Botox is een van de meest bekende stoffen die in de esthetische geneeskunde worden gebruikt. Bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord. Maar weten we eigenlijk wel hoe deze stof werkt? Een ervaren huidconsulente van Botox Maastricht vertelt ons meer over botox en de effecten ervan.
Van waar komt de naam botox?
“In feite is de naam volledige naam botulinetoxine. Botox is slechts een marketingnaam voor het eerste preparaat waarin deze stof werd gebruikt, aldus de consulente van Botox Maastricht. “Botulinetoxine staat bekend om zijn vermogen om spierspanning te verminderen. Dit is de reden waarom het zo effectief is bij het gladstrijken van rimpels. Dit is echter niet het enige gebruik van botulinetoxine. Bij Botox Maastricht gebruiken wij het ook voor de behandeling van hyperhidrose. Daarnaast wordt botox vaak ook gebruikt voor de behandeling van strabisme en sommige neurologische aandoeningen”.
Welke effecten mag je verwachten na een botox-behandeling?
“Wanneer je besluit een botox-behandeling te doen om je gezichtshuid te verjongen, moet je je ervan bewust zijn dat dit preparaat rimpels kan gladstrijken. Echter zal het de huidspanning niet verbeteren”, geeft de specialist van Botox Maastricht aan. De huisspecialisten zijn wel heel goed in staat om optimale resultaten te verkrijgen als het gaat om het gladstrijken van rimpels. Je kunt onder meer rimpels de volgende rimpels behandelen:
- op het voorhoofd – inclusief de zogenaamde fronslijnen of horizontale lijnen;
- rond de ogen – inclusief het onderste ooglid of de zogenaamde kraaienpoten;
- rond de mond – bijvoorbeeld rokerslijnen of marionetlijnen;
- op de hals en het decolleté.
Overleg met een cosmetisch adviseur wat het best bij je past”, aldus de huidconsulente.
Hoe ziet de behandeling eruit?
De huidconsulente geeft aan dat de botox-behandeling vanuit het oogpunt van de patiënt in principe uiterst eenvoudig is. Zij vervolgt: “Voorafgaand aan de behandeling zal het nodig zijn om eerst een van onze specialisten te raadplegen, zodat die mogelijke contra-indicaties kan uitsluiten. Op de dag van de ingreep wordt de huid grondig gereinigd en gedesinfecteerd. Het is ook mogelijk om een verdovende zalf te gebruiken. Vervolgens wordt het preparaat nauwkeurig toegediend met een uiterst dunne naald. Het geheel duurt ongeveer 10 tot 20 minuten. Na de ingreep kan de patiënt vrijwel direct zijn dagelijkse bezigheden hervatten”.
Wat mag je na een botox-behandeling wel of niet doen?
“De botox-behandeling zelf is minimaal invasief en er hoeft geen herstelperiode te worden doorlopen. Om het beste effect te behouden, moet je je echter aan een paar belangrijke regels houden. Allereerst mag je ongeveer 4 uur na de ingreep niet bukken en dit geldt ook voor slaaphoudingen. Masseer ook de geïnjecteerde plaatsen niet. De deskundigen zullen zeer waarschijnlijk ook vervolgbezoeken aanbevelen. De eerste is meestal ongeveer twee weken na de procedure gepland. Op de dag van de procedure is het raadzaam om geen overmatige fysieke inspanning te leveren”, aldus de ervaren huiddeskundige van Botox Maastricht.
Zijn er contra-indicaties voor botox- injecties?
“Uitgevoerd door gekwalificeerde specialisten zijn botox-procedures volkomen veilig. Zoals bij elke medische procedure, zijn er echter enkele contra-indicaties voor de uitvoering ervan. Enkele zijn:
- huidinfecties op de mogelijke behandelingsplaats;
- het gebruik van bepaalde medicijnen;
- ziekten geassocieerd met bloedstollingsstoornissen;
- het gebruik van bloedverdunners.
Vraag anders altijd vooraf advies aan specialisten”, sluit de woordvoerder van Botox Maastricht af.
Leave a Comment