Het valt niet te ontkennen dat matte afwerkingen wereldwijd enorm populair zijn en overal in ons leven komt dat ook terug. Van de auto’s waarin we rijden tot de kleding en make-up die we dragen en vooral de manier waarop we onze huizen stylen. Matte afwerkingen kunnen elke ruimte een ingetogen elegantie en een moderne uitstraling geven.

1. Waar kun je matte verf gebruiken?

Tegenwoordig kun je overal in huis matte afwerkingen aanbrengen met een mooie verf als de Sikkens Alpha Rezisto Mat. Denk aan de muren, de meubels, de armaturen en het keramiek en vaak wordt het dan gecombineerd met metallic en hoogglans afwerkingen om zo een opvallend contrast van glans te creëren. Ook kan de matte afwerking van de matte verf worden gebruikt om onvolkomenheden in oudere muren te verbergen. Schilders gebruiken het graag in nieuwe huizen, waar het de naden en de overgangen op eerder ongeverfde muren beter verbergt.

2. Het schilderen met matte verf

verven-kleuren

Matte verf verbergt imperfecties op een oppervlak, maar de voorbereiding is dan wel cruciaal. Kies altijd de juiste vulstoffen en zorg ervoor dat de oppervlakken schoon en geschuurd zijn. Ook moet je stof afnemen en de omgeving schoonmaken. Pak een goede roller, rol het een keer uit, maar druk nooit te hard. Als je een egale afwerking ziet, die iets weg heeft van een ‘sinaasappelschil’ dan ben je goed op weg omdat het oppervlak pas glad wordt als het droogt.

3. Bijwerken met matte verf

Matte verf is bijzonder geschikt voor het bijwerken en het opnieuw schilderen van oppervlakken omdat het meer kan verbergen en beter hecht als het wordt aangebracht over bestaande verf, opnieuw bewerkte gebieden en oppervlakken die uit verschillende materialen bestaan. Verf met een glans zal sneller foutjes blootgeven.

4. Het reinigen van matte wanden

woonkamer-groene-muur

Het is altijd het beste om warm water en een reinigingsmiddel op basis van zeep te gebruiken om vlekken van de wanden af te deppen.

5. Tot slot nog één ding om op te letten bij het gebruik van matte verf

Matte oppervlakken absorberen licht in plaats van het te reflecteren, dus onthoud dat kleine kamers hierdoor nog kleiner kunnen aanvoelen! De zachte, rijke uitstraling van matte verf maakt het perfect voor in zitkamers en dromerige slaapkamers. Het kan prachtig worden gecombineerd met kunstwerken of wanddecoraties met gepolijste of metalen lijsten of kleuren die echt mooi tegen de matte achtergrond afsteken.

Leave a Comment