Wat is mangohout?

Mangohout is oorspronkelijk afkomstig van de mangoboom; de boom die de zoete, vlezige vrucht produceert die bekend staat als een mango.

De mangoboom behoort tot de familie Anacardiaceae, waartoe ook pistache-, cashew- en gifsumakbomen behoren. De boom is “groenblijvend”, wat betekent dat hij een blad heeft dat groen en functioneel blijft gedurende meer dan één groeiseizoen. Mangobomen bereiken doorgaans een gemiddelde hoogte van 15 tot 18 meter.

Mangohout valt in de categorie hardhout vanwege de dichte nerf. Dit betekent dat het een sterk en duurzaam hout is, waardoor het perfect is voor meubels. Door de dichtheid van het hout verslijt het niet gemakkelijk en kan het zijn hoge glanstextuur jarenlang behouden. In tegenstelling tot andere hardhouten meubelen wordt mangohout echter vaak gezien als betaalbaarder en duurzamer.

De oorsprong van mangohout

Mangobomen komen oorspronkelijk uit India, Myanmar en Oost-Azië. Hoewel het hout het meest wordt verbouwd in India, wordt mangohout ook gekweekt in Kenia en China. Mangobomen groeien ongelooflijk snel, het duurt ongeveer 10-15 jaar om volledige productiviteit te bereiken. Als ze ouder en groter worden, kan het lastiger worden om te oogsten en kunnen ze qua fruit minder productief worden. Zodra dit gebeurt, worden de bomen gekapt en nieuwe geplant zodat de mangoboeren meer fruit kunnen blijven produceren. Dit zorgt ervoor dat de prijs van mangohout relatief laag is, omdat de bomen niet alleen snel groeien en gemakkelijk kunnen worden vervangen, maar de boom ook zou worden gekapt.

Zodra een mangoboom is gekapt, wordt er een andere geplant die binnen 15 jaar volwassen zal zijn. Ter vergelijking: eiken hebben ongeveer 75 jaar nodig om volledig volwassen te worden. Dit betekent dat het maken van meubels van mangohout kan helpen de ontbossing van bedreigde boomsoorten tegen te gaan en vaak wordt beschouwd als een duurzamere houtoptie.

Toepassingen

In tegenstelling tot veel andere hardhoutsoorten is mangohout relatief gemakkelijk om mee te werken, waardoor het een geweldige optie is voor het maken van meubels. Het is gemakkelijk te snijden en te vormen en kan ingewikkeld worden gesneden omdat het zacht is. Omdat mangohout zeer goed bestand is tegen water, is het ook een geweldige optie als het gaat om tuinmeubilair.

Andere populaire toepassingen van mangohout zijn onder meer vloeren, wandpanelen, fineer, multiplex, gedraaide voorwerpen, muziekinstrumenten, keukenaccessoires en het drogen van leer, naast een overvloed aan keukengerei zoals serveerschalen, snijplanken en dienbladen – de lijst is echt eindeloos!

Welke kleur is mangohout?

mango-houten-tafel

De natuurlijke kleur van mangohout is meestal goudbruin, hoewel er ook variaties zijn met een meer gele tint of zwarte of roze strepen over het oppervlak. Het hout is vaak prachtig verkleurd door ‘spalting’, waarbij hout door schimmel van kleur kan veranderen. Spalted Mangohout bevat kleurstrepen, variërend van lichtbeige tot zwart, en is een look die zeer gewild is bij ambachtslieden. Wanneer ongekleurd en alleen afgewerkt in heldere was, is dit hout over het algemeen iets donkerder dan eiken met een meer uitgesproken nerfpatroon, vergelijkbaar met eiken en mahonie.


Voordelen van mangohouten meubelen

Het gebruik van mangohout voor meubels heeft veel voordelen:

Verslijt niet snel: Mangohout is een duurzaam hardhout, wat betekent dat het perfect is voor het maken van op maat gemaakte meubelontwerpen. Een kast gemaakt van mangohout verslijt niet snel en veroudert prachtig, zodat je er zeker van kunt zijn dat het tientallen jaren meegaat.

Duurzaam: Mangohout is zeer duurzaam door de teelt als fruitboom. De bomen groeien relatief snel tot volwassenheid voor een hardhout en bereiken de volwassenheid na ongeveer 15 jaar. Op dit punt beginnen ze minder fruit te produceren, of stoppen ze helemaal. Omdat mangoboeren elke 7 tot 15 jaar nieuwe bomen planten, voordat de oudere bomen onvruchtbaar worden, ontstaat er een duurzame cyclus van plantage en oogst. Waarbij alleen de minder ‘vruchtbare’ boom tot hout wordt gekapt.

Betaalbaar: als gevolg van hoe duurzaam mangobomen zijn, is het hout ook goedkoper dan zijn hardhouten tegenhangers. Als de boom eenmaal is gekapt, vereist deze minimale verwerking, wat ook helpt om de kosten laag te houden.

