Kopers en verkopers staan als het gaat om het verkopen van een woning eigenlijk tegenover elkaar. Wat de een probeert te bereiken, staat vaak lijnrecht tegenover wat de ander wil zien gebeuren – de eerste wil meestal het onroerend goed zo goedkoop mogelijk, terwijl de ander er juist zoveel mogelijk geld voor wil. En toch delen ze uiteindelijk hetzelfde doel. Ze willen een verkoop.
Beide partijen kunnen aanzienlijk profiteren van het inhuren van een makelaar om hen te helpen, maar hun redenen kunnen verschillen. Hier zijn onze 5 redenen om een bedrijf als Vind Makelaardij in te schakelen.
1. Het draait allemaal om geld…
Als je als eigenaar van een onroerend goed zelf de verkoop wilt regelen, zijn er een aantal zaken waarmee je echt rekening moet houden. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk geld voor het huis krijgen en je zou kunnen denken dat dat ook betekent dat je geen geld aan commissies moet uitgeven. Maar uit een onderzoek uit 2017 bleek dat eigenaren, die zelf hun eigendom verkochten, er ongeveer 30% minder voor kregen dan als het via een makelaar was verkocht.
En je zult waarschijnlijk toch een commissie moeten betalen als jouw koper wordt vertegenwoordigd door een makelaar. De commissie voor de makelaar van de koper wordt doorgaans in de deal meegerekend, hoewel je natuurlijk nog steeds bespaart op de commissie, die je anders aan jouw eigen makelaar zou hebben betaald.
En waarom zou je geen makelaar inschakelen als jij de koper bent? De verkoper betaalt immers de commissie, niet jij. Er is natuurlijk altijd een kleine kans dat de verkoper dit weigert, maar je weet dan waarschijnlijk wel dat je verder moet gaan en andere eigendommen moet gaan bekijken. Het is belangrijk te overwegen of je in een kopers- of een verkopersmarkt zit en wat op dat moment de overhand heeft.
2. … en aandacht voor detail
Je bent misschien niet gewend om die vele documenten, die bij een de transactie van een onroerend goed betrokken zijn, te beoordelen en ook echt te begrijpen maar je moet wel, ongeacht of je koopt of verkoopt, een grondig begrip hebben van waaraan je begint.
Gelukkig kent jouw makelaar al dit papierwerk op zijn duimpje. Houd hier rekening mee als je nog steeds overweegt om geld te besparen: sommige fouten of weglatingen in deze documenten kunnen je evenveel kosten als de commissie, die je probeerde te vermijden of zelfs veel meer.
Hier is een voorbeeld: misschien doet een koper een bod op een huis, maar die is wel afhankelijk van het krijgen van een hypotheek. Er is geen mogelijkheid dat de koper het onroerend goed kan kopen zonder eerst de financiering rond te krijgen. Maar er is in de koopovereenkomst geen onvoorziene gebeurtenis of een ontsnappingsclausule opgenomen om de koper uit de overeenkomst te vrijwaren als de financiering mislukt. De koper is dan verplicht om met de koop door te gaan of zal worden gedagvaard als blijkt dat er geen hypotheek verkregen kan worden.
Overweeg, als je nog steeds vastbesloten bent om geen makelaar in te huren, om dit allemaal te regelen en om wel een makelaar tegen een kleinere eenmalige vergoeding in te huren om jouw contracten te bekijken voordat je die ondertekent.
3. Privacy, vertrouwelijkheid en fiduciaire plicht
Jouw makelaar staat of je nu een koper of een verkoper bent altijd voor je klaar. Makelaars hebben jegens hun klanten een zogenaamde ‘fiduciaire’ verantwoordelijkheid. Ze zijn wettelijk verplicht om de belangen van hun klanten voorop te stellen.
