Intimiteit is heel erg belangrijk om een gelukkige en gezonde langdurige relatie op te kunnen bouwen. Maar om intiem te kunnen zijn, moeten de partners een sterke fysieke en emotionele band hebben. Wanneer er binnen een relatie geen intimiteit is, kan het moeilijk zijn om deze relatie in stand te houden. Als de verbinding ontbreekt, kan dit leiden tot gevoelens van eenzaamheid en boosheid. Als je je emotioneel intiem met je partner voelt, verhoogt dit je algehele welzijn. Als je merkt dat de intieme band met je partner niet is wat je wilt of wat je ervan verwacht, lees dan snel verder om tien manieren te ontdekken om het niveau van intimiteit in jouw relatie te kunnen verbeteren.

1. Probeer iets nieuws

Een dagelijkse routine kan je helpen om je veilig en comfortabel te laten voelen. Je weet wat je kunt verwachten en wat er daarna gaat gebeuren. In een relatie kan dit ook een veilig gevoel bieden. Maar als je echter iets nieuws en onverwachts probeert, kan de vonk juist weer overslaan en het kan je relatie interessant houden. Uit je comfortzone stappen en iets nieuws proberen, kan stimulerend werken. Het maakt niet echt uit wat je doet. Je kunt samen iets nieuws leren, een activiteit, die voor jullie beiden nieuw is, proberen of iets proberen in de slaapkamer, dat je nog niet eerder hebt geprobeerd. Wanneer je samen iets nieuws en anders doet, kan de opwinding, die door de ervaring ontstaat, stimulatie en verbinding creëren waardoor je dichter bij elkaar zult komen. Wanneer je niet bij elkaar kunt zijn vanwege praktische redenen, dan kan je jouw vriendin nog altijd een dildo met zuignap geven.

2. Herinneringen

romantisch-date-koppel

Herinner je de goede tijden, die je samen hebt beleefd. Als je een leuke ervaring bespreekt, die je samen hebt gehad of iets grappigs ophaalt waarvan je samen getuige bent geweest, helpt dat je terug te brengen naar die tijd en zul je ook de emoties rond die gebeurtenis weer voelen. Als je herinneringen ophaalt aan plezierige ervaringen die je hebt gehad, ervaar je weer enkele van de positieve gevoelens, die met die ervaringen verband hielden. Als je de intimiteit probeert te vergroten, moet je je concentreren op de goede herinneringen en hoe het toen was. Door herinneringen op te halen van die positieve ervaringen, kun je de focus houden op wat er goed in de relatie gaat en dat kan de intimiteit verbeteren.

3. Raak elkaar meer aan

Lichamelijk contact helpt je om met je partner verbonden te blijven. Aanraking is de eerste van de zintuigen die zich ontwikkelt en is een essentieel onderdeel van een gezonde ontwikkeling van de relatie. Aanhankelijke fysieke aanraking heeft ook een aantal voordelen voor de gezondheid. De voordelen voor de gezondheid zijn onder meer een verlaging van de bloeddruk en een toename van het knuffel- of bindingshormoon oxytocine. Dit gebeurt bij zowel de persoon die wordt aangeraakt als bij degene die de persoon aanraakt. Dus reik uit en raak je partner aan. Houd elkaars handen vast tijdens het wandelen, streel de benen van je partner terwijl je bij elkaar zit en blijf hangen als je elkaar een knuffel geeft. Besteed meer tijd aan het aanraken van elkaar om zo de intimiteit te verbeteren.

4. Plan het hebben van seks

koppel-bed

Maak van het hebben van seks weer een prioriteit. Hoe onromantisch het ook mag lijken, het drukke leven kan, als het niet in je agenda staat, je seksuele connectie in de weg staan. Als je na een lange dag in bed kruipt, is slaap soms het enige waaraan je denkt. Het is gemakkelijker om zonder seks te leven als je er geen gewoonte van hebt gemaakt. Maar als het echter deel uitmaakt van de geplande routine, blijft de intieme verbinding, die je via seksuele intimiteit krijgt, een belangrijk onderdeel van jullie relatie. Geplande seks biedt de mogelijkheid om de verwachting op te bouwen en de grootste erogene zone, de hersenen, bij de gebeurtenis te betrekken. Je kunt in de aanloop naar de seksdatum sms-berichten sturen waarin je beschrijft wat je wilt doen (bijvoorbeeld een voorbinddildo gebruiken) en hoe sexy je je partner vindt. Het geeft je ook de kans om je voor te bereiden op wat tijd alleen samen en waar de focus op elkaar zal liggen. Wanneer je regelmatig geplande seksuele intimiteit aangaat, is de kans groter dat je ook openstaat voor meer spontane seksuele ontmoetingen.

