Enkele van de mooiste stranden van Italië omzomen de kusten van Sicilië, omspoeld door turkoois-blauw Mediterraans water dat warm genoeg is om te zwemmen van half mei tot oktober. Terwijl sommige stranden in natuurreservaten liggen met alleen basale toeristische voorzieningen, zijn andere volledig uitgerust met de typische stabilimento balneare, waar je een ligstoel (lettino) kunt huren en gebruik kunt maken van de omkleedtenten, douches, en toiletten. Ligstoelen zijn bijzonder verleidelijk op de vele stranden die eerder uit door de zee gladgestreken kiezels dan uit zand bestaan, maar waar je ook gaat, er zijn stukken vrij strand waar je een badlaken kunt neerleggen om je plekje om te zonnebaden te claimen.

Sicilië’s verscheidenheid aan stranden betekent dat je een eenzaam plekje in een natuurreservaat kunt kiezen; een idyllisch eilandstrand dicht bij een toeristisch centrum; of een strand direct aan de voet van het drukke stadscentrum, zoals in Cefalù. Vele worden omringd door kloppend kustlandschap, zoals de dramatische getrapte kliffen boven het strand van Scala dei Turchi. Deze stranden hebben geen geheimen en zijn erg populair bij Sicilianen en andere Italianen, die er in de zomer massaal naartoe trekken. Wil je geen deel uitmaken van een overvolle strandscène, plan je reis dan in het voorjaar of najaar en vermijd zelfs de meest afgelegen stranden in augustus.

1. San Leone

Het stadje San Leone, op Sicilië’s zuidkust bij Agrigento, is een gelukkige mengeling van levendige ontwikkelde stranden en zanderige duin-oevers voor wie meer eenzaamheid verkiest. Elk strand lijkt langs de kustlijn op een ander uit te monden, van San Leone tot Porto Empedocle en verder.

‘s Avonds veranderen de stranden in cafés en uitgaansgelegenheden, met weer voor elk wat wils en voor elke leeftijd, van rauwe clubs tot rustige pianocafés – zelfs twee kermissen voor kinderen. De plaatselijke bevolking en toeristen komen samen om naar de zonsondergang te kijken terwijl ze over de met palmen omzoomde Lungomare Falcone en Borsellino langs de kust wandelen. Verscheidene kilometers van het strand zijn vrij toegankelijk voor het publiek.

Ten zuiden van San Leone ligt de Viale delle Dune, een natuurlijk gebied van duinen en inheemse begroeiing dat zich over verscheidene kilometers langs de lage kust uitstrekt. Vanwege de wind zijn de stranden populair bij windsurfers.

2. Cala Rossa

Op een korte veerboottocht van de havenstad Trapani ligt het slaperige eiland Favignana. Ideaal voor een daguitstap of een overnachting zijn er een aantal uitzonderlijke stranden op het eiland, maar misschien geen betere dan Cala Rossa. Gekenmerkt door haar glinsterend ultramarijn water is de baai een populaire zwemplaats, waarvan de rotsachtige richels zich in de zomer snel vullen met zonzoekers.

De zanderige zeebodem eronder is zichtbaar dankzij de uitzonderlijke helderheid van het water, waardoor Cala Rossa een ware traktatie is voor zwemmers. Huur een fiets in de hoofdhaven om je een weg te banen over het eiland, en stop om af te koelen met een duik in de talrijke inhammen en grotten die Favignana omzomen.

3. Cefalù

Cefalù-sicilie

In Cefalù, aan de noordkust van Sicilië, is het gemakkelijk sightseeing te combineren met tijd aan het strand. Het lange zandstrand, beschermd door een golfbreker, ligt pal aan de voet van de historische oude stad, met zijn Normandische kathedraal en kronkelende stenen straatjes. De alleen voor voetgangers toegankelijke winkelstraat, Corso Ruggero, paralelleert de kust binnen handbereik, en de kleurrijke vissershaven ligt in het zicht van het strand.

Gesteund door een promenade met bankjes, Lungomare Giuseppe Giardina – de favoriete route voor de avondwandeling van de plaatselijke bevolking, — heeft het strand een vrij gedeelte, samen met de gebruikelijke rijen ligstoelen die te huur zijn. Behalve zwemmen en zonnen zijn het strand en de jachthaven een knooppunt voor watersport en excursies, waaronder snorkelen in het bijzonder heldere water, zeilcruises en tochten met een peddelplank om de naburige zeegrotten te verkennen.

Cefalù is een bijzonder goede keuze voor gezinnen, met rustig, ondiep water; echt zand; en tal van andere activiteiten voor een goed afgeronde vakantie. Als je Giuseppe Tornatore’s film Cinema Paradiso uit 1988 nog niet gezien hebt, wil je die misschien zien voor je bezoek – het grootste deel ervan werd in Cefalù gefilmd.

