoke model waarbij lokale terminals de spaken zijn en grotere centrale terminals de hubs of distributiecentra.

Hoe wordt LTL vracht geprijsd?

De offertes van de vervoerder voor LTL vrachtzendingen zijn gebaseerd op verschillende factoren, waaronder de afstand die de zending moet afleggen, de grootte en vrachtklasse van de zending (afmetingen en gewicht), en extra handling of apparatuur die de vracht nodig heeft, zoals levering binnen of laadklep nodig voor laden/lossen. Het aanvragen van opties zoals spoedlevering en gegarandeerde aflevering heeft ook invloed op de vrachttarieven.

Moet ik de vrachtklasse van mijn zending weten?

Vrachtklasse is een systeem dat in de LTL-industrie wordt gebruikt om vracht te categoriseren op basis van vier factoren: dichtheid, stouwbaarheid, verwerking en aansprakelijkheid. Om de vrachtklasse van een zending te bepalen moest je eerst het specifieke NMFC-nummer (National Motor Freight Classification) van een item opzoeken en vervolgens lange lijsten raadplegen met de vrachtklasse die van toepassing is op elk item.

Wat is het verschil tussen LTL en FTL?

Een vracht die niet de volledige ruimte van een vrachtwagen in beslag neemt staat bekend als een less than truckload zending, terwijl full truckload zendingen de ruimte of het maximale gewicht van een hele trailer in beslag nemen.

Moet ik pakket of LTL verzenden?

Als je meer dan 150 kilo verzendt, overweeg dan LTL transport.

Hoe snel is LTL vrachtvervoer?

Het hub-and-spoke model van LTL voor het consolideren van vracht leidt meestal tot langere transittijden dan full truckload diensten. Gegarandeerde en versnelde diensten zijn echter vaak beschikbaar.

Wat gebeurt er tijdens het ophalen van mijn LTL zending?

Voor een soepele overdracht van je LTL vracht tijdens het ophalen geef je de chauffeur je vrachtbrief. En onthoud dat, tenzij van tevoren aangegeven (zoals bij binnen ophalen en afleveren), je chauffeur niet kan helpen met laden, dat zul je zelf moeten doen.

Leave a Comment