Voordat je met je motorrijlessen kunt beginnen, moet je eerst slagen voor het motor theorie-examen en je CBR certificaat halen. Je kunt dit aanvragen via je rijschool of rechtstreeks bij het CBR. Je moet minstens 17 jaar oud zijn als je het motortheorie-examen aflegt. Heb je al een geldig rijbewijs of een militair theoriecertificaat A? Dan kun je meteen beginnen met je praktische motoropleiding!

Het motortheorie examen is bedoeld om je kennis over verkeersregels te testen en of je verkeersinzicht hebt. Zo kun je veilig de weg op. Het examen voor je motorrijbewijs bestaat uit 50 vragen en twee proefvragen, en je mag maximaal 6 fouten maken.

BMW-motor-zwart

Hoe gaat het in zijn werk?

Zorg ervoor dat je 15 minuten van tevoren in het CBR examencentrum verschijnt. In het examencentrum volg je de volgende stappen:

1. Schrijf je in bij de inschrijfbalie

Voer je reserveringsnummer in en controleer je gegevens. Dit nummer vind je in de brief of e-mail die je ontving.

2. Wacht tot je aan de beurt bent

Wacht in de wachtruimte en volg de instructies op de schermen. Je ziet je reserveringsnummer met daarachter je status. Zodra er ‘start examen’ staat, ben je aan de beurt.

3. Inchecken

Hier controleert een medewerker je ID en je krijgt je tafelnummer. Als je last hebt van lawaai zijn er oordopjes beschikbaar. Die kun je bij het binnengaan van de examenzaal zelf pakken uit de houder die aan de muur hangt.

4. Het theorie-examen voor motorfietsen

Neem in het examenlokaal plaats aan de tafel met het juiste tafelnummer. Leg je ID op de tafel en voer je reserveringsnummer in. Controleer of je e-mail adres juist is en kies dan “Start”. Volg de instructies op het scherm.

5. Einde van het examen

Na afloop van het examen krijg je onmiddellijk je resultaat. Je ontvangt dan ook het resultaat van je examen per e-mail, binnen ongeveer 15 minuten.

Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Je theoriecertificaat is vanaf dit moment 1,5 jaar geldig.

Ben je gezakt? In de e-mail met je resultaat ontvang je ook het uitslagformulier waarop je kunt zien welke examenvakken je goed kent en welke minder goed. Dit is handig als voorbereiding op een eventueel herexamen. Veel succes de volgende keer!

Tips voor het leren van je theorie-examen

  • Neem theorielessen bij je rijschool.
  • Gebruik een theorieboek om je theorie-examen te leren. Let erop dat het een recent boek is, verkeersregels zijn aan verandering onderhevig.
  • Je kunt een cursus volgen voor je motortheorie in Utrecht.
  • Alle verkeersregels en de betekenis van verkeersborden kun je vinden op rijksoverheid.nl.

Leave a Comment