Een minimalistische tuin gebruikt een beperkt aantal inrichtingselementen. Het presenteert een eenvoudige en opgeruimde elegante, ontspannende aanblik. Het is een uitstekende tuinstijl voor senioren of mensen die een erg drukke levensstijl hebben en de voorkeur geven aan een minimalistische woning.

De aanleg ervan is plezierig en het onderhoud is, heel eenvoudig gezegd, minimaal. In dit artikel bespreken we slimme tips waarmee je je eigen oase kunt creëren met een minimalistische tuinaanleg van rust en kalmte.

#1 – Creëer een minimale basis met een goed geplande bestrating

Strakke bestrating is helemaal in bij minimalistisch tuinieren. Voor een strakke, opgeruimde, weinig of geen onderhoud vergende bestrating is bestratingsmateriaal het antwoord. Stenen, grind en stoeptegels die in de plaats van planten worden gebruikt of geaccentueerd worden door een paar planten kunnen een verbluffend mooie tuinaanleg in minimalistische stijl creëren.

Zoek interessante, aantrekkelijke droogtetolerante planten om kleur en vorm aan je verharde tuin toe te voegen.

Kies planten die inheems zijn in je omgeving, want deze planten gedijen van nature in je omgeving en bieden voedsel en beschutting aan gewenste fauna en bloemen die vlinders en vogels aantrekken. Sommige tuinbezitters kiezen bloemloze planten voor minder kleur en achtergrond.

#2 – Creëer een buitenruimte met privacy

tuin-terras-overkapping

Hoewel je over het algemeen met een minimalistische aanpak waarschijnlijk geen heggen en struiken in je hele tuinontwerp wilt, kun je toch een barrière rond de omtrek willen maken. Zorgvuldig gesnoeide heggen kunnen voor privacy en rust in je tuin zorgen, zodat je lekker van je tuinset kunt genieten zonder dat iemand het ziet.

Voor consistentie vormen groenblijvers een uitstekende haag en als afzonderlijke beplanting overal. Deze keuze resulteert in een tuin die het hele jaar door consistent en tamelijk onveranderlijk blijft. Als dit is wat je wilt, dan zijn zorgvuldig gekozen groenblijvende planten de weg die je moet gaan.

Natuurlijk moet je zorgvuldig afwegen of je wel of niet de tijd en het onderhoud wilt besteden die een haag zou vragen. Een tuinmuur kan het doel beter dienen. Je kunt heel goed besluiten om een echt hek of muur om je tuin te laten zetten.

#3 – Bepaal je ruimte

Met een grotere tuin kun je delen afzetten voor specifieke doeleinden. Gebruik stenen of bakstenen hekken, muren en borders om de afzonderlijke delen van je erf af te bakenen. Kies materialen die passen bij of contrasteren met je verharde bodembedekking.

Met dit soort indeling gebruik je verschillende ruimtes in je tuin voor aparte en verschillende doeleinden. Zo zou je bijvoorbeeld een tuinbouwgebied kunnen inrichten voor een heel chique groentetuin.

Op een ander gedeelte zou je een of twee fruitbomen kunnen planten voor een heel artistieke boomgaard. Een waterpartij, vijver, fontein of zwembad in een ander gedeelte kan een echt trekpleister zijn, zelfs in een kleine ruimte.

#4 – Houd ontwerpideeën simpel

lange-tuinpad-bloemen

Natuurlijk is het gemakkelijk om met dit soort inrichtingsideeën te overdrijven en al gauw af te dwalen van het minimalisme! Zorg ervoor dat je gericht blijft en laat de ontwerpen van je minimalistische tuin niet kitscherig en rommelig worden.

De sleutel tot een goede minimalistische inrichting is het creëren van eenvoudige, zuivere lijnen, vrij van rommel. Je wilt een vegende, open uitstraling die rustgevend is voor het oog.

