In de winter klagen we dat het te koud is, in de zomer is het weer te warm… Het is ook nooit goed! Je kunt het zeuren noemen, maar als de temperatuur boven jouw lichaamstemperatuur uitkomt kun je gewoon niet meer normaal functioneren. De bekende siësta van Spanjaarden is echt niet uit luiheid ontstaan, dat was uit pure noodzaak omdat het daar in de middag gewoon té heet is om te presteren. Misschien werk je op een kantoor met airco, rijd je rond in een koelwagen of ga je in de supermarkt even tussen de bevroren doperwten zitten; hier zijn vijf manieren om je huis te verkoelen deze zomer.

1. Ventilator

ventilator

Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn; een ventilator blaast lucht rond om voor verkoeling te zorgen. Overigens koelt een ventilator de ruimte niet, er wordt alleen lucht gecirculeerd. De beweging van de wind geeft de illusie van verkoeling. In een kleine, afgesloten ruimte zullen ventilatoren zelfs de temperatuur verhogen, wat gevaarlijk kan zijn. Zorg dus altijd voor voldoende natuurlijke ventilatie vanuit een open venster of deur. Is het buiten koeler? Zet dan de ventilator direct voor het raam waardoor koele lucht van buiten wordt aangezogen. De standaard ronde modellen zijn het goedkoopst in aanschaf en werken in principe goed, er zijn ook staande modellen en heel luxe ventilatoren verkrijgbaar maar het principe blijft gelijk.

2. Aircooler

Dit is een apparaat dat qua functionaliteit en technologie tussen een ventilator en een airco ligt. Een aircooler heeft geen afvoer van warme lucht maar kan wel koele lucht verspreiden in de ruimte. Dit is mogelijk door een reservoir waar koud water of ijsblokjes in gedeponeerd worden, waardoor de ventilator koude lucht aan het water of ijs onttrekt. Er zijn kleine aircoolers voor persoonlijk gebruik en grotere modellen die een (kleine) kamer kunnen koelen. Hoewel ze echt een effect hebben op de temperatuur, zijn ze vooral geschikt voor individuen. Je kunt er geen flinke woonkamer mee koelen, dan zou je teveel koud water moet gebruiken. Een voordeel ten opzichte van een ventilator kan zijn dat een aircooler vocht verdampt waardoor de lucht niet zo droog aanvoelt. Als je trouwens een blok ijs achter een normale ventilator plaatst ervaar je ongeveer hetzelfde effect.

3. Airconditioning

airco

Dit is het echte werk, daar hangt wel een hoger prijskaartje aan. Een standaard airco met binnen- en buiten unit bestaat uit twee delen. Het apparaat binnen blaast koele lucht in de ruimte, het apparaat buiten voert warme lucht af en genereert de koude lucht. Door de buiten unit maakt de airconditioning niet veel geluid. Er zijn ook systemen met de koeling ingebouwd, je kunt via een slang de warme lucht afvoeren naar buiten. Het nadeel is de productie van geluid, plaatsing is daarentegen wel een stuk eenvoudiger. Dat geldt nog meer voor mobiele airco’s die verplaatsbaar zijn. De capaciteit ligt lager, ze maken behoorlijk wat geluid en ze wegen nog steeds behoorlijk zwaar. Je kunt er wel de slaapkamer mee koelen voordat je naar bed gaat.

4. Rolgordijnen

rolgordijnen

Bij verkoeling in huis denk je niet als eerste aan een elektrisch rolgordijn, toch kan raamdecoratie wel degelijk een belangrijke rol spelen bij de temperatuur in de woning. Heet zonlicht blijft buiten door het verduisterende materiaal. Kies aan de buitenzijde altijd voor een licht materiaal, zelfs wanneer de binnenzijde donkergekleurd is. Lichte kleuren reflecteren licht en daarmee ook warmte. Je kunt gemotoriseerde vouwgordijnen of rolgordijnen zelf bedienen, als je wilt via een app als onderdeel van een smart home. Geheel automatisch kan ook met een tijdklok of beter nog; met een lichtsensor. In de winter kun je de raamdecoratie laten sluiten als het donker wordt, in de zomer juist andersom.

5. Nevelsprinklers

Dit is meer een oplossing voor op het terras, zo kun je de hele zomer lang buiten genieten van aangename verfrissing. Nevelsprinklers werken in principe niet veel anders dan sprinklers voor het grasveld, maar dan met sproeikoppen die een zeer fijne nevel verspreiden. Dit heeft twee voordelen; als eerste word je niet door en door nat omdat de nevel heel fijn is, en als tweede verbruikt het slechts een beperkt aantal liters per uur. Het terras zal er ook niet doorweekt nat van worden omdat de doorstroom minimaal is. De frisse mist biedt verkoeling en het lijkt alsof je op een luxueus terras in een exotisch land zit. Drink er een heerlijke cocktail bij en je hoeft niet meer op vakantie te gaan om te genieten van de zon zonder te zweten.

Let op: Je kunt jouw lichaam verkoelen, toch moet je direct zonlicht zoveel mogelijk vermijden. Het voelt misschien minder heet, toch blijft UV-straling een gevaar voor de gezondheid. Smeer je dus goed in met zonnebrandcrème en breng niet teveel tijd door in de directe zon. Smeer ook in wanneer je in de schaduw zit en draag UV-werende kleding.

Leave a Comment