Efficiëntie is goed voor elk bedrijf. Het maakt niet uit of je bedrijf productie- of dienstverlenend is. Een grotere procesefficiëntie biedt altijd een groot aantal voordelen ten opzichte van de business zaken zelf.

Op een breed niveau kan efficiënter produceren helpen om kosten te besparen, de verwerkingscapaciteit te verbeteren en de impact op het milieu te verminderen. Al deze algemene voordelen leiden tot extra voordelen in de toekomst, van een hogere verkoop en kwaliteit tot een beter bedrijfsimago.

1. Verspil geen materiaal

Verspilling is een breed begrip en kan betrekking hebben op materiaal, energie, manuren of ruimte. Een van de grootste en duurste soorten afval is materiaalverspilling. Hier zijn een paar ideeën om het te verminderen:

  • Focus op ontwerp. De beste manier om materiaalverspilling te verminderen is om vanaf het begin minder materiaal te gebruiken. Onderdelen ontwerpen met methodes als value engineering kan de opbrengst drastisch verbeteren.
  • Recycle afval en fabrieksretouren. Zelfs als je het gerecyclede materiaal niet zelf kunt gebruiken, kun je het verkopen aan een fabriek die dat wel kan en zo afval omzetten in winst.
  • Optimaliseer processen om al het beschikbare materiaal te benutten. Kun je meer van dat plaatmetaal gebruiken voordat je het weggooit? Kunnen die gereedschapspunten worden geslepen en hergebruikt in plaats van weggegooid? Elk stukje afgedankt materiaal is een kans om de procesefficiëntie te verbeteren.
  • Kijk eens goed naar je verzendafdeling. Verzendmaterialen zijn goedkoop in vergelijking met andere productiemiddelen, maar hun kosten lopen op.

2. Verbeter de training

kantoor-vergadering

Er is geen vervanging voor praktijkgerichte training. Verzamel je werknemers door ze te trainen in meerdere processen; op die manier kunnen ze elkaar helpen bij het oplossen van problemen, optreden als vervangers en verlichting bieden bij repetitieve taken. Bovendien, als iedereen op de fabrieksvloer een goed begrip heeft van het hele proces van begin tot eind, zullen ze hun rol binnen dat proces beter begrijpen. Blom Consultancy helpt productiebedrijven met continu verbeteren. Zijn er knelpunten in je organisatie en loopt het allemaal minder goed dan je zou willen? Je lost de problemen op door aandacht te geven aan wat er speelt in je organisatie.

3. Kwantificeer alles

Ken een punt waarde, of beter nog, een euro waarde, toe aan elk aspect van je productieproces. Materiaalkosten liggen voor de hand, maar houd ook rekening met manuren, slijtage van apparatuur en geplande veroudering om de productie verder te kwantificeren. Door cijfers toe te kennen aan elk aspect van de productie, wordt het een stuk eenvoudiger om te zien welke gebieden onmiddellijke aandacht nodig hebben.

4. Organiseer alles

Organisatie is de sleutel tot een efficiënte werkplek. Kijk eens rond op je fabrieksvloer. Is handgereedschap gemakkelijk te vinden? Stapelen afvalproducten zich op in de hoek? Alle gereedschappen, onderdelen, materialen en instructies moeten een thuis hebben en elke medewerker moet weten waar dat thuis is.

5. Standaardiseer werk

fabriek-productie-vrouwen

Iedereen heeft zijn eigen aanpak, maar in de wereld van productie is er niet veel ruimte voor individualiteit. Zelfs de eenvoudigste taken moeten worden gestandaardiseerd om de efficiëntie te maximaliseren.

Begin met het maken van een checklist en leg die op elke werkplek. Zorg er vervolgens voor dat elke werknemer die een taak uitvoert in die werkruimte de checklist volgt. Deze eenvoudige handeling kan stilstand verminderen en de algehele productkwaliteit verbeteren.

6. Cellular produceren implementeren

Cellular produceren is een methode om de efficiëntie te verbeteren door gelijksoortige processen te groeperen. De methodologie houdt in dat werkruimtes in cellen worden verdeeld en dat aan elke cel een gestandaardiseerde set taken wordt toegewezen. De machines (en werknemers) in elke cel kunnen een grote verscheidenheid aan taken uitvoeren, maar als je ze op één taak laat focussen, verminder je de stilstandtijd voor taken als herkalibratie en installatie van gereedschap, terwijl je de consistentie en kwaliteit verbetert.

Cellular produceren vereist ook dat je je totale productieproces beschouwt als een reeks afzonderlijke stappen, waardoor je kunt focussen op mogelijkheden om verspilling te verminderen. Het maakt het kwantificeren van elk onderdeel van het proces ook een stuk eenvoudiger.

7. Beheer storingen in apparatuur proactief

vrouw-werkt-in-autoproductie-bedrijf

We weten allemaal dat een tandenborstel veel goedkoper is dan een wortelkanaalbehandeling, maar niet iedereen neemt deze wijsheid mee naar de productie. Preventief onderhoud is het uitvoeren van onderhoudstaken op basis van het bekende slijtageschema voor een bepaald gereedschap. Het idee is om onderhoud te plegen voordat het nodig is, maar niet zo vaak dat het andere taken verstoort. Bepaal het juiste schema door de fabrikanten van het gereedschap te raadplegen of door te kijken naar de tijd tussen storingen in het verleden.

8. Versterk je toeleveringsbasis

Kijk bij het kwantificeren van je productieproces goed naar je leveranciers. Als je merkt dat sommige je consequent betere materialen, onderdelen of gereedschappen leveren, beloon ze dan door ze meer zaken met je te doen. Ook hier komt kwantificeren van pas: de stickerprijs is bijna nooit een nauwkeurige indicatie van de werkelijke kosten van een input.

Het kan ook zijn dat de houding ten opzichte van klantenservice sterk verschilt per leverancier. Om de efficiëntie te maximaliseren is het aan te raden om te werken met leveranciers die een klantgerichte houding hebben. Ze zullen veel sneller reageren als er iets misgaat, en veel meer bereid zijn om een probleem aan hun kant op te lossen terwijl ze jouw verliezen tot een minimum beperken.

9. Betrek je werknemers

Als je proces wordt geplaagd door stilstand, kijk dan naar je medewerkers voor antwoorden. Het is logisch dat de persoon die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van een taak een paar ideeën heeft om het proces efficiënter te maken. Aan de andere kant is het gemakkelijk voor leidinggevenden en managers, die gewend zijn om naar het grotere geheel te kijken, om kleinere mogelijkheden voor verbetering te missen. Het is belangrijk om communicatiekanalen te openen, zodat werknemers effectief naar boven kunnen communiceren als ze suggesties, opmerkingen of klachten hebben. Bij Blom continue verbeteren kunnen ze je hiermee verder helpen.

Leave a Comment