In Nederland zetten de meeste mensen vanaf oktober dagelijks de centrale verwarming aan en in maart of april gaat de verwarming weer uit. Dit valt samen met het ingaan van de wintertijd en de daling van de temperaturen.

Meer dan 70% van het energieverbruik van huishoudens gaat op aan het verwarmen van het huis. Als je dit cijfer kunt verlagen, door op een andere manier je huis lekker warm te houden, verlaagt dat niet alleen de energierekening maar help je ook mee om de verplichtingen omtrent de CO2-reductie, die de Nederlandse overheid wettelijk verplicht is, na te komen.

In dit artikel bespreken we tien eenvoudige tips om je huis warm te houden en geld te besparen.

1. Gebruik je gordijnen

rolgordijnen

Warmte van de zon is gratis, dus profiteer hier optimaal van. Open je gordijnen en laat het zonlicht gedurende de dag binnen schijnen om zo gebruik te kunnen maken van deze gratis warmte. Wanneer het donker wordt, sluit je je gordijnen zodat de warmte juist in de kamers kan blijven. Let ook eens op of je geen lekken of spleten in je vensters hebt zodat de warme lucht goed binnen kan blijven en je de koude lucht buiten kunt houden. Dit helpt je ook om condensatie te verminderen.

2. Gebruik timers op je centrale verwarming

verwarming-timer

Programmeer je verwarming. Als je de verwarming iets eerder laat aangaan – bijvoorbeeld 30 minuten voordat je ‘s ochtends opstaat – maar op een lagere temperatuur is dat goedkoper dan de verwarming pas aan te zetten als je uit bed komt. Je verwarmt het huis dan op een hogere temperatuur dan nodig is. Dit komt omdat een verwarmingsketel, ongeacht of je je thermostaat nu op 20° C of 30° C instelt, met een constante snelheid opwarmt. Maar maak niet de fout om je verwarming de hele dag op een lage temperatuur aan te laten staan, want dan betaal je gewoon voor warmte wanneer je die niet nodig hebt.

3. Verplaats je bank of stoel

Het voelt misschien geweldig om je favoriete stoel of bank voor de radiator te zetten, maar het absorbeert wel warmte, die je huis zou kunnen verwarmen. Door de ruimte voor de radiator vrij te houden, kan de warme lucht vrij door de ruimte circuleren. Hetzelfde geldt ook voor je gordijnen of het drogen van kleding – houd ze uit de buurt van de radiator, zodat je het meeste uit je warmtebron kunt halen.

4. Maximaliseer je isolatie

Ongeveer 25% van de warmte in huis gaat verloren door het dak. Dit kan eenvoudig worden verminderd door onder het dak isolatiemateriaal van 25cm te laten installeren. Het is ook de moeite waard de muren eens te bekijken omdat ongeveer een derde van de hitte in een niet-geïsoleerd huis op deze manier verloren gaat. Hoewel het niet zo goedkoop is om isolatie aan te brengen, kan het isoleren van de spouwmuur tot € 160 per jaar aan kosten voor verwarming besparen. Het is ook de moeite waard om contact op te nemen met je energieleverancier om te bekijken of er isolatieplannen zijn – wat soms een goedkope of gratis installatie kan betekenen.

5. De boiler isoleren

Als je een boiler hebt, zorg er dan voor dat deze correct is geïsoleerd. Hierdoor blijft het water langer warm en worden de verwarmingskosten verlaagd. De Energy Community schat dat het isoleren van een niet-geïsoleerde boiler tot € 150 per jaar kan besparen – maar zelfs alleen het upgraden van de ‘oude isolatielaag’ van de boiler zal je al helpen om geld te kunnen besparen.

6. Draai de verwarming lager

verwarming

Voor in de woonkamer wordt een minimum temperatuur van 21° C aanbevolen maar Public Health England heeft dit in 2014 herzien en het nieuwe advies is 18° C. En onderzoek heeft laten zien dat het verlagen van je thermostaat met 1° C de kosten die je betaalt voor het verwarmen van je huis met 10% kan verlagen. Dus zet het standaard op 18° C, bespaar geld en vermijd de negatieve gevolgen van een koud huis. Vloerverwarming bestellen kan ook een positieve invloed hebben op de warmte in je huis.

7. Voorkom tocht

moderne-woonkamer

Zelfs een eenvoudige oplossing, zoals bijvoorbeeld het oprollen van een oude handdoek en deze voor een kier leggen, kan je helpen om de warmte in huis te houden. Het plaatsen van tochtstrips op je deuren en ramen en het dichten van scheuren in de vloer kan je al € 25 per jaar helpen besparen. Je kunt dit zelf doen en het is heel goedkoop. Zelfklevende rubberen strips voor rond deuren en ramen en tochtstrips zijn relatief goedkoop en eenvoudig te plaatsen. Het is dus de moeite waard om die deuren en ramen tochtdicht te maken.

8. Installeer thermostatische radiatorkranen

Onderzoek heeft aangetoond dat het installeren van verwarmingsregelaars en theromostatische radiatorkranen een energiebesparing van 40% oplevert. Met behulp van deze kranen kun je de verwarming van het water programmeren zodat je alleen energie gebruikt wanneer je dat nodig hebt. Nieuwe slimme thermostaten kunnen ook via je mobiel op afstand worden bediend, zodat je je verwarming op weg naar huis kunt inschakelen, zodat het lekker warm is als je aankomt.

9. Upgrade je ketel

Als je ketel meer dan tien jaar oud is, kan het tijd zijn om deze te vervangen door een nieuw, efficiënter model. Afhankelijk van je oude ketel en je huis, kun je met het plaatsen van een nieuwe ketel met A-klasse – die minder energie verbruikt om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren – tot € 350 besparen. En als de ketel nieuw is, zul je ook minder geld kwijt zijn aan onderhoud.

10. Reflecteer de hitte

Radiatorpanelen zijn relatief goedkoop, eenvoudig te installeren en zorgen ervoor dat warmte van je radiatoren je kamer verwarmt en niet de muren. Ze werken door de warmte terug te reflecteren in de kamer.

Leave a Comment