In de warmere maanden is het verleidelijk om de airco aan te zetten of om voor de dichtstbijzijnde ventilator te gaan zitten. Maar dit zijn niet de enige trucs om koel te blijven. Het blijkt dat er nog genoeg andere manieren zijn om je huis koel te houden, zonder je elektriciteitsrekening torenhoog te laten oplopen. En je zult je ook een doe-het-zelf kampioen voelen.

Houd je hoofd koel en…

1. Houd de shutters gesloten

Hoe eenvoudig deze tip ook lijkt, het blijkt dat tot 30% van de ongewenste warmte via de ramen naar binnenkomt en dat het gebruik van gordijnen, jaloezieën en andere raambedekking je tot 7% kan besparen op rekeningen en voor binnentemperaturen lager dan 20 graden kunnen zorgen. Met andere woorden, het sluiten van de gordijnen en de jaloezieën voorkomt dat je huis een miniatuurkas wordt, wat vooral het geval is met ramen op het zuiden en op het westen. Shutters kopen is dan ook zeker geen slecht idee om je huis koel te houden.

2. Beter nog, investeer in verduisteringsgordijnen  

Verduisteringsgordijnen blokkeren het zonlicht en isoleren op een natuurlijke wijze de ruimtes waarin ze zijn opgehangen.

3. Ga slim om met je deuren

Het afsluiten van ongebruikte ruimtes voorkomt dat tijdens het heetste deel van de dag de warme lucht naar de kamers waar jij bent stroomt. Je kunt zo ook profiteren van de koelere nachtelijke uren en de lucht op natuurlijke wijze door je huis laten stromen.

4. Maak van je ventilator een AC 

fan

Zelfs een airconditioner kan geen zeebries nabootsen, maar met deze eenvoudige truc kan het wel veel koeler worden. Vul een kom met ijs (of iets dat net zo koud is, zoals een kompres of zak erwten uit de vriezer) en plaats het voor een grote ventilator zodat de lucht langs deze bak met ijswater stroomt. Het effect is bijna magie.

5. Verschoon je beddengoed vaker 

Niet alleen zorgt het seizoensgebonden wisselen van beddengoed voor een frisse kamer, maar het is ook een geweldige manier om koel te blijven. Hoewel textiel zoals flanellen en fleece dekens fantastisch zijn voor wat extra warmte, is katoen tijdens deze tijd van het jaar beter omdat het gemakkelijker ademt en koeler blijft. Koop ook één of twee boekweitkussens omdat de boekweitkorrels van nature lucht tussen de korrels laten, waardoor lichaamswarmte niet, net zoals bij conventionele kussens, wordt vastgehouden. Zelfs niet wanneer ze in een kussensloop worden samengeperst.

6. Laat de plafondventilatoren tegen de klok in draaien

Je weet misschien niet dat je plafondventilator seizoensgebonden moet worden aangepast. De luchtstroom van de ventilator is ingesteld om in de zomer met een hogere snelheid tegen de klok in te draaien waardoor het de ruimte veel beter kan koelen.

7. Kijk ook naar de temperatuur van je lichaam en niet alleen naar de temperatuur in huis 

Als je voorouders konden overleven zonder airconditioning, kun jij dat natuurlijk ook. Van het nippen van smakelijke ijskoude dranken tot het aanbrengen van een koude doek op gebieden zoals je nek en je polsen zal echt een verschil maken. Andere trucs zijn goed nadenken over je kledingkeuzes en je partner vertellen dat je niet zult knuffelen totdat de herfst weer voor de deur staat. Probeer ook eens een kom met koud water bij je bed te zetten en je voeten daar in te dompelen als je het midden in de nacht te warm hebt.

8. Zet je badkamerventilatoren aan 

Of de afzuigkap in de keuken. Beide trekken de hete lucht, die opstijgt nadat je hebt gekookt of een stomende douche hebt genomen, uit je huis.

9. Maak je bed hittebestendig

houten-slaapkamer

Ga direct naar de bron en leg iets koels onder je hoofd terwijl je slaapt. Vul een fles water en plaats deze in de vriezer en leg deze net voordat je naar bed gaat onder je kussen of aan het voeteneinde. En het klinkt vreemd, maar als je je lakens een beetje bevochtigt of in de vriezer stopt voordat je naar bed gaat, zal dat echt voor verkoeling zorgen.

10. Slaap laag

Warmte stijgt op, beneden in het huis is het koeler dan op de hogere etages. Slaap desnoods op de bank in de woonkamer of leg je matras op de vloer.

11. Laat ‘s nachts frisse lucht binnen 

Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur gedurende de nacht dalen. Als dit het geval is in het gebied waar jij woont, maak dan optimaal gebruik van deze verfrissende uren door, voordat je naar bed gaat, de ramen wijd open te zetten. Je kunt zelfs een windtunnel maken door je waaiers strategisch in te stellen en zo van beide koele stomen te profiteren. Zorg ervoor dat je de ramen en de jaloezieën sluit voordat het ‘s morgens weer warm wordt.

12. Gebruik je ramen slim

Voor het creëren van een koele luchtstroom, open je de ramen en dan bij voorkeur de ramen waar de wind op staat. Om het proces te ondersteunen, zet je een ventilator aan de luwe kant in de raam- of de deuropening met de blazende kant naar buiten gericht. Zo blaas je de hete lucht je huis uit en voor nog wat extra verkoeling kun je een nat laken aan de luchtinlatende zijde van je huis ophangen.

13. Vervang je gloeilampen

Als je altijd al het plan had om over te schakelen op spaarlampen of compacte fluorescentielampen, is dit het moment. Gloeilampen verspillen ongeveer 90% van hun energie aan de warmte die ze afgeven, dus als je deze vervangt, maakt dit een klein verschil in het koelen van je huis terwijl ook nog eens je elektriciteitsrekening wordt verlaagd.

14. Kook buiten

Het is eigenlijk wel logisch, maar we gaan het toch zeggen: als je je oven of fornuis in de zomer gebruikt, wordt je huis nog warmer. Als het thuis al bloedheet is, wil je niet de oven aanzetten om het nog warmer binnen te maken. Trouwens, wie wil er nu niet méér genieten van de buitenmeubels en de heerlijke BBQ?

15. Breng een paar verbeteringen aan voor op de lange termijn

Als je echt toegewijd bent aan het overleven zonder airco, kun je een paar wijzigingen in je huis aanbrengen die het de komende seizoenen een stuk koeler in huis zullen maken. Raamisolatie is bijvoorbeeld een slimme aankoop omdat ze op dezelfde manier werken als jaloezieën. En toevoegingen zoals luifels en het planten van bomen of wijnstokken in de buurt van ramen, waar de zon op staat, beschermen je huis tegen zonnestralen, verminderen de hoeveelheid warmte die je huis absorbeert en maken je investering nog meer de moeite waard.

Leave a Comment