Zo af en toe krijgen wij een persbericht binnen waarvan we denken ‘dat is iets voor onze lezers’. Dat is nu het geval. Onder steeds meer hardlopers worden hoge compressiekousen tot net onder de knie populair. Zij claimen minder spierpijn te ervaren en ook sneller te herstellen van andere ongemakken. Dat stelt de fabrikant van de interessante STOX compressie-kousen die voor best veel mensen ideaal kunnen zijn. Want niet alleen hardlopers kunnen baat hebben bij preventief gebruik van compressiekousen, ze kunnen ook voor andere sporters, voor mensen met een staand beroep en voor vliegtuigpassagiers een uitkomst zijn. >>

Stox-original-1424962165

Zo af en toe krijgen wij een persbericht binnen waarvan we denken ‘dat is iets voor onze lezers’. Dat is nu het geval. Onder steeds meer hardlopers worden hoge compressiekousen tot net onder de knie populair. Zij claimen minder spierpijn te ervaren en ook sneller te herstellen van andere ongemakken. Dat stelt de fabrikant van de interessante STOX compressie-kousen die voor best veel mensen een uitkomst kunnen zijn. Want niet alleen hardlopers kunnen baat hebben bij preventief gebruik van compressiekousen, ze kunnen ook voor andere sporters, voor mensen met een staand beroep zoals winkel- en horecapersoneel en voor vliegtuigpassagiers een uitkomst zijn. De STOX Energy Socks zijn compressiekousen in vier verschillende typen: STOX Work (sokken en panty’s), STOX Sports Running, STOX Sports Recovery en STOX Travel. Later dit jaar wordt de lijn verder uitgebreid. Voor de modieuze look is samengewerkt met Martijn van Strien, textielontwerper en in 2012 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. De sokken, of beter gezegd, kniekousen bevorderen door hun degressieve compressietherapie de doorbloeding in de benen en zorgen voor maximale zuurstofcapaciteit van de spieren, waardoor vermoeide benen en spataderen voorkomen of verminderd worden. De hoogste compressie wordt gegeven bij de enkels en van daaruit wordt de uitgeoefende druk geleidelijk minder tot aan het bovenbeen, waardoor de bloed- en vochtafvoer verbetert. Deze STOX-sokken zijn ontwikkeld door de jonge ondernemers Caspar Disselhoff en Jeroen Smid.

Die laatste vertelt: “Toen we begonnen met het ontwikkelen van medische compressiekousen, bleek dat veel mensen in onze omgeving enthousiast waren over niet alleen de medische maar ook de preventieve werking van onze kousen. Zoals het voorkomen van spierpijn na het hardlopen of schaatsen, opgezwollen en pijnlijke benen na het vliegen of vermoeide benen vanwege een staand beroep. Dat was voor ons aanleiding om de degressieve compressie die vaak wordt gebruikt in compressiekousen te implementeren in sokken voor iedereen.” De kousen worden gemaakt met materialen als Milk fiber, Merino wol en zogeheten ‘Moisture Wicking Fabrics’. Milk Fiber hydrateert de huid en is bacteriostatisch (de groei van bacteriën remmend). De pH-waarde is 6.8, hetzelfde als van de menselijke huid. Moisture Wicking Fabrics zijn vochtafdrijvende weefsels die beter ademen dan de natuurlijke weefsels katoen en wol. Katoen houdt bijvoorbeeld vocht veertien keer langer vast. Als Moisture Wicking Fabrics vochtig zijn, zwellen ze slechts vijf procent op, terwijl dit bij katoen 45 procent en bij wol 35 procent is. De vochtafdrijvende materialen voorkomen huidirritaties en blaren. Transpiratie van de voet wordt naar de buitenzijde van de sok gedreven. Daardoor blijven de voeten koel bij warm weer en beter op temperatuur bij koude omstandigheden.

De preventieve werking van compressiekousen is aangetoond in diverse wetenschappelijke onderzoeken, stelt de fabrikant. Zo heeft 93% van de hardlopers met traditionele hardloopsokken last van spierpijn na een run van 10 kilometer, terwijl dit slechts 14% was na het rennen van 10 kilometer met sportcompressiekousen. Ook bij vliegtuigpassagiers werden positieve resultaten gerapporteerd. Na een vlucht van vijf uur ervoer 60% van de reizigers die compressiekousen droegen minder pijn en 45% minder opgezwollen benen. Voor personeel met een staand beroep kunnen dergelijke kousen ook een uitkomst zijn. Verplegend personeel zegt tijdens het werk minder last van pijn (84%) en opgezwollen benen (74%) te hebben door het dragen van compressiekousen. De STOX Energy Socks zijn verkrijgbaar vanaf € 29,95 via www.stoxenergy.nl.

157565-STOX_Work_women_pink-888d41-original-1424961618157555-HR_RunningManExtra_0563-8179dd-large-1424961298157546-Stox_travel_package_women-018d1e-large-1424961006

Leave a Comment