Is het moeilijk om in de makelaardij te werken? Hier zijn enkele van de belangrijkste inzichten waarom een baan als makelaar een uitdaging kan zijn met daarbij ook strategieën om veel voorkomende makelaars uitdagingen aan te pakken.

1. Het gevoel dat je de hele tijd moet werken

business-training

Makelaars zijn verantwoordelijk voor de groei van hun bedrijf. Je hebt de touwtjes volledig in handen – maar dat betekent dat je carrière stijgt of daalt op je eigen werk. Er is altijd meer werk dat afgemaakt zou kunnen worden. Dit schept een dwang om zo hard mogelijk te werken en een gevoel van ‘verslappen’ als je je probeert te ontspannen.

Een virtuele assistent inhuren is een geweldige manier om de administratieve werklast te verminderen. Er zijn genoeg assistenten die graag vanuit huis werken tegen relatief lage kosten. Ze kunnen lijsten beoordelen, telefoontjes plegen en gegevens verwerken.

Een andere manier om je goed te voelen over het nemen van vrije tijd is het stellen van de juiste prioriteiten. Stel vast welk werk belangrijk is voor de groei en het succes van je bedrijf. Wees niet bang om nee te zeggen. Nee zeggen tegen het ene betekent ja zeggen tegen het andere.

2. Je krijgt anders betaald

person holding white and red card

Het moeilijkste deel van bijvoorbeeld een makelaar in Venlo zijn is vooral het financiële gedeelte in het begin. Het is financieel namelijk een uitdaging, omdat de meeste mensen gewend zijn aan een positie in loondienst. Veel mensen zijn gewend om elke twee weken een loonstrookje te krijgen nadat ze er een bepaalde hoeveelheid werk in gestopt hebben. In onroerend goed hangt de hoogte van je salaris af aan hoeveel je verkoopt. Scherp daarom je budgetteringsvaardigheden aan, zodat je financiën in orde zijn. Het is ook handig om geld achter de hand te hebben voor je in een nieuwe carrière springt, zodat je spaargeld hebt terwijl je leert hoeveel je als nieuwe makelaar zult verdienen.

3. Buiten de uren werken

zakeman-business

Het meest uitdagende aspect van de makelaardij is het werken buiten de normale werktijden. De werktijden van makelaars staan haaks op die van vrienden en familie die de traditionele 9-tot-5 werkdag werken. Mensen die hun huizen kopen en verkopen hebben gewone dagbaantjes en zijn soms alleen ‘s avonds of in het weekend beschikbaar. Dit betekent werken terwijl je vrienden en familie vrij zijn. Het kan deprimerend zijn om een eigendom te moeten zijn terwijl anderen van een weekendbarbecue genieten.

Zorg dat je volledig mobiel bent. Ook al moet er misschien belangrijk werk gebeuren, zolang je maar een laptop of tablet bij je hebt kun je je overal beschikbaar maken. Vervolgens komt het inhuren van hulp een heel eind. Neem in je budget wat hulp op bij het tonen of bezoeken van eigendommen. Het is heel gewoon dat je de huizen waar je aan werkt moet controleren – maar je hoeft niet degene te zijn die dat doet.

Een andere mooie optie om de reistijd te bekorten is een ‘lock box’. Met een lock box kun je een sleutel bij het huis achterlaten die beveiligd is met een wachtwoord dat je aan geselecteerde makelaars kunt geven.

4. Je hebt te maken met allerlei soorten persoonlijkheden

zakenman-business

Het menselijke aspect van makelaar zijn kan een uitdaging zijn. Zelfs als je graag in de buurt van mensen bent, kan het gevoel voortdurend “aan” te moeten staan, vooral als je te maken hebt met persoonlijkheden die veel van de jouwe verschillen, uitputtend zijn.

De grootste uitdaging en kans in het makelaarschap is het navigeren door de grote verscheidenheid aan persoonlijkheden op de markt. Het emotionele element van onroerend goed vergroot persoonlijkheden en kan het allerbeste of slechtste in kopers, verkopers naar boven brengen.

5. Je werkt eigenlijk als ondernemer

makelaar-business-pak

Je moet nadenken over dingen als marketingbudgetten, marketingmethoden, branding en het genereren van leads…en dat alles terwijl je de rekeningen probeert te betalen. De meeste makelaars krijgen opleiding over hoe ze het specifieke werk moeten doen en de wetten eromheen, maar ze krijgen geen opleiding over hoe ze hun eigen zaak moeten runnen. Aspecten als het genereren van leads, hoe je leads moet opvolgen, systemen van organisatie zijn allemaal vreemde begrippen die je moet leren en ook snel moet leren om te overleven. Dit zijn zakelijke vaardigheden die oefening vergen om aan te scherpen; ze komen niet van de ene op de andere dag.

Net als elk bedrijf heeft ook de makelaardij zijn uitdagingen. Is het moeilijk om makelaar te worden? Soms wel, ja. Toch is elke uitdaging iets nieuws om te overwinnen. Dus staat er een huis te koop in Venlo? Dan kan jij als makelaar meteen aan de slag!

Leave a Comment