Hoe kun je ervoor zorgen dat mensen op leeftijd zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen? Mensen zeggen vaak: “Ik heb mijn moeder beloofd dat ik haar nooit in een verpleeghuis zal plaatsen.” Of “Papa vertelde me dat hij nooit in een verpleeghuis wil wonen.”

Om verschillende redenen kunnen mensen ervoor kiezen om thuis voor een oudere persoon te willen zorgen. En zolang de situatie voor alle betrokkenen veilig is, is het geweldig om mensen zo lang mogelijk lekker thuis te kunnen laten wonen.

Maar het is wel belangrijk om te onthouden dat de verzorging van ouderen één van de moeilijkste en meest stressvolle taken is die er zijn. Daarom lopen mensen, die zorg verlenen, ook zo’n hoog risico op het krijgen van een burn-out en ernstige gezondheidsproblemen.

Dus als je thuis voor één van je ouders op leeftijd zorgt, is het essentieel om een plan voor jezelf te maken. Je kunt je niet elke dag voor de volle 110% inzetten. Je bent ook maar een mens en op de lange termijn kun je dat gewoon niet volhouden.

Dus door je energie zo goed mogelijk te verdelen en hulp aan anderen te vragen, blijf je zelf ook zo gezond mogelijk, zodat je geweldige zorg kunt blijven bieden.

Om je te helpen om de verzorging op de lange termijn vol te kunnen blijven houden, bespreken we in dit artikel vijf tips om de zorg voor je oudere ouders zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven geven en bespreken we manieren om voor jezelf de last en de stress te verminderen.

1. Maak een inschatting van hoeveel zorg er nodig is

Als je opeens verantwoordelijk bent voor de zorg voor iemand, kan het zo zijn dat je ‘door de bomen het bos niet meer ziet.’

Wanneer je overweldigd wordt door een lange lijst met taken, ben je zo gefocust op het uitvoeren van die taken dat je het grotere plaatje kwijtraakt.

De eerste stap is om erachter te komen hoeveel zorg je ouder echt nodig heeft.

Door een lijst met dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse zorgtaken te maken, krijg je inzicht in de hoeveelheid hulp die overdag, ‘s nachts en in het weekend nodig is. Je kunt dan een inschatting maken van hoeveel toezicht er op welke momenten van de dag nodig is.

Een eenvoudige manier om een uitgebreide lijst te maken, is door een notitieblokje bij de hand te houden en snel aantekeningen te maken wanneer jij of iemand anders degene, die zorg nodig heeft, ergens mee helpt. Na een week heb je dan een goed overzicht van waar de persoon hulp bij nodig heeft en op welke momenten van de dag dat is. Ook zou je moeten kijken wat het persoon nodig heeft qua materiaal. Is dit een ziekenhuisbed of een rollator? Ga na welke materialen goed kunnen helpen!

Om er zeker van te zijn dat alles is vastgelegd, blijf je notities maken om er zo achter te komen of er iets gebeurt dat je over het hoofd hebt gezien en je zult zo ook snel merken als een situatie achteruit gaat.

2. Wees realistisch over hoeveel zorg je kunt geven zonder je eigen gezondheid te schaden

Nu je weet wat wat de zorg is, die er moet worden verleend, kun je er ook achter komen of jij die zorg zonder hulp kunt bieden.

Of misschien zul je door de lijst te bekijken juist wel beseffen dat ook jij absoluut hulp nodig hebt bij het uitvoeren van verschillende taken.

Denk bij je evaluatie goed na over hoeveel zorg je realistisch kunt bieden, zonder je eigen gezondheid te schaden.

Houd er rekening mee dat als je te veel hooi op je vork neemt, je uiteindelijk een burn-out of ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelt, waardoor je uiteindelijk niet meer voor iemand kunt zorgen.

Wees in plaats daarvan zo proactief als je kunt zijn en ga op zoek naar manieren om de hulp te krijgen die je nodig hebt om je gezondheid te behouden en door te kunnen gaan als mantelzorger.

2. Krijg hulp bij de zorgverlening

man and woman under same umbrella walking while holding paper bags

Hoewel het misschien lijkt alsof het vinden van hulp bij de zorg te veel tijd en moeite kost, moet je toch onthouden dat het uiteindelijk een investering is die zijn vruchten zal afwerpen.

Hulp vragen vergt geduld, moeite en creatief denken maar het is zeker de moeite waard wanneer het je werklast en de stress die je ervaart, kan verminderen en ervoor kan zorgen dat jij ook regelmatig pauzes kunt nemen.

Om je te helpen om meer mogelijkheden te vinden om hulp te kunnen krijgen, moet je er open voor staan en flexibel zijn. En zorg ervoor dat jij de lijst met zorgbehoeften gebruikt die je eerder hebt gemaakt om zo de zorg die er nodig is duidelijk in beeld te kunnen krijgen.

3. De ideeën omvatten onder andere:

  • Huur een verzorger in die aan huis komt om zo zelf regelmatig een pauze te kunnen nemen.
  • Zorg dat er keuze gemaakt kan worden uit goede rollators
  • Zoek naar vrijwilligers bij jou in jouw buurt.
  • Maak gebruik van thuiszorg om wat langer rust te kunnen krijgen.
  • Meld je aan voor een maaltijdbezorgservice om het aantal maaltijden dat jij moet bereiden te verminderen.Vraag familie of goede vrienden om boodschappen en licht huishoudelijk werk te doen of maaltijden te bereiden en die langs te komen brengen. Koop verzorgings- en huishoudelijke artikelen in een grootverpakking of beter nog, bestel ze online en zorg ervoor dat ze thuis worden afgeleverd. Kortom, elimineer zoveel mogelijk dat je eruit moet om boodschappen te doen omdat dit je tijd en energie zal besparen.

4. Deel de verantwoordelijkheid voor de zorg

Je doet het waarschijnlijk zo goed dat niemand denkt dat je hulp nodig hebt bij de verzorging die je verleend.

Dus zelfs als je het gevoel hebt dat je het niet zou moeten zeggen, moet je je broers en zussen of naaste familieleden toch vragen of zij ook hun deel van de verantwoordelijkheid voor de zorg op zich kunnen nemen, zodat jij de broodnodige pauzes kunt nemen.

Hulp krijgen van familie zal in elke situatie anders zijn. Soms kan dat betekenen dat je moeder of vader om de week of paar weken naar het huis van een ander verhuist omdat de zorg thuis verlenen niet mogelijk is.

Soms kan een kind om de beurt twee maanden lang bij papa of mama in gaan wonen. In andere gevallen kan het betekenen dat jij of je zus of broer elke twee maanden een week in huis komt zodat de ander dan kan ontspannen.

Als ze bereid zijn te helpen, wees dan allemaal creatief en flexibel. Als het niet mogelijk is en je kunt het alleen is het ook perfect, maar alle hulp die je kunt krijgen, vermindert de werklast voor jou.

5. Verminder de financiële druk

geld-investeren

De zorg voor een van je ouders kan ook een aanzienlijke financiële last voor je eigen gezin betekenen. Door de kosten van de zorgverlening zoveel mogelijk te verminderen, verminder je ook de financiële druk en stress binnen je eigen gezin.

Leave a Comment