Deze plicht zorgt voor een zeer hoge standaard voor vertrouwelijkheid. Wil jij als koper echt jouw meest vertrouwelijke financiële gegevens overdragen aan verkoper, die niet wettelijk verplicht is om de informatie vertrouwelijk te houden? Hetzelfde geldt voor het doorgeven van alle informatie aan de makelaar van de verkoper, die geen fiduciaire verantwoordelijkheid heeft jegens jou, maar alleen jegens de verkoper. Jouw eigen makelaar weet of de informatie, die de andere makelaar van jou vraagt, redelijk is.
Je kunt verhaal halen als je koper bent en de vertegenwoordiger van de verkoper tegen jou heeft gelogen, jou heeft misleid of vertrouwelijke informatie heeft vrijgegeven. Je kunt dit melden bij de beroepsvereniging van makelaars. Maar nogmaals, dit veronderstelt dat de verkoper een makelaar heeft. Je hebt veel minder opties als het onroerend goed zonder een makelaar wordt aangeboden.
4. Makelaars weten waarop ze moeten letten
Kopers hebben meestal een vrij duidelijk idee van wat ze in een woning willen. Dit varieert van het aantal slaapkamers tot een aangebouwde garage of een aantal andere factoren, die je misschien wel of niet hebt. Je zult je waarschijnlijk redelijk op je gemak voelen als je met die lijst stevig in je achterhoofd naar huizen gaat kijken.
Maar jouw makelaar zal alert zijn op zaken, die je misschien niet te binnen schieten, zoals problemen met de open haard, lekkages, de dakbedekking of problemen met schimmels en insecten. Een makelaar herkent de veelbetekenende tekenen van deze problemen en weet hoe hij ze het beste kan aanpakken. Nogmaals, deze ervaring en kennis kunnen jou uiteindelijk duizenden euro’s besparen.
Je weet, als je de verkoper bent, precies hoeveel je voor jouw huis wilt, maar is de prijs die je vraagt ook redelijk? Je weet het misschien alleen zeker als je vergelijkbare verkopen kunt identificeren, die bevestigen dat jij in het juiste bereik zit of niet. Makelaars kunnen deze vergelijkende marktanalyses wel dromen.
Een makelaar kan met betrekking tot de demografie, de criminaliteitscijfers, de scholen en andere belangrijke factoren van een buurt de onderzochte, actuele en betrouwbare gegevens overhandigen. Als je dit onderzoek zelf moet doen, kost je dat vooral als je niet weet waar je moet beginnen veel tijd.
5. Makelaars hebben superieure onderhandelingsvaardigheden
Je bent misschien geen onderhandelingshaai als je geen advocaat, bemiddelaar, vakbondsvertegenwoordiger… of een makelaar Nijmegen bent. Onthoud dat jouw makelaar een fiduciaire verantwoordelijkheid tegenover jou heeft. Het is de taak van jouw makelaar om de best mogelijke prijs voor jouw huis te krijgen of ervoor te zorgen dat jij de best mogelijke deal krijgt voor het onroerend goed dat jij wilt gaan kopen.
Makelaars zijn opgeleid om goed te onderhandelen, al was het maar uit ervaring. Ze weten wat er normaal werkt en wat niet. De meesten hebben allemaal hun eigen beproefde technieken. En het belangrijkste is dat ze geen emotioneel belang hebben bij de uitkomst, die hun denken kan vertroebelen.
Aan de andere kant ben jij misschien bereid om € 10.000 extra te lenen om dat huis te kunnen kopen, zonder te beseffen dat het echt niet nodig is omdat je bepaalde voordelen om te onderhandelen bezit. Het bespaart gewoon meer geld als je een makelaar hebt, die jou ervan weerhoudt om een onnodige financiële sprong te wagen.
Conclusie
Henry Ford zei ooit dat als je mensen inhuurt, die slimmer zijn dan jij, het bewijst dat je slimmer bent dan zij zijn. De truc is om de juiste makelaar te vinden.
Leave a Comment