Een aankoopmakelaar is niet verplicht, maar kan in bepaalde situaties wel handig zijn. In feite maken veel huizenkopers van deze tussenpersoon geen gebruik. Maar je kunt er echt baat bij hebben om er een in te huren. In dit artikel zullen we je uitleggen waarom.

  • Om tijd te besparen. Makelaars kunnen je vaak helpen om huizen in je prijsklasse te vinden en ze hebben mogelijk ook tot meer eigendommen toegang, dan je online zult zien. Als je in Hardewijk woont, dan is het uiteraard handig om een Makelaar Hardewijk in te schakelen.
  • Voor informatie en hulp bij onderhandelingen. Goede makelaars moeten een schat aan informatie hebben om je te helpen bij het nemen van een beslissing. En ze zullen namens jou veel ingewikkeld papierwerk afhandelen.
  • De diensten van makelaars zijn voor kopers meestal gratis. Vergoedingen voor zowel de makelaar van de verkoper als van de koper worden meestal door de verkoper betaald.

Ken jij (echt) jouw markt?

huis-tuin

Zelf een huis zoeken, kan een fulltime baan zijn. Hoewel het internet het gemakkelijk maakt om huizen in jouw prijsklasse te vinden, heeft een goede makelaar meestal toegang tot meer eigendommen. Dat omvat eigendommen te koop door de eigenaar en huizen, die nog niet op de lijst staan. Bovendien willen sommige verkopers van huizen niet ‘openbaar bekend worden’. Alleen makelaars (en hun collega’s) die met die verkopers werken, weten van die zogenaamde ‘pocketlists’.

Ben je dol op papierwerk?

Een ander pluspunt is, dat je makelaar namens jou een hoop papierwerk kan afhandelen. Tenzij je het leuk vindt om allerlei formulieren in te vullen – en ervaring hebt met onroerendgoedtransacties – is dit een taak die je het beste aan de professionals kunt overlaten. Zij kunnen ervoor zorgen dat alles volgens het boekje wordt gedaan.

Met deze documenten kun je gemakkelijk een fout maken. Door fouten kunnen overeenkomsten uit elkaar vallen of (erger nog) je aansprakelijk stellen voor een onopzettelijke contractbreuk. (Een erkend makelaar heeft een beroepsaansprakelijkheidsverzekering om dit risico te beperken).

Een ervaren makelaar zorgt ervoor dat alles wat moet plaatsvinden – tegenbiedingen, verlengingen, beoordelingen, inspectie, doorloop, goedkeuring van leningen – gebeurt wanneer het hoort en hoe het hoort.

Heb je te gekke onderhandelingsvaardigheden?

selective photo of gray key with heart key chain

Een goede makelaar moet een schat aan verkoop- en buurtgegevens hebben om je te helpen onderhandelen om de beste deal te krijgen. Een doorgewinterde pro weet wat je met je budget in jouw regio kunt kopen en wat een goede deal is. Hij weet ook hoe hij verleidelijke aanbiedingen moet formuleren, wanneer hij hard moet spelen en wanneer hij hard moet weglopen. Deze expertise is vooral nuttig in buurten waar de waarde van de huizen sterk van blok tot blok variëren of op verkopersmarkten.

Tenzij je een echte expert in het onderhandelen over onroerend goed deals bent, volg je het advies van je makelaar op.

(Onthoud: de meeste verkopers worden ook door makelaars vertegenwoordigd en ervaren onderhandelaars hebben de neiging om amateurs weg te blazen.)

Als je voor het eerst een huis koopt, helpt je makelaar je om beginnersfouten te voorkomen, zoals het overslaan van de huisinspectie of het weggeven van jouw onderhandelingspositie door te veel persoonlijke informatie vrij te geven.

Omdat de vergoedingen voor zowel de makelaar van de verkoper als de koper meestal door de verkoper worden betaald, is er geen reden om niet enkele makelaars te interviewen om je te vertegenwoordigen.

Pas op voor slechte acteurs

Elke branche heeft zijn eigen topprofessionals, middelmatige talenten en rotte eieren. En de vastgoedsector is hierop geen uitzondering. Hoewel de meeste makelaars je niet onder druk zullen zetten om radioactief onroerend goed te kopen, zullen sommige ethisch betwiste makelaars minder gewilde huizen pushen. In sommige gevallen wil de gewetenloze makelaar een langzaam bewegend huis verkopen om ‘een overwinning te kunnen behalen’. In andere gevallen is de makelaar een hogere commissie door de verkoper beloofd.

Belangenverstrengeling: de makelaar heeft twee petten op

makelaar-vergadering

Het meest voorkomende probleem doet zich echter voor wanneer een makelaar (of een bureau) zowel de koper als de verkoper vertegenwoordigt. Dit staat bekend als ‘dual agency’. Het is niet illegaal maar het is verre van ideaal. Wanneer een makelaar beide partijen vertegenwoordigt, is het zijn taak om de transactie slechts te ‘faciliteren’. In feite is er geen transactie waarbij zowel het belang van de koper als de verkoper volledig en conflictvrij kan worden behartigd.

Stel je deze vrij normale transactie eens voor met aan elke kant een makelaar. De makelaar, die de verkopers vertegenwoordigt, weet dat ze gaan scheiden en staan te popelen om het huis te verkopen en de stad te verlaten. Als de makelaar, die de kopers vertegenwoordigt, dit nieuws zou horen, zou hij of zij er goed aan doen om het bekend te maken zodat ze de prijs konden verlagen.

Maar wat als slechts één persoon iedereen vertegenwoordigt? Door informatie over de echtscheiding vrij te geven, helpt de makelaar de koper en schaadt hij de verkoper. Door het niet bekend te maken, helpt de makelaar de verkoper en schaadt hij de koper. Er bestaat geen manier om 100% in het belang van beide partijen te kunnen werken.

In werkelijkheid zullen makelaars waarschijnlijk de verkoper bevoordelen, al was het maar onbewust. De verkoper betaalt immers meestal hun vergoeding (vaak 7% van de verkoopprijs) en een hogere verkoopprijs staat gelijk aan een hogere commissie.

Soms biedt de makelaar van de verkoper aan om je samen te laten werken met een makelaar van een koper van hetzelfde kantoor. Mogelijk zie je aankoop- en verkoopmakelaars, die allemaal in hetzelfde ‘team’ werken. Waarschijnlijk nog steeds geen ideale situatie. Je moet je eigen vertegenwoordiging krijgen.

Er zijn bedrijven die alleen kopers vertegenwoordigen. Dat is een goede manier om conflicten te vermijden.

Iets om online te vermijden

De meeste mensen vinden de huizen, die ze kopen, online. Als je je op een onroerendgoedsite bevindt, zie je waarschijnlijk een huis en een link om ‘voor meer informatie’ op te klikken. Klik niet op die link, tenzij je wilt dat makelaars die niets over het onroerend goed weten (maar leads van de site kopen) je telefonisch gaan lastigvallen.

Een goede makelaar vinden

makelaar-business-pak

Doe je onderzoek voordat je een makelaar inhuurt. Want de kans is groot dat je minimaal zes makelaars persoonlijk kent en minimaal 20 in je ‘vrienden van vrienden’ sfeer hebt. Dat betekent niet dat je met één van hen hoeft samen te werken, maar het is wel eerlijk om ze een kans te geven om jouw opdracht te verdienen. Het is ook vermeldenswaard dat hoewel velen de termen ‘vastgoedmakelaar’ en ‘Realtor’ (handelsmerk) door elkaar gebruiken, zijn het wel twee afzonderlijke zaken.

Leave a Comment