Bij een minimalistische tuin maak je gebruik van een beperkt aantal ontwerpelementen. Deze tuin heeft een eenvoudige, overzichtelijke, elegante en ontspannen uitstraling. Het is het soort tuin die uitstekend past bij senioren of mensen die een zeer drukke levensstijl hebben en de voorkeur geven aan een minimalistische omgeving. Slechts een hangmat en een paar stoelen kan al meer dan genoeg zijn.

De creatie ervan is leuk en het onderhoud is simpel gezegd maar minimaal. In dit artikel zullen we enkele slimme tips bespreken, die je kunnen helpen om je eigen oase te creëren. Deze tips zorgen voor een minimalistisch ontwerp, dat voor rust en kalmte in de tuin zal zorgen. Lees snel verder en krijg meer informatie over hoe je deze moderne tuin zelf kunt creëren.

1. Creëer met duidelijke contouren een minimale basis

tuin-modern

Het gebruik van steen mag in een minimalistische tuin natuurlijk niet ontbreken. Voor een schoon en overzichtelijk uiterlijk kun je het beste bestratingsmaterialen gebruiken. Je hoeft dergelijke materialen ook maar minimaal te onderhouden. Als je rotsen, grind en straatstenen in plaats van allerlei verschillende soorten of in combinatie met een paar stoere makkelijk te onderhouden planten gebruikt, kun je een verbluffend mooie tuin met een minimalistische stijl creëren.

Minder bewateren en minimalisme gaan hand in hand. Ga op zoek naar aantrekkelijke planten, die maar weinig water nodig hebben. Zo kun je toch nog wat kleur in je tuin aanbrengen.

Kies planten die in je omgeving voorkomen omdat deze planten van nature goed gedijen en voedsel en beschutting bieden voor de gewenste fauna en bloemen, die vlinders en vogels aantrekken. Sommige tuinbezitters kiezen voor bloemloze planten omdat ze niet van te veel kleur in de tuin houden.

2. Creëer een buitenruimte waar je privacy hebt

Bij een minimalistische tuin horen eigenlijk geen heggen en struiken maar misschien wil je toch een barrière creëren, zodat je voor beschutting zorgt. Zorgvuldig geknipte en niet te hoge heggen kunnen voor privacy en rust in je tuin zorgen.

Het beste kun je voor een soort heg kiezen, die het hele jaar door groen blijft. Deze keuze resulteert in een tuin die het hele jaar door consistent en redelijk onveranderd blijft. Als dit is wat je wilt, dan zijn groenblijvende planten de juiste keuze. Natuurlijk moet je wel bekijken of je de tijd hebt om de heg goed te onderhouden. Een muur kan ook een oplossing zijn. Je moet zelf bekijken of in jouw geval een heg of een muur beter zal zijn.

3. Definieer je ruimte

bank-tuin-lounge

Als je een grotere tuin hebt, kun je de tuin onderverdelen in verschillende stukken. Je kunt dan bijvoorbeeld een zitgedeelte met tuinkussens, een eetgedeelte en een speelgedeelte maken. Gebruik omheiningen gemaakt van baksteen of rotsen, muren en borders om de afzonderlijke gebieden van je tuin af te bakenen. Kies voor materialen die opgaan in of contrasteren met de rest van de kleuren en de materialen in de tuin.

Gebruik bij dit type indeling voor een tuin de verschillende ruimtes voor verschillende doeleinden. Je kunt bijvoorbeeld een gebied vrijhouden waar je een moestuin aanlegt. In een ander gebied kun je één of twee fruitboompjes planten, waardoor je het idee van een boomgaard krijgt. Een vijver of een fontein kan zelfs in een kleinere tuin mogelijk zijn.

4. Houd de ontwerpideeën eenvoudig

Natuurlijk is het gemakkelijk om bij het maken van een ontwerp helemaal los te gaan, waardoor het niks meer te maken heeft met minimalisme! Blijf gefocust en sta niet toe dat de ontwerpideeën je in plaats van een minimalistische tuin een kitscherige en rommelige tuin geven.

Het belangrijkste voor een goed minimalistisch ontwerp is het creëren van eenvoudige, strakke lijnen zonder te veel poespas. Je wilt een rustige, open ruimte die rustgevend is voor het oog creëren. Bekijk deze transformatie naar een eenvoudig Japanse tuin eens.

