Als het op woninginrichting aankomt, is minder soms meer. Of dat is tenminste het geval in het licht van de minimalistische inrichtings trend. Gericht op het verbeteren van je levensstijl door vereenvoudiging, is minimalisme niet alleen een levensfilosofie, het is ook een populair inrichtings-thema. Vanwege de pure functionaliteit en de neiging om rommelig te worden, is de keuken een ruimte die echt baat kan hebben bij dit soort simplistische inrichting. Door een paar van de strategieën toe te passen, zul je waarschijnlijk merken dat je design keuken niet alleen visueel aantrekkelijker is – ze is ook gemakkelijker in het gebruik.

Eenvoudig hoeft niet gelijk te staan aan saai. Gebruik deze tips om een perfect mooie – en interessante – minimalistische keuken te maken.

1. Ruim de rommel op

SieMatic-Keuken-zwart-grijs-modern

Bron: goergenkeukens.nl

Je mag dan misschien wel een prachtige SieMatic keuken hebben, maar met rommel in je keuken ziet het er toch net even wat minder uit. Je eerste stap op weg naar een minimalistische keuken is dus al je rommel verbergen. En dat betekent niet alleen de oude tijdschriften en rekeningen die het aanrecht bezaaien. Bekijk eerst de kleine apparaten, fruitschalen en andere decoratieve kruiken die in je keuken staan en kijk welke je weg kunt doen.

De sleutel tot een minimalistische inrichting is het creëren van zoveel mogelijk lege ruimte, dus maak optimaal gebruik van opbergruimte die zich achter gesloten deuren bevindt. Als je niet veel bergruimte hebt, kun je overwegen om enkele keukenartikelen die je niet regelmatig gebruikt weg te doen.

2. Heroverweeg je kleurenschema

Als je echt een minimalistische keuken wilt ontwerpen, denk dan na om een nieuw kleurenschema te heroverwegen. Een effen kleurenpalet – bij voorkeur in neutrale tinten – is van cruciaal belang voor dit inrichtings-thema. Als extra bonus zorgt deze strategie er niet alleen voor dat de ruimte er eenvoudiger uitziet. Het gebruik van kleuren die allemaal tot dezelfde familie behoren met een minimaal contrast de ruimte ruimer lijken dan ze in werkelijkheid is.

3. Verwissel je kranen

minimalistisch-keuken-eiland-modern-strak

Bron: goergenkeukens.nl

Minimalistische keukens en interieurs staan bekend om hun rust en eenvoud. Je gootsteen is dus een prima plek om aan het minimalistische thema te gaan werken. Verwissel je huidige kranen voor een strakke, verchroomde optie die een modern gevoel in je keuken zal blazen.

4. Weg met de knoppen

Klaar voor een weekendproject? Vereenvoudig je keuken door je huidige kastdeuren eruit te halen en ze te vervangen door effen gekleurde deuren zonder knoppen. Als je de deuren niet helemaal effen wilt, kun je kiezen voor een eenvoudige toog in plaats van de meer traditionele ronde knoppen.

Als je echter niet op zoek bent naar zo’n tijdrovend project, verwissel dan gewoon je huidige knoppen met een eenvoudiger optie voor een snelle update.

5. Houd alle voorwerpen op de juiste plaats

Om een schonere keuken te creëren is het belangrijk dat elk voorwerp in je keuken op zijn juiste plaats ligt. Begin met het verplaatsen van alles wat er niet thuishoort. Keukens worden al gauw verzamelplaatsen voor allerlei snuisterijen die elders thuishoren. Zoek een nieuw, passend onderkomen voor elk voorwerp dat niet in de keuken hoort. Zelfs voorwerpen als radio’s en televisies in de keuken kunnen misschien beter een andere plaats krijgen.

Om een rommelvrije keuken te houden, wijs je lades aan voor zilverwerk en kookgerei. Berg borden, bakjes en kleine apparaten op in kasten en grotere, minder gebruikte apparaten en etenswaren in kasten of op planken.

6. Verberg dagelijkse apparaten

minimalistische-keuken-modern-marmer

Een groot deel van je aanrecht wordt waarschijnlijk in beslag genomen door voorwerpen voor dagelijks gebruik, zoals broodroosters, koffiezetapparaten, kruidenrekjes, enz. Hoewel ze er voor het gemak staan, besteden deze voorwerpen en apparaten in werkelijkheid waarschijnlijk veel meer tijd als rommel dan dat ze gebruikt worden voor voedselbereiding.

Laat deze apparaten niet langer kostbare aanrechtruimte innemen en voor afleiding zorgen. Zoek een nieuwe, gemakkelijk toegankelijke plek voor zulke voorwerpen, zoals een kast. In plaats van je aanrecht te zien als een handige plek voor spullen, verander je je mentaliteit en houd je aanrecht vrij, waarmee je weer een stap zet naar een eenvoudiger keuken.

7. Dump de extra’s

Zeg nee tegen alle extra’s die je in je keuken hebt rondslingeren en bewaar alleen de dingen die je gebruikt en keukenbenodigdheden. Als je bijvoorbeeld bent zoals de meeste mensen, heb je waarschijnlijk tientallen messen in lades en op je aanrecht liggen. Hoewel je een overvloed hebt om uit te kiezen, gebruik je er waarschijnlijk maar een paar. Waarom een onnodig grote verzameling messen houden als je eigenlijk alleen het meest essentiële keukengerei nodig hebt?

Investeer in een koksmes van hoge kwaliteit, een schilmesje en een broodmes – dit zouden de enige messen moeten zijn die je nodig hebt om voedsel te bereiden. Gooi dan de andere die je niet gebruikt weg en ruim die lompe messenset op je aanrecht op.

Kijk ook eens naar je servies. Hoeveel gebruik je er eigenlijk van? Dit betekent niet dat je al je serviesgoed dat al tientallen jaren in de familie is, moet weggooien. Beperk liever dingen als dagelijks servies en borden tot een minimum.

De meesten van ons hebben meer borden en glazen en kopjes dan nodig is, wat onze kasten onoverzichtelijk maakt. Bekijk op een realistische manier hoeveel servies je nodig hebt voor het aantal mensen in je gezin.

Extra gadgets zijn ook gebruikelijk maar onnodig in een eenvoudige keuken. Wil je een keuken met een minimalistische inrichting, dan moet je de hoeveelheid extra keukengadgets verminderen en alleen keukenbenodigdheden in je ruimte houden. Heb je bijvoorbeeld echt die avocadosnijder nodig als een eenvoudig mes hetzelfde werk kan doen? Maak een lijst van keukenbenodigdheden, en hou het bij alleen die dingen.

Leave a Comment