Het minimalisme biedt je de kaders en de richtlijnen om gefocust aan de slag te kunnen gaan. Als jij probeert om rust te vinden in een soms chaotische wereld en je gelooft dat eenvoudige ruimtes rustgevend kunnen zijn, zul je dol op de minimalistische decoratiestijl zijn. Een minimalistische decoratiestijl elimineert de meeste snuisterijen, sierlijke ornamenten, drukke patronen en wilde kleurenschema’s om ruimte te maken voor functionele, noodzakelijke en rustgevende ontwerpelementen. We geven je 7 tips om de slaapkamer minimalistischer te maken.

1. Kleine details

luxe-slaapkamer-brons

Hoewel minimalistische slaapkamerideeën strakke en eenvoudige ontwerpen bevatten, is er nog steeds ruimte voor geselecteerde patronen en kunstwerken. Het belangrijkste is om de elementen te beheersen. Kies patronen en illustraties met een beperkt palet en ingetogen lijnen. Vermijd grote bloemenprints, kleine drukke prints, extravagante en ingewikkelde ontwerpen, die teveel aandacht op zichzelf vestigen. De minimalistische slaapkamer vertrouwt meestal op effen blokken van neutrale kleuren om een rustig gevoel te bereiken. Hang voor kunstwerken één groot en goed gekozen stuk op dat, als je het aan de muur ziet, een gevoel van rust oproept. Vergeet de deuren ook niet met deurkrukken die niet zoveel opvallen.

2. Balans en symmetrie

Bij het minimalisme draait alles om harmonie en om minder spullen hebben. Let goed op de schaal van je slaapkamermeubels en de grootte van je kamer. Grote meubels in een kleine kamer kunnen krap aanvoelen, terwijl kleine meubels in een grote kamer verloren kunnen voelen. Probeer je meubels en inrichting zo symmetrisch mogelijk te rangschikken om een ordelijke slaapkamer te creëren. Een geproportioneerde ruimte helpt je om soepel door de ruimte te kunnen bewegen. Wanneer de indeling van een kamer goed in balans is, ziet het resultaat er kalm en beheerst uit, wat beide kenmerken zijn van een minimalistische stijl. Ook kan je alle deuren dezelfde look geven met bijvoorbeeld een deurkrukset voor de juiste symmetrie.

3. Gestroomlijnd bedontwerpmoderne-slaapkamer-donker

Als het gaat om het inrichten van een minimalistische slaapkamer, kies dan voor een strak platform bedframe in plaats van uitgebreide bedluifels, een gebeeldhouwd houten bed of een hemelbed. Een eenvoudig platform bedframe met daarop neutraal beddengoed in effen kleuren is een kenmerk van de minimalistische slaapkamer. Een platform bedframe elimineert ook de noodzaak van een omvangrijke boxspring. Je zult ook merken dat platform bedframes vaak een geïntegreerd hoofdeinde of helemaal geen hoofdeinde hebben. Naast bedkussens zijn een paar getextureerde sierkussens net genoeg om een platform bedframe aan te kleden en het evenwichtig en geproportioneerd te houden.

4. Kale muren

In een minimalistische kamer worden onopgesmukte muren aangemoedigd om de look schoon, gestroomlijnd en probleemloos te houden. Dat betekent niet dat elke muur ook kaal moet zijn. Maar in een minimalistische slaapkamer hoef je maar een fractie van het aantal foto’s of kunstwerken op te hangen, dat je normaal gesproken bij andere decoratiestijlen wel zou gebruiken.

5. Beperkt kleurenpalet

rolgordijn-wit-slaapkamer

Een minimalistische inrichting kan verder gaan dan het klassieke, neutrale zwart, wit of grijs palet. Het belangrijkste is om het palet eenvoudig te houden en geen felle kleuren, pastelkleuren of andere complexe kleurencombinaties toe te passen. Neutrale kleuren gecombineerd met donkere, witte of middentonen werken het beste voor een minimalistische look. De ingetogen uitstraling van deze kleuren zorgt voor een slaapkamergevoel en ziet er sereen uit.

6. Strakke lijnen

Het meubilair, dat in een minimalistische slaapkamer het beste werkt, heeft strakke, heldere lijnen zonder sierlijke gravures, versieringen of andere details, die de voorkeur genieten van andere decoratiestijlen. Enkele van de chicste minimalistische meubellooks komen van Ikea. Van platform bedframes tot kisten, tafels en stoelen, het slaapkamermeubilair van deze retailer heeft elegante rechte lijnen en een open, luchtige uitstraling. Met de rechte lijnen krijgt je slaapkamer een algeheel ontspannen sfeer.

7. Ruim op

slaapkamer-bed

Snuffel voorzichtig door je slaapkamerbezittingen en berg alles netjes op. Hoewel een minimalistische stijl zeker geen steriele look is, moet je slaapruimte opgeruimd en zonder overdaad blijven om een serene sfeer te behouden. In deze gastvrije en mooie minimalistische slaapkamer zie je alleen het noodzakelijke meubilair en een paar kunstwerken, wat dit een visueel rustige plek maakt om je te ontspannen. Het is minimalistisch en goed gedaan.

Leave a Comment