Veel mensen zijn op zoek naar een betere planning en meer structuur in het dagelijkse leven. Het is echt mogelijk om hier vooruitgang in te boeken. Zeker als je er bewust mee aan de slag gaat! Van kleine stapjes tot grote aanpassingen: lees verder voor tips.

Kleine taken eerst uitvoeren

Iedere dag zijn er weer behoorlijk wat taken om uit te voeren. Op je werk bijvoorbeeld, maar eigenlijk net zo goed in je leven buiten werktijd. Je wilt je huis netjes op orde hebben, sporten en tijd vrij maken voor familie en vrienden. Het kan al gauw voor wat stress zorgen. Een belangrijke basistip: begin de dag met de kleine taakjes. Dit zijn de taken die je snel afrondt en meteen kunt afvinken op je to do list. Ruim aan het begin van de dag in een kwartier je huis op. Staat er nog afwas van gisteren? Maak dit direct even aan kant. Maar het zit ‘m ook in to do’s die een sociaal karakter kennen. Alles telt mee. Wil je bijvoorbeeld een kaartje maken om iemand te feliciteren of juist sterkte toe te wensen? Doe dit aan het begin van de dag. Zo denk je er in ieder geval gewoon aan, en het is ook nog eens leuk om hiermee te starten. Door hier bewuste keuzes in te maken, krijg je het in no time in je systeem.

Prioriteiten stellen

Een gestructureerd leven leiden is absoluut een kwestie van prioriteiten stellen. Je hebt immers maar zoveel seconden, minuten en uren in de dag: daar moet je het mee doen. Wat is voor jou echt belangrijk? Je mag bijvoorbeeld echt wat kritischer zijn op de overuren die je in je werk maakt, met het gevolg dat je minder aan andere belangrijke zaken toekomt. Wil je meer sporten? Blok hier dan gewoon ruimte voor in je agenda. Of maak juist meer tijd vrij voor het zien van je familie en vrienden. Voor iedereen is dit weer anders. Maar het is dus in ieder geval belangrijk om je prioriteiten helder te hebben. Zo weet je precies naar welk doel je toewerkt!

To do’s opschrijven

schrijven

Het helpt om een planning voor de dag te maken, om zo weer meer structuur te krijgen in je leven. We noemen het hierboven al: start met de kleine taken. Maar wat houden die taken dan precies in? Om dit uit je hoofd te halen, schrijf je het allemaal op. Hoe kleiner die to do’s zijn, hoe overzichtelijker je schema is en hoe makkelijker je de to do’s afstreept. Schrijf bijvoorbeeld ook op dat je iemand een verjaardagskaart wilt sturen, zodat je het niet vergeet. Dat is alleen maar mooi, want zo lukt het ook in het drukke bestaan om een attent persoon te zijn. Ook op je werk kun je to do’s opschrijven, zodat je niets over het hoofd ziet. Hoewel het natuurlijk een extra taak is om alles te noteren, geeft het je tegelijkertijd rust: je hoeft niet meer alles in je hoofd te onthouden.

Vast ritme aanhouden

Streef een vast ritme na, want ook dit geeft meer overzicht in je leven. Probeer iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, en sta op hetzelfde tijdstip weer op. Dit geldt voor iedere dag van de week, dus ook voor het weekend! Zo weet je lichaam ook meteen waar het aan toe is. Werk idealiter op vaste tijden, in hoeverre je werk dit toelaat. Eet steeds rond hetzelfde moment, want ook daar heb je baat bij. Het kost in het begin misschien wat tijd om dit te realiseren, maar na verloop van tijd weet je eigenlijk niet meer beter – het gaat steeds meer op de automatische piloot. En dat is mooi meegenomen! Zo maak je namelijk weer ruimte vrij voor andere prioriteiten en taken.

Kies voor meer structuur in je dagelijkse leven, want het maakt je productiever en gelukkiger. Door de bovenstaande tips toe te passen, ben je op de goede weg.

Leave a Comment