Ongeacht of je nu hebt besloten om groen te gaan om het milieu te helpen, om geld te besparen of gewoon om te zien hoe gemakkelijk het is, elke stap die je zet naar een milieuvriendelijker leven is er een die de wereld helpt.

Als je net begint en een aantal duurzame ideeën wilt, dan zijn er hier een paar om mee te beginnen:

Stap 1: Schakel het uit

Energiebesparing is één van de belangrijkste dingen, die je kunt doen om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Elektrische apparaten op standby laten staan, verbruikt onnodig energie – druk op de uit-schakelaar en je ziet enorme verbeteringen, vooral op je energierekening!

Stap 2: Investeer in milieuvriendelijke technologie

Wil je verder gaan dan gewoon uitschakelen? Zorg er dan voor dat de technologie, die je hebt, zo energiezuinig mogelijk is. Op deze manier gebruik je gedurende de tijd dat het product staat ingeschakeld veel minder energie, waardoor jij geld bespaart en jouw energieverbruik wordt verlaagd.

Je zou ook kunnen nadenken over een e-sigaret in plaats van normale sigaretten te gebruiken. Normale sigaretten geven namelijk veel afval af op de straat. Als je de beste e sigaret koopt, dan zorg je op z’n minst voor minder straatafval.

Stap 3: Schakel over naar hernieuwbaar

Het veranderen van jouw energieleverancier naar een die 100% hernieuwbaar is, is voor elk huishouden een geweldige milieuvriendelijke tip. Iedereen kan het doen, de overstap is eenvoudig en probleemloos en alle elektriciteit die je gebruikt wanneer je een 100% hernieuwbaar tarief hebt, bevat in feite nul koolstof!

Stap 4: Eet minder vlees

gebakken-vlees

Wees voorzichtig met wat je consumeert, is de kern van het milieuvriendelijker zijn. Het verminderen van de hoeveelheid vlees dat je eet, kan een enorme impact hebben. Geen rood vlees eten – al is het maar voor twee of drie dagen per week – kan een aanzienlijke invloed hebben op het verminderen van jouw CO2-voetafdruk.

Stap 5: Verspil geen voedsel

Verspil geen eten. Wist je dat er jaarlijks 7,3 miljoen ton voedsel wordt verspild? Dit is niet alleen een enorme verspilling van voedsel en geld, maar het draagt ook bij aan de hoeveelheid CO2 die wordt gecreëerd op de vuilstortplaatsen.

Stap 6: Compost

Als je eten niet meer goed is om te eten, moet je er wel voor zorgen dat je het composteert in plaats van het in de vuilnisbak te gooien. Dit zal niet alleen helpen om een natuurlijke meststof te creëren en jouw tuin groen te houden, maar het zal ook de hoeveelheid afval, die zal worden gestort, verminderen en aangezien het niet anaëroob zal afbreken, zal er geen methaangasophoping zijn.

Stap 7: Recycleer alles

De kans is groot dat, als je erover nadenkt om milieuvriendelijker te gaan leven, je al aan het recycleren bent. Maar zou je nog meer kunnen reclycleren? Je kunt bijna alles van batterijen tot papier en auto’s recycleren. Neem voordat je het weggooit even de tijd om te achterhalen of je het zou kunnen recycleren. 

Stap 8: Probeer plastic te vermijden

Plastic lijkt zijn weg naar elk aspect van ons leven gevonden te hebben. Maar het opgeven is niet zo moeilijk als je zou denken. Neem een canvas tas mee als je gaat winkelen, koop je fruit en groenten los en stop met het kopen van flessen water. Je kunt tegenwoordig ook Shampoobars kopen, die niet in plastic zijn verpakt.

Stap 9: Vlieg niet

Vliegen is één van de meest bedreigende dingen voor het milieu die je kunt doen. Alleen al vliegen van Bristol naar Edinburgh produceert 0,15 ton koolstof!* Waarom blijf je niet wat dichter bij huis en verken je de prachtige natuur van Groot-Brittannië? Kamperen, wandelen en fietsen zijn allemaal geweldige dingen om in het Verenigd Koninkrijk te doen en deze zijn extreem koolstofarm.

Stap 10: Gebruik LED-lampen

Niet alleen gaan LED-lampen langer mee dan conventionele lampen, ze zijn ook veel efficiënter! Dit betekent dat je minder energie verbruikt en minder vaak jouw gloeilampen hoeft te vervangen – iedereen wint dus bij deze situatie. Bovendien zijn ze beschikbaar in een reeks van helderheid en ontwerpen, zodat je de verlichting echt kunt afstemmen op jouw behoeften of aan de ruimte. 

