Als jouw kleine balkonnetje meer als een last dan als een voorziening aanvoelt, lees dan dit artikel eens door. In veel steden wordt zelfs een bescheiden balkonnetje al als een luxe beschouwd. Is jouw balkon ook niet meer dan een kleine, lege, betonnen plaat, die er eigenlijk vreselijk uitziet? Met een beetje creatief denken, kun je je kleine balkon veranderen in een onweerstaanbaar plekje.

Versier je balkon met patronen en texturen

Als je wilt dat je balkon net zo luxe aanvoelt als een kamer binnen, moet je textiel gebruiken. Denk aan het gebruik van stoffen, zoals tapijten met een patroon en zachte kussens, die natuurlijk wel geschikt zijn voor buiten. Je kunt je balkon zo super comfortabel maken. Deze buitenruimte maakt gebruik van een mix van gedurfde patronen en texturen om zo een klein Bohemien paradijs te creëren.

Zoek, om het meeste waar voor je geld te krijgen, naar stukken die zowel functioneel als mooi zijn. Een klamboe kan je bijvoorbeeld tegen insecten beschermen en het ziet er ook nog eens prachtig uit.

Kaarsen? Vergeet het maar!

Natuurlijk, kaarslicht vormt het decor voor romantiek. Maar lichtslingers op zonne-energie zorgen pas echt voor een magische gloed. En het grote voordeel is, dat een koele zomerbries ze niet zal uitblazen. Bovendien is verlichting op zonne-energie beschikbaar in een breed scala aan stijlen en soorten. Je kunt kleine waxinelichtjes en bolvormige hanglampen op zonne-energie vinden. Om ze opgeladen te houden, moet je de zonnepaneeltjes in de richting van het zonlicht plaatsen.

Hoe kun je een kampvuurtje nabootsen?

In de meeste appartementencomplexen is BBQ-en op open balkons niet toegestaan, om nog maar te zwijgen over het plaatsen van bijvoorbeeld vuurkorven. Maar je kunt dat kampvuurgevoel ook creëren met een namaakvuur. Wikkel gewoon wat lichtslingers om een bundel decoratief brandhout.

Ruimte om buiten te dineren

Hoe kun je een etentje voor vier op een smal balkon van maar een paar vierkante meter geven? Een blad en weerbestendige barkrukken maken dineren mogelijk.

Nep tuin

garden on terrace during daytime

Omdat je weinig ruimte hebt, wil dat nog niet zeggen dat je geen prachtige balkontuin kunt maken. Deze is gemaakt met kunstplanten en bloemen. Tegenwoordig zien plastic planten er behoorlijk realistisch uit. Veel namaak opties zoals hoog gras, kleine boompjes en klimop zullen je buitendecor groener maken en tegelijkertijd de privacy op je balkon vergroten.

Verlicht het alsof het de 19e eeuw is

Lantaarns met daarin kaarsen, verlichten je balkon alsof het de 19e eeuw is. Als de wind waait, zorgen de glazen panelen ervoor dat je kaarsen niet zullen uitgaan. Je kunt ook hanglampen aan het plafond hangen of je kunt een lamp op de vloer of op de tafel plaatsen.

Privacy

Laat die nieuwsgierige blikken van je buurman, je er niet van weerhouden om van je kostbare buitenruimte te kunnen genieten. Een doe-het-zelf balkonscherm, zoals bijvoorbeeld een bamboescherm, zal je privacy bieden. De meeste woonwinkels verkopen wel bamboeschermen. De kosten zijn afhankelijk van de hoogte en de breedte, maar de prijzen beginnen bij ongeveer € 25.

Hangmatten zijn het einde

Wat is er beter dan luieren in een hangmat of lekker wegdutten in de zomer?

Hoe kun je een betonnen plaat verbergen?

luxe-balkon

Je kunt een onaantrekkelijke balkonvloer verbergen met balkontegels, die je in elkaar kunt leggen. Het is eenvoudig te installeren en gemakkelijk te demonteren (wat wel zo handig is als je een huurwoning hebt).

Steel deze barkar-hack

Een karretje maakt het serveren van verfrissende drankjes op een balkon super eenvoudig. Neem hem gewoon mee de keuken in en vul hem met ijs, glazen, mixbekers – noem maar op – en je bent klaar om te serveren. Als het feestje voorbij is, zet je het karretje gewoon weer binnen.

Wind- en zonbescherming

Wat tijd doorbrengen in de buitenlucht voelt op een heerlijke zonnige dag echt geweldig, totdat je te veel van het goede krijgt. Items die je beschermen tegen bijvoorbeeld zon of regen, maken het buiten nog comfortabeler. Een parasol of luifel beschermt je tegen de hete zon. Een windscherm beschermt je tegen vervelende windstoten.

Kies voor kunstgras

Wat is er zacht en groen? Kunstgras. Het is een uitstekende weerbestendige vloeroplossing voor buitenruimtes. De meeste woonwinkels verkopen het per meter van de rol. De nieuwere soorten zijn ook recycleerbaar. Het is veel zachter dan het goedkope spul. Nadat het kunstgras op de vloer was gelegd, heeft ze steentjes gebruikt om de opening tussen de grasmat en de reling af te dichten.

Ga je gang en leg het neer

Heb je niet genoeg ruimte voor luxe buitenmeubels? Je kunt op maat gemaakte comfortabele stoelen maken met kussens, die je bekleedt met weerbestendige stoffen. Kant-en-klare stoelen en ligstoelen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan maten. Zoek naar opties met afneembare hoezen, die ook in de wasmachine kunnen worden gewassen. Op die manier kun je een eclectische look met een mix van patronen en kleuren in gemakkelijk te reinigen stoffen creëren.

Verander een klein balkon in een tuin

balkon-hangende-planten

Om het balkon een stuk gezelliger te maken, kan je het wat groener maken. Zo kan je bijvoorbeeld een hangende pot met planten ophangen aan de zijkant van het balkon. Een groene omgeving brengt automatisch meer gezelligheid.

Waarom zou je hier je was niet drogen?

Het drogen van wasgoed is niet echt een leuke zomeractiviteit, maar het bespaart je wel geld, wat dan wel weer leuk is.

Hang gordijnen op

Goedkope gordijnen kunnen aan een klein balkon sfeer en privacy toevoegen. Deze gordijnen werden met behulp van stangen op het balkon opgehangen. In stedelijke gebieden zijn wandgemonteerde gordijnroeden aan de muur echter een betere manier om je gordijnen op te hangen. Als ze correct zijn opgehangen, zullen ze niet wegwaaien.

En wanneer de herfst komt?

Als de herfst in volle gang is, kun je nog steeds tijd op je balkon doorbrengen. Het toevoegen van zachte items, die warmte toevoegen, zoals plaids en comfortabele kussens, zorgen ervoor dat je gezellig en warm zit.

Leave a Comment