Vooral rond de feestdagen is het belangrijk dat je cadeau opvalt. Natuurlijk zal niet elk cadeau geweldig zijn, lang meegaan of voor altijd gekoesterd en herinnerd worden. Maar het is het proberen waard, toch? Vooral als het gaat om een cadeau voor iemand die echt belangrijk voor je is.

De manier om een leuk verjaardagscadeau gedenkwaardig te maken is om het persoonlijk te maken. Vaak is een echt persoonlijk cadeau veel betekenisvoller dan gewoon iets van hun lijst kiezen. Hoewel ik denk dat het belangrijk is om nog steeds spullen van de verlanglijstjes van mensen te krijgen, kan het echt aanslaan bij de ontvanger als je zelf iets unieks bedenkt. Dit laat zien dat je om ze geeft.

Dus hier zijn 12 tips om je cadeau persoonlijker te maken, en dus gedenkwaardiger. Aan het eind vind je ook een bonuslijst met een aantal echt creatieve cadeau-ideeën die je kunnen inspireren bij het geven van cadeaus.

cadeautjes-luxe-verpakking

1. Koppel je cadeau aan hun hobby’s en interesses

Denk na over wat deze persoon doet in zijn vrije tijd. Houden ze van hun werk? Probeer een cadeau dat gerelateerd is aan hun beroep. Is hij of zij een jachtliefhebber, een liefhebber van klassieke films, een haakfanaat of een seizoenskaarthouder van het plaatselijke skigebied? Zoek een nuttig accessoire, een glanzend koffietafelboek of een grappig T-shirt dat bij hun hobby hoort.

2. Maak je cadeau letterlijk persoonlijk

Er zijn veel dingen die je kunt laten graveren, borduren of voorzien van een naam of andere tekst. Bijbels, flesopeners, onderzetters, sieraden, T-shirts, whiskyvaten, boekenleggers en nog veel meer. Zelfs eigenzinnige dingen zoals corn hole sets en verrassende maar passende cadeaus zoals vogelvoederhuisjes.

Maar koop niet zomaar iets om iets te personaliseren. Zorg ervoor dat het iets is dat past bij hun persoonlijkheid en interesses en neem de tijd om een persoonlijke tekst of boodschap te maken die uit het hart komt.

3. Richt je cadeau op een gedeelde herinnering

zwembad-vrienden-drankje-eten

Breng de goede oude tijd terug! Het kan iets bijzonders zijn, zoals een reisje terug naar de kamer waar je verbleef op je huwelijksreis, of het kan een gedeelde ‘guilty pleasure’ zijn uit je tienertijd met de bende (ik kijk naar jou, kazige krakelinghapjes in het winkelcentrum).

Creëer de ervaring of breng de herinneringen tot leven. Dit soort cadeau eert jullie verleden samen en kijkt uit naar meer in de toekomst.

4. Creëer een ervaring

Manieren om je cadeau gedenkwaardiger te maken
Mensen krijgen voortdurend dingen (en vergeten dingen). Ik kan me waarschijnlijk maar een klein handjevol cadeaus herinneren van de afgelopen verjaardagen, Vaderdagen en Kerstmissen bij elkaar.

Maar een ervaring is onvergetelijk. Ga naar een voorstelling. Doe een vuurtoren rondleiding. Zoek naar goud. Bezoek een nationaal park of monument. Maak een schattenjacht of speurtocht. Huur een limousine. Maak een wandeltocht. Vind een schattige Airbnb ergens waar je nog nooit bent geweest. Ga bowlen. Maak een cruise. Bezoek een pretpark. Verras de ontvanger met ingepakte tassen en maak een roadtrip.

Het maakt niet uit of de ervaring die je creëert duizenden euro’s kost of slechts een tank benzine. Het belangrijkste is dat je er je hart in legt.

Ze zullen het zich zeker herinneren.

5. Stel een cadeaumand samen die hen alle gevoelens geeft

Een goed ontworpen cadeaumand is een hybride van een ervaring en een traditioneel cadeau. Het doel is om een samenhangende verzameling te maken van dingen die ze leuk vinden, wat resulteert in een belevenis.

Neem bijvoorbeeld de muziekliefhebber. De dagen dat je een cd inpakte zijn voorbij. Je zou voor vinyl kunnen gaan, maar over het algemeen zijn de muziekcollecties van de meeste mensen tegenwoordig digitaal. Dus in plaats van een iTunes-cadeaukaart in een envelop kun je een digitale muziekcadeaumand maken.

Struin de Action af voor een mand en wat wijnglazen. Doe er een lekkere fles wijn in, een “symphony” chocoladereep en nog wat andere leuke dingen zoals geurkaarsen of oordopjes of een zachte deken en viola… je hebt ze de muziekervaring gegeven die alle zintuigen samenbrengt.

6. Doneer vanuit hun naam aan een goed doel

Sommige mensen houden meer van service dan van spullen. En ook al voel je misschien een aantrekkingskracht – nee, een verplichting – om hen fysieke rommel te geven die je kunt inpakken, het kan een beter idee zijn om te doneren aan of samen te dienen voor een goed doel dat belangrijk voor hen is.