4. San Vito Lo Capo

aerial view of bay

De brede kilometerslange strook zacht wit zand, palmbomen, en helder blauwgroen water, aan één kant beschut door een steile landtong, maken dat het strand van San Vito Lo Capo eruit ziet als een ansichtkaart tafereel. Geen wonder dat het een van de top strandbestemmingen in Italië is. De verrassing is dat het er in de zomer minder druk is dan op veel andere.

De ligging naast het Zingaro Natuurreservaat, aan de noordwestkust van Sicilië, geeft het een sfeer van afgelegen afzondering, terwijl het moderne, kleine, witgekalkte stadje overnachtingsmogelijkheden en veel eetgelegenheden biedt, met een mellow, laid-back après-beach scene. Het is niet centraal gelegen voor dagtochten, hoewel je er met de bus kunt komen vanuit Palermo of Trapani. Verken het natuurreservaat door de wandelpaden te volgen, of neem een boottocht om het onderwaterleven en de afgelegen baaienstranden te ontdekken.

5. Torre Salsa

Een van Sicilië’s langste stranden, Torre Salsa ligt binnen een natuurreservaat dat beheerd wordt door het Wereld Natuur Fonds, zonder de gebruikelijke strandvoorzieningen en toeristische diensten. Geen rijen ligstoelen, geen eetkiosken, alleen zes kilometer ongerept — en onverlicht — goudkleurig zand onder witte krijtrotsen.

Hoewel het tussen twee van de meest bezochte attracties van Sicilië ligt, de oude Griekse ruïnes van Agrigento en Selinunte, wordt het strand over het hoofd gezien door de meeste toeristen en door veel plaatselijke bewoners die de voorkeur geven aan meer ontwikkelde stranden. Ook het onverharde pad door het reservaat schrikt velen af, maar het is de moeite waard te navigeren voor wie de voorkeur geeft aan eenzaamheid en een ongerepte natuurlijke omgeving. Zelfs in augustus vind je hier elleboogruimte.

De omringende wateren zijn even ongerept als het strand, met een helderheid en overvloed aan zeeleven die ze populair maken voor snorkelen en diepzeeduiken. Paden door het reservaat leiden naar prachtige panorama’s over de bergen en de kust; reserveer van tevoren voor begeleide natuurwandelingen door de rijke habitat van wilde dieren.

6. Isola Bella, Taormina

rock formation near calm body of sea

Direct onder de steile kust van Taormina ligt het piepkleine eilandje Isola Bella, beschermd als natuurreservaat door de World Wildlife Federation, een idyllisch plukje met groen begroeide rotsen dat met het vasteland verbonden is door een flard rotsstrand. Door de ongelijke ondergrond wil je waarschijnlijk een ligstoel huren bij een van de strandclubs, en schoenen dragen, zeker als je van plan bent het pad rond het eiland te bewandelen.

Het ondiepe water rond het eiland is een rijk cerulean blauw, en de helderheid maakt het een perfecte plaats om te snorkelen. Je kunt hier ook kajaks huren om het eiland en de kust te verkennen. De gemakkelijkste manier om het strand vanuit Taormina te bereiken is met de kabelbaan, een tochtje van 10 minuten. Je vindt andere stranden langs de kust onder de stad, maar geen enkel zo schilderachtig als die langs de landtong die naar Isola Bella vertrekt.

7. Spiaggia dei Conigli, Lampedusa

Het wordt wel het mooiste strand ter wereld genoemd, met zijn fijne witte zand en iriserende wateren die door elke tint blauw glinsteren. Het lange strand ligt tegenover het Isola dei Conigli, een eindje zwemmen door ondiep water – of een wandeling over het zand als het water laag staat.

Een van Italië’s meest ongerepte stranden, de hele inham is beschermd als deel van een natuurreservaat, en boten zijn hier niet toegestaan. Kleurrijke vissen naderen snorkelaars, en onechte karetschildpadden klimmen aan land om hun eieren in het zand te leggen, een van de zeldzame plaatsen in Europa waar dit gebeurt.

Met dit alles moet dit paradijs wel een vangst hebben – en dat heeft het ook. Het ligt op Lampedusa, een van de Pelagische eilanden in de Middellandse Zee, ten zuiden van het vasteland van Sicilië. In feite ligt het dichter bij Afrika dan bij de rest van Sicilië, en het is bereikbaar door de lucht of met een vier uur durende tocht per veerboot. Maar voor strandliefhebbers is deze perfectie de moeite waard om er te komen.

8. Sampieri

Ook al speelde het wel een rol in een van de Commissario Montalbano boeken, de ruïnes van een steenfabriek uit begin 1900 klinken misschien niet als een veelbelovend landschap. Maar het silhouet ervan langs de oever voegt een aangenaam spookachtige noot toe aan het landschap achter dit vier kilometer lange strand.