Stap 11: Isoleer je huis

Huizen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn veel moeilijker warm te houden als het koud is en koel te houden als het weer warm is. Het isoleren van je huis is één van de beste milieuvriendelijke tips voor jouw huis, die wij je kunnen bieden.

Stap 12: Laat je supermarkt bezorgen

Thuisbezorgen is het openbaar vervoer van boodschappen doen. In plaats van met 20 verschillende auto’s naar de supermarkt te rijden, rijdt er één busje rond om iedereen in de buurt te bezorgen. Bovendien betekent dit dat je minder snel een impulsaankoop doet, wat weer kan helpen om voedselverspilling tegen te gaan.

Stap 13: Gooi het niet weg, maar repareer het

Het repareren of het herstellen van iets is milieuvriendelijker dan gewoon dingen weggooien, hoewel dat laatste soms gemakkelijker en goedkoper lijkt. Het internet geeft je toegang tot de hulpmiddelen en de informatie die je nodig hebt om praktisch alles te repareren en als je het nog steeds niet kunt oplossen, waarom probeer je het dan niet in iets anders te veranderen?

Stap 14: Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakproducten

Veel schoonmaakproducten bevatten veel schadelijke chemicaliën, die niet milieuvriendelijk zijn om te maken of om te verwijderen. Sterker nog, herhaalde blootstelling aan deze reinigingsproducten kan zowel jouw gezondheid als het milieu schaden. Groene reinigingsproducten gebruiken meer natuurlijke en organische reinigingsmethoden, die veel minder schadelijk zijn.

Stap 15: Laat de auto staan

bmw-elektrisch

Als je de reis te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer kunt maken, doe het dan ook. Autorijden, tenzij je in een elektrisch voertuig zit, is niet erg milieuvriendelijk en kan echt bijdragen aan je ecologische voetafdruk. Wanneer je toch met de auto moet, zorg er dan voor dat je het maximale uit jouw voertuig haalt door het toerental laag te houden, ervoor te zorgen dat de banden goed zijn opgepompt en dat de motor soepel draait.

Stap 16: Gebruik je magnetron

Eerlijk gezegd zul je verbaasd staan hoeveel meer magnetrons in vergelijking met conventionele ovens energie-efficiënt zijn. Terwijl je al verrast bent, kun je je net zo goed blijven verbazen over een aantal van de geweldige dingen die je in een magnetron kunt bereiden (hint: het zijn niet alleen kant-en-klaarmaaltijden).

Stap 17: Koop bij je in de buurt

Van kleding tot eten, hoe dichter bij huis deze producten worden gemaakt en gekocht, hoe minder koolstof er wordt aangemaakt tijdens hun transport. Niet alleen dat, maar je zult de ondernemers in de buurt ook ondersteunen, wat betekent dat je na verloop van tijd waarschijnlijk nog meer items uit de buurt zult hebben om uit te kiezen.

Stap 18: Kweek je eigen groenten

Je eigen groenten kweken, is niet alleen een goede manier om geld te besparen, het is ook een geweldige manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen en milieuvriendelijk bezig te zijn. Heb je geen buitenruimte? Bakken voor in de vensterbank zijn een geweldige manier om jouw zicht op te fleuren, de lucht die bij je binnenkomt te filteren en ze bieden voldoende ruimte voor kruiden en kleine groenten om te kweken.

Stap 19: Plant wat bomen

Ecologische duurzaamheid is, als het gaat om milieuvriendelijk leven, erg belangrijk. Zonder een stabiel ecosysteem beginnen de dingen uit elkaar te vallen. Ervoor zorgen dat we meer inheemse bomen planten om de gekapte bomen te vervangen en om ruimte te maken voor ontwikkelingen. Dit is iets dat meer mensen en bedrijven zouden moeten doen om het milieu te beschermen en de kwaliteit van de lucht te verbeteren.

Stap 20: Kies jouw producten voor persoonlijke verzorging verstandig

Als het gaat om persoonlijke hygiëne, zijn er verschillende dingen die je bij een echt milieuvriendelijke levensstijl moet vermijden. De meest schadelijke hiervan zijn microbeads, kleine stukjes vast plastic die biologisch niet afbreekbaar zijn en de hun weg in waterlopen vinden en uiteindelijk door de voedselketen binnendringen en schadelijk zijn voor het milieu. Dit is bij Shampoobars.nl niet het geval. Zorg ervoor dat je bodywash, tandpasta, gezichtsscrub en andere producten deze stukjes plastic niet bevatten. Daarnaast is het vermijden van chemicaliën en het kiezen voor natuurlijke reinigingsproducten – zoals die worden verkocht door Lush – de beste manier om jezelf en het milieu schoon te houden.

Leave a Comment