7. Maak je eigen cadeau

cadeau-met-oranje-verpakking-rood-lint

Eten telt ook als een eigen cadeau. En iedereen houdt van een heerlijk dessert, een heerlijke zelfbereide maaltijd of feestelijke gebakken producten.

Er zijn miljoenen tutorials te vinden voor doe-het-zelf t-shirts, wanddecoratie, kaarsen, onderzetters, vetplantjes, scrubs en lotions, tic-tac-toe rotssets en nog veel meer.

Ga creatief aan de slag! Door dit te doen geef je je cadeau iets meer betekenis dan alleen geld… het zal iets van jouw handafdruk bevatten, misschien wat zweet, misschien zal het minder dan perfect zijn, maar het zal zeker persoonlijk zijn.

8. Zoek een super-niche cadeaukaart of club

Bijna elk bedrijf biedt wel een cadeaukaart aan. Een cadeaubon is net zo eenvoudig als geld geven, maar dan attenter. Het is niet zo specifiek als het kopen van een bepaald product omdat ze hun eigen cadeau mogen kiezen, maar je kunt de ontvanger zeker in een intrigerende richting “sturen” door de juiste niche cadeaukaart te kiezen.

Je kunt het helemaal generiek aanpakken door een van de cadeaukaarten te kopen die je bij de kassa van grote winkelketens vindt. Dit zijn de klassieke cadeaukaarten voor iTunes, Starbucks, Zalando, Mediamarkt, enzovoort. Forget it!

Je kunt een beetje niche gaan door te kiezen voor een cadeaukaart van hun favoriete lokale restaurant of koffiehuis. (Of van een weinig bekend juweeltje dat je hebt ontdekt.) Misschien is er een kleine bioscoop in de stad die onafhankelijke films en documentaires brengt, of je kunt een cadeaubon kiezen van een creatieve online marktplaats zoals Etsy.

Dan kun je diep in de wonderen van het internet duiken en echt ongewone (op een goede manier!) producten, diensten en clubs vinden. We proberen dat soort dingen op te sommen in onze cadeaugidsen, maar daarmee kom je niet verder. Je kent deze persoon als individu en je hebt enig inzicht in zijn smaak en interesses. Ga ermee aan de slag en zoek een rare cadeaubon voor hem of haar.

9. Stel een fotoalbum cadeau samen

photos on white wooden table

Iedereen heeft tonnen foto’s online staan. Het is tegenwoordig zeldzaam om echt afgedrukte foto’s te hebben.

Er zijn veel manieren om een fotoalbum cadeau te geven. Je kunt een goede fotograaf portretfoto’s laten maken en dan een afdruk op canvas of een heel album laten maken.

Betaalbaarder is het om zowel je eigen foto’s als die van hen op sociale media te bekijken en mooie herinneringen samen te stellen. Er zijn veel diensten die je digitale foto’s nemen (van je telefoon, pc, Dropbox of sociale mediaprofielen) en je helpen om fysieke fotoalbums te maken.

10. Deel een persoonlijke favoriet

Op dit moment besteed je veel tijd aan het bedenken van hun favoriete dingen. Maar heb je er al aan gedacht om een beetje van jezelf te delen? Soms kan deze omkering een cadeau heel persoonlijk en gedenkwaardig maken.

11. Maak kunst

In het verlengde van alles wat doe-het-zelf of handgemaakt is, zal de ontvanger een kunstwerk dat speciaal voor hem of haar is gemaakt, geweldig vinden en koesteren.

Gebruik je vaardigheden, observeer hun persoonlijkheid en interesses en de inspiratie zal toeslaan. Overweeg een:

  • Stripboek
  • Gepersonaliseerde avatar/karikatuur
  • Portret
  • Schilderen/tekenen
  • Gedicht
  • Lied (live gespeeld of opgenomen)
  • Beeldhouwwerk
  • Fotografie sessie

12. Schrijf een welgemeende boodschap

Je kunt allerlei soorten cadeaus geven, persoonlijke, attente, creatieve en unieke, maar wat het echt persoonlijk maakt zijn je woorden.

Neem de tijd om na te denken over wat je zo leuk vindt aan deze persoon. Wat maakt hem of haar speciaal? Hoe hebben ze je leven op een positieve manier beïnvloed? Zijn ze je voorbeeld en inspiratie? Vertel het ze!

Dit soort bevestiging is superbelangrijk. Toen ik eenmaal echt begon na te denken over het concept van affirmatie (na het lezen van dit uitstekende boek), realiseerde ik me dat ik wel aardige gedachten over mensen heb, maar dat ik die dingen veel minder naar hen communiceer dan ik dacht.

Dus een gemakkelijke manier om beter te worden in affirmatie (en je cadeau te laten opvallen) is om een paar attente opmerkingen in je cadeaubon of briefje te schrijven. Als het waar en nauwkeurig is, zullen ze het onthouden!

Leave a Comment