Esthetisch mooi: vanwege de kenmerkende textuur en patronen, evenals de prachtige houtnerf, is mangohout een geweldige optie voor mensen die op zoek zijn naar iets echt unieks. Door de variatie in de houtkleur ben je verzekerd van een meubel dat niet na te maken is.


Nadelen van mangohouten meubelen

mango-hout-licht-tv-meubel

Zoals bij elk hout, zijn er een paar nadelen die het overwegen waard zijn als het gaat om het kiezen van mangohout.

Mangohout heeft niet veel onderhoud nodig, wat geweldig is, maar bij droog weer kan het snel uitdrogen. Als het hout wordt blootgesteld aan warmtebronnen of de zon, kunnen er relatief gemakkelijk scheuren ontstaan. Om dit te voorkomen, raden we aan om het bevochtigd te houden met meubelpoets.

Hoewel extreem duurzaam, kan het hout gevoelig zijn voor schimmelaanvallen, dus het is belangrijk om het hout niet te gebruiken zonder een afwerking zoals was.

Ten slotte, hoewel ernstige reacties vrij ongewoon zijn, is gemeld dat mangohout huidirritatie veroorzaakt. Als je gevoelig bent voor huidallergieën en kiest voor mangohout, zorg er dan voor dat het een meubel is dat niet regelmatig in contact komt met de huid.


Hoe zorg je voor mangohouten meubelen?

Net als bij andere houten meubelen, is het belangrijk om je mangohouten meubelen te onderhouden zodat ze lang meegaan. We hebben onze vier beste tips verzameld om ervoor te zorgen dat jouw meubels er jarenlang mooi uit blijven zien:

1. Wees op je hoede voor vloeistoffen – Als je een drankje op je meubels morst, veeg dit dan onmiddellijk op. Na verloop van tijd zal morsen de afwerking wegslijten en onherstelbare waterschade veroorzaken.

2. Houd het hout gehydrateerd – Houd je meubels gehydrateerd door regelmatig meubelwas te gebruiken. Omdat mangohout relatief gemakkelijk kan uitdrogen, zal een goede poetsbeurt niet alleen voorkomen dat het hout barst, maar ook de unieke nerf doen opvallen.

3. Zorgvuldig schoonmaken – Het is erg belangrijk dat je voorzichtig bent bij het schoonmaken van je mangohouten meubelen. Vermijd agressieve chemische reinigingsmiddelen of schurende doeken, omdat deze de afwerking kunnen beschadigen.

4. Plan de positie – Het is belangrijk om te plannen waar jouw mangohouten meubelen in je huis naartoe gaan. Probeer het meubel uit de buurt van direct zonlicht of andere warmtebronnen zoals een radiator te houden. Dit zou na verloop van tijd vrijwel zeker leiden tot verkleuring van het hout.

Mangohout is een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar duurzame meubelopties in hun huis. We gebruiken momenteel geen mangohout, maar we weten hoe belangrijk het is om voor het milieu te zorgen.


Vragen over mangohout

Is mangohout vatbaar voor termieten?

Mangobomen zijn vatbaar voor aantasting door schimmels en insecten, dus het is erg belangrijk om het hout te behandelen voordat er meubels van worden gemaakt. Onbehandeld kan mangohout vatbaar zijn voor termieten, maar als het hout eenmaal op de juiste manier is behandeld en afgewerkt, is het onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren.

Hoe sterk is mangohout?

Mangohout heeft een dichte nerf waardoor het hout extreem slijtvast en sterk is. Qua hardheid is het vergelijkbaar met Noord-Amerikaans hardhout zoals eiken.

Is een mangoboom een ​​hardhout?

Mangohout wordt geclassificeerd als hardhout vanwege zijn sterkte, dichtheid en duurzaamheid. Het hout verslijt niet snel en kan bij goed onderhoud zijn hoge glanstextuur jarenlang behouden. In tegenstelling tot andere hardhoutsoorten, kan mangohout gemakkelijk worden gesneden en opnieuw gevormd, waardoor het een geweldige optie is voor meubelmakers.

Is mangohout duurzaam?

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van mangohout is dat het duurzaam is. Mangohout is zeer duurzaam door de teelt als fruitboom. De bomen groeien relatief snel tot volwassenheid voor een hardhout en bereiken de volwassenheid na ongeveer 15 jaar. Op dit punt beginnen ze minder fruit te produceren, of stoppen ze helemaal. Omdat mangoboeren elke 7 tot 15 jaar nieuwe bomen planten, voordat de oudere bomen onvruchtbaar worden, ontstaat er een duurzame cyclus van plantage en oogst, waarbij alleen de minder ‘vruchtbare’ boom tot hout wordt gekapt.

Leave a Comment