Begin met het gebruik van voornamelijk neutrale kleuren en materialen. Je kunt wel voor wat kleur zorgen door bijvoorbeeld voor planten met bloemen of voor bestrating of rotsen met een bepaalde kleur te kiezen. Deze eenvoudige, neutrale minimalistische achtergrond is ideaal om verschillende soorten minimalistische planten in verschillende seizoenen mooi uit te laten komen.

5. Gebruik om voor variatie te zorgen planten in bakken

tuinieren

Een andere goede manier om voor een beetje variatie in je minimalistische tuin te zorgen, is door bakken met planten neer te zetten.

Wanneer je planten of bloemen in een bak combineert met je ontwerp voor een minimalistische tuin, kun je zonder al te veel moeite een kleurenpalet toevoegen om het uiterlijk van de tuin steeds weer te veranderen.

De bakken zelf kunnen natuurlijk gekleurd zijn of een opdruk hebben. Het gebruik van bakken en potten in je tuin zorgt voor variatie en je kunt zo ook verschillende soorten bloemen en planten in je tuin introduceren. Voeg desgewenst meer weelderige vegetatie of zelfs eetbare vruchten en groenten toe.

6. Verhoogde bedden definiëren ruimte en bieden plaats voor meer planten

Een andere goede keuze voor in een minimalistische tuin is met verhoogde bedden te werken. Je kunt gemakkelijk een aantal zeer aantrekkelijke, eenvoudige verhoogde bedden maken door baksteen of borders neer te leggen en deze op te vullen met flink wat grond of aarde. Een verhoogd bed in de tuin is de perfecte plek voor het planten van geurende kruiden die zowel in de keuken als in de tuin voor veel vreugde zullen zorgen.

7. Water brengt rust en leven in je tuin

water-tuin

Water zoals een eenvoudig vijvertje of fonteintje kan opmerkelijk ontspannend zijn in een kleine tuin. De sleutel tot een succesvol ontwerp voor een minimalistische tuin is ervoor te zorgen dat alles bij elkaar past. Fonteinen zoals deze die niet teveel opvallen zijn een uitstekende keuze.

Het is heel erg belangrijk dat je geen slangen, vijverfolie of pompen kunt zien. Alles moet er natuurlijk, gestroomlijnd, schoon en eenvoudig uitzien. Een sprankelend waterelement is een streling voor het oog en een attractie voor vogels, vlinders en libellen.

8. Houd het simpel

De term ‘minimalisme’ kan op allerlei manieren worden opgevat. Kortom, een minimalistische tuin is een tuin die eenvoudig is aangelegd en weinig onderhoud nodig heeft. Toch moet het geen kale betonnen bedoeling zijn. Om een minimalistische tuin te kunnen creëren, moet het doel van een ontwerper zijn om een rustige, plezierige en aantrekkelijke omgeving te creëren die gemakkelijk te onderhouden is.

Hoewel minimalistisch tuinieren misschien heel eenvoudig lijkt, zeggen veel experts dat het juist de moeilijkste manier van tuinieren is. Mensen, die weinig ervaring met minimalisme hebben, komen al snel in de verleiding om veel verschillende kleuren, texturen en elementen te combineren. Bij het creëren van een succesvolle minimalistische tuin moet je echt in gedachten houden dat minder echt meer is.

Bovendien moet de hoeveelheid tijd die je wilt besteden aan het tuinieren een belangrijke beslissende factor zijn bij de beslissingen die je neemt over het uiterlijk van je tuin. Denk goed na voordat je planten en andere elementen kiest, zodat je een ruimte kunt creëren die perfect past bij je esthetische smaak en je werkelijke fysieke mogelijkheden en je beschikbare tijd.

In zijn puurste zin biedt minimalisme een manier om je ware zelf te vinden door onnodige dingen weg te laten en bewuste keuzes te maken over de dingen die je wilt omarmen. We leven in een samenleving die ons aanmoedigt om juist steeds meer spullen te verzamelen. Het doel van een minimalistisch tuinontwerp is om dit systeem te omzeilen en je ziel te bevrijden.

Leave a Comment