Merk je dat je constant aan het werk bent en weinig of geen vrije tijd over houdt? Daar is gelukkig een oplossing voor. Met de juiste tips houd je wél meer vrije tijd over. In dit artikel zijn deze tips voor je op een rijtje gezet.

Start met prioriteren

Zorg dat je goed je prioriteiten kent. Dit zijn niet alleen je prioriteiten op werkgebied, maar ook in je privéleven. Door goed je prioriteiten te weten, weet je waar je je op moet focussen. Ga ook na of je dingen doet die je eigenlijk niet wilt en/of hoeft te doen. Een goede balans in je leven houdt in dat er een juiste balans is tussen energie nemende en energiegevende activiteiten. Zet al deze activiteiten eens op een rijtje en ga na waar je mee wilt en kan stoppen. Hierdoor bespaar je makkelijk tijd en je maakt je leven een stuk leuker!

Bundelen van taken

vrouwen-hand-pen-schrijven

Je kunt flink wat tijd besparen door taken die op elkaar lijken te bundelen. Moet je bijvoorbeeld meerdere mensen bellen voor werk? Doe dit dan het liefst achter elkaar. Zo voorkom je dat je de hele dag gebeld wordt. Elke keer dat je een taak onderbreekt (door bijvoorbeeld een telefoontje), kost het je namelijk gemiddeld zeven minuten om weer geconcentreerd te werken. Hoe meer taken je bundelt, hoe meer tijd je kunt besparen.

Automatiseer zoveel mogelijk

Veel dingen kun je automatiseren. Zelfs het sturen van verjaardagskaarten kan tegenwoordig geautomatiseerd worden. Daarnaast kun je bijvoorbeeld tijd besparen met een vaatwasser en rijstkoker. Heb je een hekel aan stofzuigen? Schaf dan een robotstofzuiger aan. Ook zijn er tegenwoordig handige apps die bijna volledig je boekhouding doen. Moet je elke maand geld overschrijven naar een bepaalde bankrekening? Stel dit dan ook automatisch in.

Meer vrije tijd overhouden als zelfstandige ondernemer

mannen-werken-kantoor-laptop

Ben je ondernemer? Dan zijn er ook veel mogelijkheden om meer tijd te besparen. Naast dat je tijd kunt besparen met prioriteren en het bundelen van taken kun je tijd besparen door bepaalde taken uit te besteden. Zo kun je genieten van je vrije tijd en/of meer tijd besteden aan taken, die jouw specifieke expertise nodig hebben. Welke taken kun je dan allemaal uitbesteden? Je kunt bijvoorbeeld (financiële) administratie, je agendabeheer, email hosting, het actueel houden van je website, het beheren van sociale media platformen en bijhouden van voorraden uitbesteden. Zoek goed uit welke aanbieder het voordeligste is. Zo bespaar je niet alleen tijd, maar ook geld. Een goede en goedkope aanbieder voor (email) hosting is bijvoorbeeld Cloud86. Bezoek eens hun website Cloud86.nl.

Nu je meer tijd hebt vrijgemaakt in je agenda is het de kunst om niet je agenda weer vol te plannen. Dit kan je voorkomen door blokkades in je agenda te zetten voor je vrije tijd.

Leave a Comment