Het brede stuk zandstrand begint in een klein vissersplaatsje en wordt omzoomd door dennenbossen en duinen. Het water is ondiep en kalm, en drukte is zeldzaam, ook al ligt het strand dicht bij de steden Ragusa en Modica. Je hebt een auto nodig om hier te komen.

Aan het stadseinde van het strand zijn parasols en ligstoelen te huur, en douches, maar verder is er weinig. Een ander lang zandstrand ligt verder langs de kustweg, bij het dorp Donnalucata, en verderop is een natuurreservaat met paden door de duinen naar meer zwemplaatsen.

9. Scala dei Turchi

group of people sitting on white limestone

Het meest dramatische landschap van alle Siciliaanse stranden is ongetwijfeld de torenhoge rotsformatie Scala dei Turchi, een witte rotsklif gevormd uit mergel in terugwijkende lagen die geërodeerd zijn tot ze er uitzien als een reusachtige trap. De naam betekent “Trap van de Turken” en verwijst naar de veelvuldige overvallen door Arabische piraten, wier schepen zich vaak in hun beschutting verscholen (een ander verhaal is dat ze de treden gebruikten als aanlegsteiger om aan land te klimmen).

Aan weerszijden van de trap liggen stranden, waarvan het eerste de voorkeur geniet van gezinnen vanwege het rustige ondiepe water. Volg de plank van de trap naar het langere zandstrand erachter.

Scala dei Turchi heeft de laatste jaren meer aandacht gekregen als toeristische attractie, nadat het was opgenomen in een van Andrea Camilleri’s Commissario Montalbano boeken. Op slechts 15 kilometer van Scala dei Turchi liggen de opmerkelijke Griekse tempels van Agrigento, een van Sicilië’s top plaatsen om te bezoeken.

10. Calamosche

Binnen het Vendicari natuurreservaat, aan de oostkust van Sicilië bij Syracuse, is Calamosche een mooie zanderige inham die begrensd wordt door twee voorgebergten. Deze rotswanden, uitgesneden door grotten en bezaaid met mirte en andere wilde struiken, brengen een wild contrast met het 200 meter lange strand van fijn, glad zand. Het water is ondiep, helder, schitterend blauw, en kalm.

Calamosche is het bekendste van de stranden in het Vendicari Reservaat, maar paden langs de oever leiden naar andere zandige stukken kust tussen de rotspartijen. Wandelend in het reservaat kun je flamingo’s, reigers en ooievaars zien in de wetlands, die een belangrijke trekstop vormen tussen Afrika en Noord-Europa.

11. Isola delle Correnti en Fontane Bianche

Op Sicilië’s zuidpunt ontmoeten de wateren van de Ionische Zee die van de Middellandse Zee, en het fijne suikerachtige zand van Isola delle Correnti (Eiland van de Stromingen) wordt gevormd door de tegengestelde stromingen. Het heldere water is hier bleker van kleur, en de stromingen veroorzaken meer golven dan je op de noordelijke stranden van Sicilië vindt.

Hoewel het lange strand enkele voorzieningen heeft, waaronder douches en een restaurant, is het niet erg ontwikkeld, en niet gemakkelijk te bereiken zonder auto, waardoor het er meestal niet druk is, met voldoende zand voor iedereen.

Voor meer activiteit en voorzieningen ligt het strand van Fontane Bianche op ongeveer 19 kilometer van Syracuse en gemakkelijk per trein te bereiken. Hoewel het niet bijzonder schilderachtig is, is het een populaire keuze voor gezinnen, met fijn zand en een zachte helling naar de zee en veel speelruimte voor kinderen. Lido di Noto is een levendige badplaats op ongeveer 15 minuten van Syracuse, met alle verwachte stabilimento faciliteiten te huur, maar met gratis openbare toegang tot de helft van het lange strand.

12. Mondello

aerial view of city near body of water during daytime

Je mengt je met de plaatselijke bevolking op het populaire strand van Palermo, op slechts 15 minuten met de bus van de hoofdstad van Sicilië. De Art Nouveau Stabilimento Balneare op de pier en de kleurrijke kleedhokjes geven het hele tafereel het gevoel van de mondaine Europese badplaatsen van een eeuw geleden.

Grenzend aan het strand ligt het oude vissersdorp, met zijn kleurrijke boten en verschillende restaurants met de vangst van de dag. Voorbij de rijen gehuurde ligstoelen vind je een grote vrije zone met wit zand, die midden in de zomer meestal vol zit met gezinnen. Het water is ondiep, goed voor kinderen, en populair om te snorkelen. Je kunt op het strand ook windsurfmateriaal huren.

Leave a Comment