Je grond levert een deel van de voedingsstoffen die gras nodig heeft, maar de meeste bodems zijn niet in staat om ze gedurende het hele groeiseizoen allemaal te leveren. Een gezond en actief groeiend gazon verbruikt veel energie. Kunstmest helpt je gazon gezond te blijven door nieuwe blad- en wortelgroei te bevorderen. Lees verder om meer te leren over waarom het belangrijk is je gazon te bemesten.

Waarom een gazon kunstmest nodig heeft

Heel vaak wordt de kringloop van voedingsstoffen bij gazons thuis onderbroken. Dit is gedeeltelijk te wijten aan de noodzakelijke onderhouds praktijken die nodig zijn om kwaliteit gras te produceren. Om de zaken nog ingewikkelder te maken vereisen sommige grassoorten en bepaalde graszoden zoals sportgras, intensief onderhoud en extra voedingsstoffen om aan de hoge verwachtingen te voldoen. Dit vereist het verwijderen van afgevallen bladeren, twijgen en takken, en zelfs van grasmaaisel, dat anders voedingsstoffen aan de bodem zou hebben teruggegeven. Die verloren voedingsstoffen moeten vervangen worden.

Wat is kunstmest?

kunstmest-handen

Meststoffen zijn de meest gebruikte methode om verloren voedingsstoffen te vervangen. Moderne meststoffen zijn de laatste jaren enorm verbeterd, met meer aandacht voor het milieu. Meststoffen bieden vele combinaties van soorten voedingsstoffen, hoeveelheden voedingsstoffen, en afgifte tijden. Stikstof is de voedingsstof die verantwoordelijk is voor de groene kleur van je gazon. Het helpt ook het gras dik te worden en bevordert dichtere scheuten. Fosfor is de voedingsstof die de groei stimuleert en de vestiging van gezonde wortels bevordert. Kalium is de voedingsstof die helpt de celwanden te versterken, waardoor gras beter bestand is tegen droogte, schimmel en extreme weersomstandigheden. Gazonmest kopen bij MOOWY is dan ook aan te raden.

Kan ik minder modderplassen en -vlekken voorkomen?

Het gebruik van kunstmest versterkt je graswortels, zodat ze snel meer water kunnen opnemen dan ongezonde wortels. Dit verstevigt je grond en vermindert de kans dat water zich verzamelt en rommelige modderpoelen en kale plekken vormt.

Helpen meststoffen bij onkruidbestrijding?

Een dik weelderig gazon met sterke wortels kan onkruid verstikken door te voorkomen dat het in de eerste plaats voet aan de grond krijgt.

Kunnen kunstmeststoffen minder ongedierte aanmoedigen?

binnentuin-grasveld-palm-planten

Kauwende insecten, zoals sprinkhanen, kunnen grassprieten aanvallen, en gravende beestjes, zoals grondeekhoorns, kunnen graswortels doorknagen en groene toppen doen afsterven. Goed bemeste gazons kunnen een gezond ecosysteem bevorderen van micro-organismen van goede wantsen, aardwormen, bidsprinkhanen, lieveheersbeestjes en andere tuinbewoners die zich tegoed doen aan ongedierte en ongewenste insecten.

Een paar tips om te onthouden voordat je het gazon gaat bemesten

  • Test je grond, zodat je een meststof kunt kiezen op basis van je grondtype
  • Vloeibare meststof is iets duurder maar bevordert een snellere groei
  • Korrelige meststof heeft een langduriger effect
  • Een langzaam vrijkomende stikstof voorkomt dat je graswortels een teveel aan stikstof opnemen. te veel stikstof is schadelijk voor de gezondheid van je gazon.
  • Gebruik een strooiwagen en vul de strooiwagen op een harde ondergrond, waar eventueel gemorst of overtollig materiaal kan worden opgeveegd en hergebruikt.
  • Let op het weer! Te veel regen kan tot afspoeling leiden en zal niet het gewenste effect hebben. Snel vrijkomende meststoffen mogen niet worden toegediend vóór een hevige regenbui. Elke bemesting moet gevolgd worden door besproeiing.

Check MOOWY voor hoge kwaliteit gazonmest.

Leave a Comment