Sinds 2020 zijn nieuwe mac apparaten uitgerust met het macOS Big Sur besturingssysteem. Dit systeem heeft heel wat nieuwe functies en verbeteringen. Een groot voordeel van dit systeem is dat de kloof tussen iOS en macOS hierdoor kleiner is geworden.

Helaas is dit nieuwe systeem zwaarder in het gebruik waardoor je Mac traag wordt. Hierna zullen we tips geven die ervoor zorgen dat je computer sneller werkt. Deze tips zijn ook van toepassing op andere besturingssystemen.

1. Bekijk waar het probleem ontstaat

Om te zorgen dat je mac sneller werkt moet je eerst onderzoeken welke programma’s trager werken door dit besturingssysteem. Om dit uit te zoeken bekijk je de activiteiten van je Apps. In het systeem kun je zien hoeveel de CPU-belasting is per programma. De CPU-belasting is de belasting die het programma uitoefent op het geheugen en het proces van de computer.

Als een app 19% of minder CPU inneemt dan is er niets aan de hand. Als dit meer is dan kan dat twee dingen betekenen.

  • Het gaat om een groot programma die sowieso veel vraagt van je besturingssysteem.
  • Het programma heeft te veel procesbelastingen.

Als je een programma ziet dat in principe heel klein is en slechts op de achtergrond meedraait dan zou het niet te veel geheugen in moeten nemen. Denk hierbij aan een simpele app als een notitieblok of calculator.

Als het programma de CPU overbelast dan kun je ervoor kiezen om het proces direct stop te zetten. Je kunt dit doen op de taakbalk. Voor veel programma’s is dit voldoende om de taakbelasting te verminderen.

2. Laat programma’s niet direct mee opstarten

Veel programma’s en applicaties starten direct op als je de Mac aanzet. Dit maakt je Mac traag bij het opstarten maar ook bij het gebruik van je computer. Voor heel veel programma’s is het niet noodzakelijk dat ze altijd aan staan. Als je ze loskoppelt dan worden ze niet meer automatisch opgestart en draait je computer veel sneller.

Om dit te doen moet je in ‘systeemvoorkeuren’ jouw account kiezen. Daarna kun je zien welke onderdelen opstarten als je inlogt. Je kunt de programma’s hier eenvoudig loskoppelen van het startproces. Je Mac zal direct sneller zijn.

3. Forceer het systeem om programma’s te sluiten die niet werken

Het komt wel eens voor dat een programma onverwachts stopt of blokkeert. Je ziet dan dat het geheugen blijft draaien maar de applicatie werkt niet meer. Je kunt een override uitvoeren om te zorgen dat een applicatie uit wordt gezet en dus geen gebruikersgeheugen meer verbruikt. Je kunt dit doen door naar het menu te gaan en daar te kiezen voor het geforceerd stoppen van apps.

4. Openstaande browsers

Je herkent het vast wel dat als je aan het werk bent of iets opzoekt op internet je na verloop van tijd een hele reeks tabbladen open hebt staan. Ook als je een pagina niet gebruikt en alleen maar open staat op de achtergrond zorgt dit voor verbruik van geheugen. Dit probleem is uiteraard eenvoudig op te lossen door het sluiten van pagina’s die je niet gebruikt. Als er websites zijn die je vaak gebruikt en daarom graag binnen handbereik wil hebben dan kun je ze toevoegen aan je favorieten. Op het moment dat je ze nodig hebt kun je er dan snel bij.

5. Systeem bijwerken

macbook-bureau

Of je nu een oud of nieuw besturingssysteem hebt, er zullen continu updates worden uitgebracht. Veel mensen installeren die liever niet omdat ze bang zijn dat ze ervoor zorgen dat deze voor extra vertraging zorgen. Over het algemeen is dit juist het tegenovergestelde. De ontwikkelaars streven er namelijk naar om updates te maken die de prestaties van je computer verbeteren.

6. Programma’s updaten

Er wordt niet alleen hard gewerkt om het systeem beter te laten lopen maar er zullen ook continu updates komen voor de programma’s die je gebruikt. Deze updates zorgen er meestal ook voor dat de prestaties van je programma’s worden geoptimaliseerd. Als je deze updates aanbrengt werkt je app waarschijnlijk sneller maar ook nog eens beter.

Gebruik deze tips als je Mac traag is. Als je al deze praktische tips uitvoert dan zal het werken met je Mac een fijnere ervaring zijn.

Leave a Comment