5. Blijf met elkaar verbonden 

Blijf de hele dag met je partner in contact. Sms elkaar, laat kleine briefjes voor je partner achter en laat ze weten hoe je dag verloopt. Kijk elkaar in de ogen. Begrijp hoe je partner de dag doorbrengt en deel ook die ervaringen. Breng ‘s avonds samen tijd door. Bespreek andere dingen dan de kinderen, klusjes en jullie agenda’s. Als je een sterke band met je partner voelt, zal de intimiteit zeker verbeteren.

6. Toon waardering

Door ‘alsjeblieft’ en ‘bedankt’ te zeggen, kan je partner zich gewaardeerd voelen. Als je het gevoel hebt dat je partner je waardeert, is het gemakkelijker om de dagelijkse klusjes, die ervoor zorgen dat je huishouden soepeler verloopt, ook echt uit te voeren. Wees specifiek en oprecht met je lof. Geef je partner een leuk compliment. Laat ze weten wat je leuk aan ze vindt. Eenvoudige daden van vriendelijkheid en lovende woorden kunnen ervoor zorgen dat jullie je beiden meer gewaardeerd voelt door de ander. Het gevoel dat je partner je waardeert, helpt om de band onderling te versterken.

7. Ga op een date

koppel-relatie-fietsen

Ga met je partner op date en ontmoet elkaar buitenshuis. Maak tijd vrij om bij je partner te zijn en zorg voor een andere omgeving waar de focus op elkaar kan liggen. Als je thuis bent, kan er veel afleiding van kinderen, werk of klusjes zijn. Zonder alle afleidingen van buitenaf, kun je je concentreren op het genieten van elkaar en samen plezier maken. Samen op date gaan, helpt om de focus op je verbinding als stel te behouden.

8. Durf kwetsbaar te zijn

Je moet je tegenover je partner kwetsbaar kunnen opstellen om je geaccepteerd en begrepen te voelen. Kwetsbaar zijn kan ongemakkelijk zijn en dit is vooral in het begin van een relatie lastig. Deel je gevoelens, je zorgen, je angsten, je opwinding, je twijfels en je dromen met je partner. Doe je best om die ongemakkelijke gesprekken, die je vaak probeert te vermijden, juist wel te voeren. Laat je partner weten wanneer je je binnen de relatie gekwetst of onzeker voelt. De intimiteit met je partner zal toenemen als je denkt dat je je kwetsbaar tegenover je partner kunt opstellen.

9. Heb ook een leven buiten de relatie

Hoewel de relatie als je intiemer wilt worden zeker een prioriteit moet zijn, zal het respecteren van je individuele behoeften je absoluut een betere partner maken. Wanneer je je individuele behoeften ontkent of alleen maar op je partner vertrouwt om deze behoeften te bevredigen, zal de relatie op een mislukking uitlopen. Als je op andere gebieden van je leven vervuld bent, heb je meer te geven aan je partner en zal de relatie ook beter zijn. Breng tijd met vrienden door, doe hobby’s en onderneem activiteiten. Als je buiten je relatie iets in je leven hebt dat je opwindt en voedt, kun je je enthousiasme met je partner delen en dat zal jullie band sterker maken.

10. Steun je partner

koppel-blij

Wees er voor je partner wanneer die iemand nodig heeft. Als ze je om hulp vragen, laat ze dan weten wat je wel en wat je niet kunt doen om te helpen. Laat ze weten dat je er bent. Wees een goede luisteraar. Gebruik elementaire communicatieve vaardigheden en herhaal wat je ze hoort zeggen, zodat ze zich ook gehoord voelen. Leg je telefoon neer, beperk andere afleidingen en geef je partner jouw onverdeelde aandacht. Moedig je partner aan en wees betrouwbaar. Als je partner het gevoel heeft dat jij er voor hem bent en dat hij of zij op jou kan rekenen, kan dat de band tussen jullie versterken.

Er is een sterke band wanneer emotionele en fysieke intimiteit een prioriteit is. Als de bovenstaande tips niet effectief zijn of als er andere relationele problemen zijn, die de intimiteit kunnen verstoren, kan relatietherapie misschien helpen. Het is de moeite waard om de intimiteit in de relatie te verbeteren omdat het ook jouw algehele individuele welzijn kan verbeteren.

Leave a Comment