Jarenlang werd MDMA door het grote publiek gezien als een designerdrug voor raves. Toch is er al sinds de jaren 70 onderzoek gaande naar MDMA als therapievorm. In de jaren 70 was MDMA nog niet goedgekeurd door de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteiten. Toch, zagen psychiaters toendertijd dat MDMA een positieve impact had op de cognitieve therapie sessies en de inzichten die hun patiënten kregen. Deze kleinschalige onderzoeken leidde uiteindelijk tot intensief onderzoek naar de impact van MDMA op de behandeling van patiënten met PTSS en angststoornissen. Waardoor MDMA in 2017 aangemerkt is als een baandoorbrekende vorm van therapie waardoor het versneld goedgekeurd kan worden als officiële therapievorm door de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit.

Inzet van MDMA als therapievorm

sollicitatie-gesprek

MDMA wordt steeds vaker ingezet als therapievorm in klinisch onderzoek. Hierbij wordt MDMA ingezet als ondersteunend middel bij cognitieve gedragstherapie. Uit onderzoek blijkt dat de inzet van MDMA de effectiviteit van de reguliere behandeling vergroot.

MDMA wordt vaak in beperkte dosis aangeboden aan patiënten die begeleid worden door hun psychiater. Vervolgens start de patiënt de reguliere psychotherapie, maar stimuleert MDMA de hersens op een positieve manier. Patiënten gaan openstaan voor nieuwe inzichten, visies en mensen. MDMA zorgt voor meer empathie waardoor het contact met de therapeut sneller verdiept en er meer veiligheid ontstaat in de sessies.

MDMA lijkt qua werking een beetje op EMDR of exposure therapie. Patiënten gaan terug naar hun trauma. Het grote verschil zit hem in de rol van de therapeut. Deze is er vooral om een veilige, vertrouwde omgeving te creëren waarin de patiënt vrij kan bewegen en de ruimte heeft om trauma te herbeleven en te verwerken met de nieuwe, bredere empathische blik.

Contra Indicaties

Hoewel MDMA dus zeer effectief is, zijn er wel verschillende contra indicaties om rekening mee te houden in de behandeling. Zo mag een patiënt geen SSRI’s gebruiken in combinatie met MDMA. Dit betekent dat veel patiënten eerst moeten stoppen met hun reguliere antidepressiva’s voordat ze aan de slag kunnen met MDMA. Daarnaast wordt alcoholinname sterk afgeraden bij het gebruik van MDMA. Fysieke contra indicaties omvatten hartproblemen, leverproblemen en zwangerschap. Verder kan MDMA ook psychoses triggeren waardoor patiënten met een (familie)geschiedenis met psychische problemen uitgesloten zijn van behandeling.

Wetenschappelijke alternatieven

De voordelen van MDMA als therapievorm zijn groot, toch zijn wetenschappers al jarenlang op zoek naar alternatieven voor MDMA. Zo is 5-MAPB een chemisch alternatief waarbij de nadruk minder ligt op de energie, maar juist meer op het vergroten van het empathische vermogen van de gebruiker. Daarnaast lijkt het gebruik van SSRI’s ook geen effect te hebben op de werking van 6-APB. Dit zou ervoor zorgen dat meer mensen een effectieve behandeling kunnen ondergaan met 6-APB dan met MDMA. Daarom is het belangrijk dat er ook meer klinisch onderzoek gedaan wordt naar chemische varianten van MDMA.

Leave a Comment