Wij hebben, met dank aan Bart van Olphen van www.fish-tales.com een lekker en tamelijk eenvoudig mosselgerecht: mosselen in witte wijn. Want goede Zeeuwse mosselen zijn er volop.
En wat is er nou lekkerder dan zelfgemaakte frites en een frisse sla bij zo’n pannetje mosselen? Het recept komt uit Het Nederlands Viskookboek (beeld: © Jaap van Rijn). Oh ja, een mooi glaasje Sauvignon erbij, uiteraard!>>

Wij hebben, met dank aan Bart van Olphen van www.fish-tales.com een lekker en tamelijk eenvoudig mosselgerecht: mosselen in witte wijn. Want goede Zeeuwse mosselen zijn er volop.
En wat is er nou lekkerder dan zelfgemaakte frites en een frisse sla bij zo’n pannetje mosselen? Het recept komt uit Het Nederlands Viskookboek (beeld: © Jaap van Rijn). Oh ja, een mooi glaasje Sauvignon erbij, uiteraard!

Ingrediënten

Voor het ‘mosselpannetje’

– 4 kg mosselen in de schelp, schoongemaakt

– 20 gram roomboter

– 2 uien, in ringen gesneden

– ½ peen, in dunne plakken gesneden

– 1 prei, het wit in plakjes gesneden

– 1 selderijstengel, in plakjes gesneden

– 2 el peterselie, fijngehakt

– ½ dl droge witte wijn

Voor de frites

– 1,5 kg vastkokende aardappels

– zout

– frituurolie

– 2 dl mayonaise

Voor de sla en dressing

– 1 kropsla, gewassen en gedroogd, de blaadjes in mooie stukjes gescheurd

– ½ dl mosterdvinaigrette

Koken

1.

Voor de frites: schil de aardappelen en snijd ze in frites. Bepaal zelf de dikte en lengte die je lekker vindt, maar zorg er wel voor dat ze allemaal ongeveer dezelfde maat hebben. Leg de frites in een platte kom en bestrooi ze met zout. Begiet met koud water totdat ze allemaal onder staan. Laat dit een uurtje staan zodat het vocht aan de aardappelen wordt onttrokken en deze later krokanter zullen bakken. Laat de frites uitlekken en dep ze goed droog op een brandschone theedoek.

2

Verwarm de frituurpan met olie op 160 °C en bak hierin de frites voor. Bak niet te veel frites tegelijk, omdat anders de temperatuur van de olie te snel daalt. Deze fase is om de frites gaar te krijgen. Het zal afhankelijk van de dikte tussen de 4 en de 5 minuten duren. Laat de frites goed uitlekken op een laagje keukenpapier en laat ze afkoelen tot koelkasttemperatuur.

3

Neem de mosselpan. Doe de boter in de pan en voeg de ui, peen, prei en selderij toe. Smoor dit alles zonder dat de groenten bruin worden. Voeg de witte wijn toe en zodra dit aan de kook is, voeg je de mosselen toe. Doe het deksel op de pan en breng alles op hoog vuur aan de kook. Zodra het kookt, neem je het deksel even weg en schud je de mosselen goed om. Doe het deksel weer terug op de pan en herhaal dit nog twee keer, zodat de mosselen in totaal drie keer aan de kook zijn geweest.

4

Doe ondertussen de frites in de voorverwarmde frituurpan, 180 °C, bak ze goudbruin.

5

Neem de mosselpan van het vuur en haal de frites uit de olie. Laat de frites goed uitlekken op een nieuw laagje keukenpapier. Strooi er zout overheen.

6

Verdeel de mosselen over vier flinke borden of serveer ze gewoon in de pan. Schelpen die dicht zijn gebleven, wegdoen.

7

Meng de dressing door de sla.

8

Serveer de mosselen met de frites en de sla. Geef de mayonaise er apart bij.

(Beeld: © Jaap van Rijn)

 

Leave a Comment