Begin met het gebruik van overwegend neutrale tinten. Je kunt compenseren met een vlekje kleur hier en daar als middelpunt, hetzij met je beplanting, hetzij met verschillende kleuren en texturen in rotsen die oordeelkundig gekozen zijn.

Deze eenvoudige, neutrale minimalistische achtergrond is ideaal om verschillende soorten minimalistische planten in verschillende seizoenen in de verf te zetten.

#5 – Gebruik container beplanting

Een andere goede manier om een beetje afwisseling en belangstelling in je minimalistische tuin te brengen is met container beplantingen.

Als je container beplanting koppelt aan je minimalistische tuindesign, geeft dat je een grote flexibiliteit met een kleurenpalet om de aanblik van het ene jaar op het andere of zelfs seizoensgebonden te veranderen.

De bakken zelf kunnen kleur en vormgeving introduceren. Gebruik van container tuinieren geeft je veel variatie in de soort begroeiing die je kunt introduceren. Als je wilt, kun je meer weelderige vegetatie toevoegen of zelfs eetbare groenten en fruit.

#6 – Verhoogde bakken bakenen de ruimte af 

Een andere goede keuze voor beplanting in dit soort omgeving is tuinieren met verhoogde bedden. Maak een minimalistische tuin met een heel aantrekkelijke, eenvoudige verhoogde bedtuinen met baksteen of steen als randen.

Een verhoogde bedtuin is de perfecte omgeving voor aantrekkelijke geurende kruiden, die zowel je tuinsetting als je keuken vreugde brengen.

#7 – Water brengt rust en leven in je tuin

water-tuin

Een waterpartij zoals een eenvoudig zwembad of een fontein met een druppelende waterval kan opmerkelijk ontspannend werken in een kleine tuin. De sleutel tot een geslaagde minimalistische waterpartij is dat je ervoor zorgt dat alle werkingen goed verborgen zijn. Verdwijnende fonteinen als deze zijn een uitstekende keuze.

Je wilt geen buizen, vijverfolie of pompen te zien krijgen. Alles moet er natuurlijk, gestroomlijnd, schoon en eenvoudig uitzien. Een fonkelende waterpartij is een lust voor het oog en een attractie voor vogels, vlinders en libellen.

Houd minimalistische tuinen eenvoudig

Het is gemakkelijk te zien hoe de term “minimalisme” erg open voor interpretatie kan zijn. Eenvoudig gezegd is een minimalistische tuin er een die eenvoudig aangelegd is en weinig of geen verzorging vraagt.

Toch moet het geen kale betonnen plaat zijn. Om een minimalistische tuin te creëren, moet een ontwerpers doel zijn een rustige, plezierige, aantrekkelijke omgeving te scheppen die gemakkelijk te onderhouden is.

Hoewel het op het oog lijkt dat minimalistisch tuinieren heel eenvoudig en gemakkelijk is, zeggen veel deskundigen dat het de moeilijkste stijl van tuinieren is.

De verleiding om er veel verschillende kleuren, texturen en elementen in te gooien is heel groot voor niet-professionals. Het belangrijkste om in gedachten te houden bij het aanleggen van een succesvolle minimalistische tuin – minder is meer.

Bovendien moet de hoeveelheid tijd die je aan tuinieren wilt besteden een belangrijke doorslaggevende factor zijn bij de beslissingen die je over je tuin neemt.

Denk goed na voor je planten en andere elementen kiest, zodat je een ruimte kunt creëren die perfect past bij je esthetische smaak en je werkelijke fysieke mogelijkheden en beschikbaarheid van tijd.

In zijn zuiverste betekenis biedt minimalisme een manier om je ware zelf te vinden door het overbodige weg te vegen en bewuste keuzes te maken over de dingen die je wilt omarmen.

We leven in een maatschappij die ons aanmoedigt om te verzamelen en te vergaren. Het doel van minimalistische tuinontwerpen is dit systeem omver te werpen en je ziel te bevrijden.

Leave a Comment