Privacy. Het meest begeerde item op alle verlanglijstjes voor de achtertuin. Want ongeacht hoe fantastisch jouw balkon of chimenea (Mexicaanse tuinhaard) ook is, alle magie van de zomer komt tot stilstand wanneer je het gevoel hebt dat je in de gaten wordt gehouden. Deze 7 ideeën voor meer privacy in de tuin – van gemakkelijk tot moeilijk – helpen je om jouw ruimte af te sluiten en je te laten ontspannen met een beetje meer privacy.

1. Maak een afscheiding van plantenbakken

Wie houdt er nou niet van een containertuin? Bijna elke soort plant kan in een bak worden gekweekt en plantenbakken zijn niet permanent, dus is dit ook een geweldige optie voor huurders. Zelfs een permanente woning kan van dit ontwerpidee profiteren: potplanten zijn erg gemakkelijk voor het toevoegen van groen aan harde oppervlakken zoals balkons en patio’s. Voor maximale privacy kun je verschillende soorten bamboe, hoge grassen, fruitbomen of arborvitae (de populairste groenblijvende boom die er is) planten. Uiteraard kan je een beetje kleur toevoegen met prachtige lelies of met mooie agapanthus.

2. Installeer een kunsthaag

tuin-doorgang

Geen water geven, niet snoeien en niet hoeven te wachten tot de haag vorm krijgt – dit is een fantastische optie als je het niet erg vindt om in het begin een beetje meer te betalen. Kunsthagen zijn verkrijgbaar in meerdere maten en kunnen zelfs worden voorzien van geluidsisolerende isolatie om de privacy te verdubbelen. Je kunt daarbij ook composiet vlonderplanken kopen om er een fantastische terras van te maken.

3. Laat een haag groeien

Ga je liever voor echt? Het plaatsen van een haag op de natuurlijke manier kost wel wat meer moeite, inclusief het kiezen van de juiste plant (hoe hoog zal het groeien? Wat voor soort licht heeft het nodig? Hoe vaak moet het worden bewaterd en gesnoeid?) en vervolgens het aanplanten. Palmhout en liguster zijn de klassieke keuzes voor hagen, maar bloeiende struiken zoals rododendron of laurier kunnen ook wel 2,5 meter hoog worden.

4. Hang gordijnen op

Strategisch geplaatste stukken stof voegen privacy en een luchtige sfeer aan een buitenruimte toe. Dit is de meest budgetvriendelijke optie op onze lijst, vooral als je al een terras of een prieel hebt. We hebben buitengordijnen met tule te koop gezien, maar je kunt natuurlijk ook grote lakens gebruiken, die zijn besproeid met een waterbestendige coating.

5. Klimplantrekken

gezellige-witte-tuin

Je moet zorgvuldig voor de planten zorgen terwijl ze groeien en omhoog kruipen, maar je hoeft niet te wachten tot de planten groeien om privacy te krijgen omdat een klimplantrek behoorlijk goed werkt om elk zicht onmiddellijk te blokkeren.

6. Kweek een verticale tuin

Twee vliegen in één klap – vul je verticale tuin met kruiden en groenten om het hele seizoen van de eetbare voordelen te kunnen profiteren. Bouw je eigen tuintoren of koop er een paar kant-en-klaar.

7. Maak een pergola

Een pergola toevoegen is absoluut een investering, maar er is geen betere manier om een buitenwoonkamer te bouwen. Maak de look helemaal af met buitengordijnen en sfeerverlichting om jouw niet-zo-geheime tuin te transformeren in een privé bestemming voor sprankelende zomeravonden.

Leave a Comment