Sorry heren, we schijnen een totaal foutief beeld te hebben van onze parkeerkwaliteiten. Ondanks alle amusante filmpjes op Youtube over rampzalig parkerende dames, lijken die daarin toch handiger te zijn dan mannen. Althans, dat claimt verzekeraar AllSecur in een zojuist uitgebracht persbericht. Allsecur is een dochtermaatschappij van Allianz Group en sinds 2008 dé specialist in online autoverzekeringen. Menigeen zal zeggen dat het een handige actie is om aandacht te trekken en reclame te maken. En dat klopt ook wel een beetje, want gisteren lazen we dat een wetenschapper had gezegd dat alle veiligheidssystemen van nu auto’s helemaal niet veiliger maken, en Allsecur stelt iets heel anders. Bovendien vinden wij het ‘bewijs’ nogal dun…>>

Sorry heren, we schijnen een totaal foutief beeld te hebben van onze parkeerkwaliteiten. Ondanks alle amusante filmpjes op Youtube over rampzalig parkerende dames, lijken die daarin toch handiger te zijn dan mannen. Althans, dat claimt verzekeraar AllSecur in een zojuist uitgebracht persbericht. Allsecur is een dochtermaatschappij van Allianz Group en sinds 2008 dé specialist in online autoverzekeringen. Menigeen zal zeggen dat het een handige actie is om aandacht te trekken en reclame te maken. En dat klopt ook wel een beetje, want gisteren lazen we dat een wetenschapper had gezegd dat alle veiligheidssystemen van nu auto’s helemaal niet veiliger maken, en Allsecur stelt iets heel anders. Bovendien vinden wij het ‘bewijs’ nogal dun…

Park assist, Adaptive Cruise Control (ACC) en Lane Departure Warning System (LDWS); steeds meer auto’s zijn anno 2018 uitgerust met sensoren en automatische functies. Deze technische snufjes maken het autorijden niet alleen veiliger maar ook een stuk gemakkelijker. Online verzekeraar Allsecur onderzocht welke slimme functies het meest worden gewaardeerd door Nederlandse automobilisten. Het blijkt dat een kwart (24%) van de Nederlanders parkeersensoren een absolute musthave vindt in de auto. Een automatisch noodremsysteem wordt als meest veilige toevoeging gezien (52%).

Mannen meer afhankelijk van parkeerhulp dan vrouwen?
Parkeersensoren – die met een geluidssignaal waarschuwen wanneer een object te dichtbij komt tijdens het inparkeren – blijken veruit de meest populaire functie in de auto. Zo geeft een kwart (24%) van de Nederlanders aan dat zij niet meer zonder deze technologie zouden kunnen. Ron Adams, Brand Manager bij Allsecur, licht toe: “Het cliché dat vrouwen meer moeite hebben met zelfstandig inparkeren lijkt niet op te gaan. 30 procent van de mannen zegt parkeersensoren een must te vinden, tegen slechts 18 procent van de vrouwen. Blijkbaar hebben mannen meer behoefte aan een parkeerhulp en vinden vrouwen dat zij dit prima zelf kunnen.” Wij zien het anders: mannen zijn gemakzuchtiger, dus de sensoren maken het inparkeren gewoon gemakkelijker… en mannen zijn ook meer geïnteresseerd in gadgets, die willen dit gewoon op hun auto hebben.

Favorieten
Naast die assistentie bij het inparkeren vinden Nederlandse automobilisten nog een paar hulpjes onmisbaar onderweg. Dit is volgens de verzekeraar de top vijf van favoriete slimme systemen in de auto:
Parkeersensoren (24%)
Automatisch noodremsysteem (15%)
Parkeercamera (12%)
Adaptive Cruise Control (11%)
Lane Departure Warning System (8%)

Veiligheid voorop
Gevraagd naar welk technisch snufje Nederlanders het meest veilig vinden, staat een automatisch noodremsysteem – dat waarschuwt of remt wanneer een aanrijding dreigt – met stip op nummer één bij ruim de helft van de Nederlanders (52%). Parkeersensoren staan met 14 procent op de tweede plaats, gevolgd door Adaptive Cruise Control – een systeem dat de snelheid automatisch aanpast aan de voorganger – met 12 procent op een derde plek.  “Veiligheid op de weg is van levensbelang en een aantal van deze slimme functies draagt hieraan bij. Dat is een goede en belangrijke ontwikkeling, want met deze intelligente auto’s wordt ook de kans op schade aanzienlijk kleiner (en dat is weer fijn voor Allsecur-red). Autorijden is veel veiliger geworden en het aantal autoschades daalt dan ook door deze geavanceerde technologieën. Echter stijgt het gemiddelde schadebedrag door de hogere reparatiekosten van deze functies wel”, aldus Adams.

*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Team Vier onder 1.019 respondenten, juni 2018.

Leave a Comment