Als mensen op zoek gaan naar een nieuwe woning, is het eerste waarnaar ze kijken of er wel voldoende natuurlijk licht binnenkomt. Blootstelling aan daglicht wordt in verband gebracht met grote voordelen voor ons welzijn en onze stemming. In huis kan natuurlijk licht een ruimte lichter en helderder maken en het zal de ruimte ook groter laten lijken. Als jij meer natuurlijk licht in je huis wilt laten, maar niet precies weet waar je moet beginnen, delen wij in dit artikel de acht beste tips voor meer natuurlijk licht in huis.

1. Lichte kleuren

moderne-woonkamer-licht

Houd de muren licht door behang met een print en donkere kleuren verf achterwege te laten en in plaats daarvan voor een vleugje wit of lichte kleuren verf te kiezen. Witte tinten zorgen ervoor dat een ruimte helderder aanvoelt omdat het natuurlijke licht, dat de ruimte binnenkomt, wordt gereflecteerd in plaats van dat het wordt geabsorbeerd.

Gebruik geen witte hoogglans verf op de muren, want dat kan een ruimte koud laten aanvoelen. Een tint gebroken wit zal een veel warmer effect creëren. Een andere truc is om het plafond een paar tinten lichter dan de muren te schilderen om zo de illusie van hoogte en ruimte te creëren. Als je voor een verf met een satijnen afwerking kiest, wordt het licht meer gereflecteerd dan wanneer je een matte verf gebruikt.

2. Plaats een lichtkoepel

Een lichtkoepel zorgt ervoor dat een huis ook van bovenaf licht kan ontvangen en dus niet alleen van de zijkanten. Dit is een ideale manier om nog meer licht naar binnen te brengen en het geeft ook een luxere uitstraling. Lichtkoepels zijn enkelwandig, dubbelwandig, driewandig of vierwandig. Hoe meer schalen des te beter de isolatie. Acrylaat en polycarbonaat zijn de twee materiaalsoorten waar u uit kunt kiezen.

3. De juiste vloer

woonkamer-ramen

Vloeren kunnen, door te kiezen voor houten-, keramische- of stenen vloeren met een gepolijste afwerking, veel meer licht reflecteren dan vloerbedekking en deze vloeren worden dan omgevormd tot lichtvriendelijke reflectoren. Heb je liever toch vloerbedekking? Kies dan wel voor lichte, neutrale kleuren.

4. Struiken en bomen

Vergeet niet wat voor een impact het groen buiten je huis kan hebben op de hoeveelheid licht, die kan binnenkomen. Richt je aandacht op je tuin en snoei de bomen, de struiken of de klimplanten, die rond de deuren en de ramen groeien, eens flink.

5. Was je ramen en gordijnen

Vuile ramen maken de kamers behoorlijk donkerder. Als je toch buiten bent, moet je je ramen en glazen deuren ook eens grondig reinigen om er zo voor te zorgen dat er zoveel mogelijk licht door het glas naar binnen kan schijnen. Vergeet ook de gordijnen niet, want schone gordijnen laten meer licht door.

6. Ramen vervangen

woonkamer-chique

Als je voldoende budget hebt, dan is het installeren van grote nieuwe ramen en deuren de beste manier om meer natuurlijk licht je huis binnen te laten komen. Dubbele vouwdeuren zijn een bijzonder goede keuze omdat ze een hele muur van je huis vervangen. Je krijgt er grote ramen voor terug waar volop daglicht door naar binnen kan schijnen.

7. Kunstmatig licht

Verhoog de helderheid met kunstlicht, dat het natuurlijke licht dat jouw huis binnenkomt, zal versterken in plaats van het over te nemen. Let vooral op plaatsen waar het licht, dat door de ramen naar binnen schijnt, niet komt zoals lastige hoeken, gangen of nissen. Door dimschakelaars te installeren, heb je meer controle over hoe een ruimte wordt verlicht waardoor je de lichtniveaus, naarmate het natuurlijke licht in huis gedurende de dag verandert, geleidelijk kunt aanpassen.

8. Licht meubilair

witte-woonkamer-luxe

Verwijder donkere meubels en accessoires en kies voor lichtere tinten, vooral als het licht dat door ramen en de deuren schijnt wordt geblokkeerd. Besteed bijzondere aandacht aan jaloezieën en gordijnen, aangezien een zware, donkere raambekleding kan voorkomen dat er licht je huis binnendringt.

9. Glanzende oppervlakken

Kies in de keuken en in de badkamer voor glanzende kasten want ook dit zal het licht, dat in de ruimte binnenkomt, reflecteren en de ruimte er helderder en groter laten uitzien.

Als het op de keuken aankomt, kun je het beste voor een licht kleurenschema kiezen en voor de muren en de kastdeuren dezelfde kleur aanhouden. Hierdoor wordt het natuurlijk licht op het oppervlak weerkaatst en zo voelt de ruimte nog ruimtelijker aan. Je hoeft niet per se voor wit of crème te kiezen want alle pastelkleuren, zoals bijvoorbeeld lichtblauw of parelgrijs, werken even goed.

In andere ruimtes kan het toevoegen van meubels en accessoires met een reflecterend oppervlak ook helpen om het licht beter te verspreiden. Accessoires van metaal, glas en spiegels kunnen allemaal helpen om het beschikbare licht optimaal te benutten.

Leave a Comment