In dit artikel geven we je tips voor het kopen van het beste matras, zodat je een goede nachtrust kunt krijgen.
Aangezien je dit leest, heb je vast een nieuw matras nodig. Experts adviseren om je matras elke zeven tot tien jaar te vervangen. Als je niet goed slaapt in de slaapkamer, heb je jouw matras waarschijnlijk al tussen de vijf en tien jaar.
Er is niet één perfect matras en je moet echt goed bekijken welk soort matras het beste bij je past. Besteed voldoende tijd aan het uitproberen van producten zodat je zeker weet dat je, als je eenmaal thuis bent, ook echt lekker kunt slapen.
Matras met binnenvering. Je hebt waarschijnlijk als kind altijd op een matras met een binnenvering geslapen. Het is meestal het goedkoopste soort matras. Het is ook het meest gebruikte matras en dit matras gaat het langst mee.
De ondersteuning van een matras met binnenvering wordt geleverd door spiralen, die er ook voor zorgen dat je kunt stuiteren op het matras. Verkopers zullen je vertellen dat het aantal spiralen erg belangrijk is.
Maar wat vooral belangrijk is, is de dikte van het spiraal: hoe lager het aantal in de beschrijving, hoe dikker en zwaarder de spiraal is. Een spiraal met de aanduiding 12-gauge is bijvoorbeeld dikker en zwaarder dan een spiraal met een aanduiding van 14-gauge. Zwaardere spiralen zorgen voor een steviger matras. Dunnere spiralen zorgen voor een veerkrachtiger matras.
Matras van traagschuim. Traagschuim is niet veerkrachtig. Door zijn warmtegevoeligheid past het zich aan je lichaam aan, waardoor het een goede keuze is voor mensen die pijnklachten hebben.
Het kan echter wel wat tijd kosten om aan dit speciale gevoel te wennen. Bovendien verschillen de producten met traagschuim ook van elkaar. De dichtheid is voor een stevige basis belangrijk.
Matras van latex of gel. Latexmatrassen hebben een stevigheid, die vergelijkbaar is met een matras van traagschuim maar het veert meer. Latex wordt verkocht als een hypoallergeen product.
Sommige matrassen hebben ook een laag vervormbare, flexibele gel die het matras beter laten ademen en het koeler laten aanvoelen. Uit rapporten van consumenten is echter gebleken dat de gel geen significant verschil maakte.
Matras met een lucht in de kern. Bij het matras waarbij de lucht in de kern verstelbaar is, kun je de stevigheid van het matras regelen door lucht toe te voegen of juist wat lucht te laten ontsnappen. Deze matrassen bevatten vaak ook lagen extra materiaal.
Hoewel het kopen van een matras of topdekmatras door de vele soorten, de kosten en de termen die je tegenkomt best een lastige klus kan lijken, is het toch de moeite waard om genoeg tijd aan het winkelen te besteden. Op de volgende punten moet je tijdens het uitzoeken van een matras goed letten:
1. Begin met rond te kijken in winkels
Je kunt uiteindelijk wel een matras online kopen. Maar omdat de voorkeuren voor een matras zo persoonlijk zijn, kan geen enkel online-onderzoek de ervaring van het uitproberen van matrassen in een winkel vervangen.
Nadat je hebt bepaald wat je wilt, kun je het matras altijd nog online kopen.
2. Kijk voordat de uitverkoop begint wat voor een soort matras je wilt
Het rondkijken voor een matras tijdens de uitverkoop kan, als je niet eerst wat onderzoek hebt gedaan, frustrerend en moeilijk zijn. Winkels zijn druk. Verkopers zijn druk en afgeleid. Neem de tijd om het matras te vinden dat je bevalt en kijk dan of je het ergens in de uitverkoop kunt vinden.
3. Kijk eens rond in speciaalzaken voor bedden
Vaak zijn verkopers in winkels die gespecialiseerd zijn in bedden de meest attente verkopers. Dit is gebleken uit consumentenrapporten uitgevoerd door Sleepy’s en 1-800-Mattress, waar het personeel ‘attenter en soms meer bereid was om te onderhandelen’. De mensen, die meededen, vonden winkelen in warenhuizen en andere winkels minder bevredigend.
4. Wees sceptisch over matrassen met bovenlagen
Matrassen met bovenlagen kunnen een verkeerd beeld over het comfort geven omdat ze na aankoop snel plat kunnen worden. Een ander nadeel: matrassen met bovenlagen zijn dikker en vereisen de aanschaf van nieuwe hoeslakens.
5. Neem je partner mee
Neem tijdens het winkelen voor een matras je partner mee. Als jullie het matras delen, zouden jullie allebei de opties in de winkels moeten testen.
6. Koop geen verkoophype
Consumentenrapporten waarschuwen ervoor dat je moet opletten dat je niet te veel geld uitgeeft voor mooie functies en aanbevelingen dat jaren van testen hebben aangetoond dat ook de goedkoopste matrassen stevig kunnen zijn.
7. Vraag naar producten, die zich niet in de winkel bevinden
Winkels gebruiken hun displayruimte meestal voor duurdere producten. Als je iets hebt gevonden dat bij je past, vraag dan of je een goedkoper model kunt bekijken.
8. Laat je niet verleiden door een lange garantie
De gebreken van een matras worden binnen het eerste jaar duidelijk. Na langere tijd zijn defecten toch moeilijk te bewijzen.
9. Zoek naar een ruim retourbeleid
Koop in een winkel die een ‘ruim retourbeleid’ hanteert, wat betekent dat je het matras kunt retourneren als je om welke reden dan ook niet tevreden bent. Misschien moet je mogelijk wel een kleine vergoeding betalen. Voordat je iets koopt, moet je precies weten hoe het retourbeleid in elkaar zit.
10. Koop ook een nieuw kussen
Met een nieuwe matras zal de afstand tussen je hoofd en schouders door de stevigheid van het matras ook veranderen.
11. Onderhandel
De prijzen waarvoor een matras wordt verkocht, zijn meestal 4 tot 12 keer hoger dan de productiekosten van het matras. Met marges als deze is er ruimte voor jou om te onderhandelen en dat zou je ook, zelfs tijdens een uitverkoop, moeten doen. Als je geen lagere prijs krijgt, vraag dan om niet-geldelijke voordelen, zoals bijvoorbeeld nieuwe kussens of beddengoed.
12. Beknibbel op de boxsprings
Concentreer je op een goed matras en voel je niet verplicht om ook een dure boxspring te kopen. Vraag of de goedkopere boxsprings kunnen worden vervangen door degene die wordt getoond en combineer het dan met het matras dat je leuk vindt.
Leave a Comment