Het schilderen van een kamer is voor zowel beginnende als gevorderde doe-het-zelvers een populair project. Het is tenslotte vrij eenvoudig, relatief goedkoop en als er iets vreselijk mis gaat, is het eenvoudig op te lossen. Maar voordat je je roller pakt en aan de slag gaat, is het belangrijk om een plan van aanpak te hebben. Lees verder om te leren hoe je een kamer schildert en bekijk de stappen, die je moet volgen, om ervoor te zorgen dat jouw project een succes wordt.
1. Maak een plan van aanpak
Begin met na te denken over hoe je wilt dat het voltooide project eruitziet en onthoud dat je niet tot vier muren in dezelfde kleur beperkt bent. Overweeg om een accentmuur in een gedurfde tint te schilderen of om het lijstwerk in een contrasterende kleur te accentueren. En vergeet niet om omhoog te kijken om te bekijken of het plafond ook wel een opfrisbeurt kan gebruiken.
2. Kies je kleur
Het bladeren door waaiers en kleurstalen kan echt overweldigend zijn. Begin met het uitzoeken van de algemene kleurkenmerken: wil je een warme of een koele kleur? Een neutrale of een verzadigde tint? Als je al meubels of kunst hebt, moet je ook overwegen hoe de kleur ze zal aanvullen. Als je eenmaal een idee hebt van wat je zoekt, kies je een paar tinten en haal je voorbeelden. Test de tinten om te bekijken hoe ze er op verschillende tijdstippen van de dag in de kamer uitzien.
Veel verfbedrijven hebben ook tools op hun websites waarmee je een foto van je ruimte kunt uploaden en een voorbeeld van verschillende kleuren op de muren kunt bekijken. Maar kleuren kunnen er in het echt anders uitzien, dus je moet het nog steeds in de ruimte zelf uitproberen.
3. Kies je gereedschappen en materialen
Elk project is uniek en je hebt, afhankelijk van de verf die je kiest en de staat van je muren, misschien verschillende gereedschappen nodig. Maar er zijn wel een paar must-haves.
- Verf
- Verfroller
- Verlengstok voor een verfroller
- Druppeldoeken
- Verfkwasten
- Verfbak
- Schuurpapier
- Schilderstape
- Vodden
- Plamuurmes
4. Bepaal hoeveel verf je nodig hebt
Of je nu een toilet of de buitenkant van jouw huis gaat schilderen, de algemene vuistregel is één liter verf per 9m². Maar dat is slechts een ruwe richtlijn: om een nauwkeuriger getal te krijgen, gebruik je een verfcalculator zoals die van Benjamin Moore of Pratt & Lambert; ze houden ook rekening met de afmetingen van de ramen en deuren. (Beiden gaan uit van twee verflagen per project.)
Ben je van plan om een antracietgrijze muur wit te gaan verven? Dan heb je als je van donker naar licht gaat waarschijnlijk extra verf nodig. Aan de andere kant van het spectrum vereist een diepe kleurbasis meer verflagen dan een lichtere. Wij kunnen in ieder geval Sikkens muurverf aanraden.
Het wordt ook aanbevolen om het aantal toepassingen te verminderen om een grijs getinte primer op het oppervlak aan te brengen voordat je jouw muren een verzadigde kleur geeft. Als het op de afwerking aankomt, heb je misschien wel gehoord dat hoe glanzender de verf is, hoe hoger ook de dekkingsgraad, maar het is niet genoeg verschil om het aantal liters dat je moet kopen te veranderen, zegt Minchew.
Als je een sterk gestructureerd oppervlak schildert in plaats van een glad oppervlak, koop dan een beetje extra. Kasten met ingewikkeld freeswerk hebben ook meer verf nodig; Minchew stelt voor om ongeveer 10% meer te kopen dan berekend.
5. Bereid de muren en de kamer voor
Je wilt jouw favoriete bank of dat erfstuk, dat oma je heeft gegeven, niet beschadigen dus haal al het meubilair uit die ruimte. Als je niet genoeg ruimte hebt, schuif dan alles naar het midden. Bedek de stukken met een druppeldoek of een lichtgewicht plastic folie en doe hetzelfde met de vloer. Sla de druppeldoek niet over, want de verf zal spatten.
Pak een rol schilderstape en breng het, indien nodig met een plamuurmes, stevig aan op de randen van de hoeken van de kamer, de basis- en de kroonlijsten en de deur- en raamkozijnen. Een goede afdichting krijgen, zodat er geen verf onder de tape komt, is belangrijk omdat het eronder schoon zal zijn nadat alles opgedroogd is. Als je durft (of de vaste hand van een artiest hebt), kun je het afdichten helemaal overslaan. Verwijder de afdekkingen van de stopcontacten en de lichtschakelaars en breng schilderstape aan om stopcontacten en schakelaars tegen verfdruppels te beschermen.
6. Meng je verf
Gebruik een houten staafje om de verf te roeren en roer tijdens het project regelmatig. Als je meer dan een liter verf gebruikt, combineer de blikken dan in één grote emmer voor het geval er een lichte kleurafwijking is.
7. Kies je schildertechnieken
Je verf is gemengd en je roller is klaar, maar zorg er ook voor dat je een strategie hebt voordat je begint. Werk vanaf de bovenkant van de kamer naar beneden, te beginnen met de plafonds. Plan je een gewaagde brandpuntsmuur? Verf eerst de aangrenzende lichte muren. Maak je geen zorgen als je verf aanbrengt op wat je accentmuur zal zijn – de donkere verf zal alle lichtere verf die daarheen is gekomen verdoezelen. Nadat de lichtere muur is opgedroogd, plak je die rand af zodat de donkere kleur niet uitvloeit op je nieuwe verf. Als je donkere muren met een helderdere tint gaat verven, plan dan drie lagen: de primer, plus twee lagen van de nieuwe kleur om ervoor te zorgen dat er niets doorschijnt.
Pak één muur tegelijk aan. Neem een kwast en verf eerst langs de lijst en de hoeken van boven naar beneden, terwijl je maatje een roller gebruikt om het grootste deel van de muur te bedekken en weg te blijven van die nauwkeurigere plekken. Wanneer je met de roller verf aanbrengt, gebruik dan voor voldoende dekking lange diagonale streken in een W-patroon (en om die vervelende roller-markeringen te voorkomen). Zodra de muur droog aanvoelt, is hij klaar voor een tweede laag.
Als je de lijsten gaat schilderen, verwijder je de schilderstape en wacht je tot de muren zijn opgedroogd voordat je de tape op de muren aanbrengt. Begin met de lijst die zich het dichtst bij het plafond bevindt, ga verder naar deur- en raamkozijnen en tot slot de plinten.
8. Vergeet niet te ventileren
Zorg ervoor dat de ruimte gedurende het hele project goed wordt geventileerd door de ramen te openen en de ventilatoren te gebruiken. Door de kamer warm te houden en een ventilator te laten blazen, wordt het droogproces zeker versneld. Als het een vochtige dag is, duurt het veel langer voordat de verf droog is.
9. Ruim op
Je hebt meerdere lagen aangebracht, maar het is nog geen tijd om je te gaan ontspannen. Verwijder alle schilderstape en verzamel de druppeldoeken. Zorg ervoor dat alle gemorste vloeistoffen of spetters droog zijn voordat je die verplaatst. Voor verven op latex- en waterbasis reinig je de borstels met water en zeep, terwijl verven op oliebasis minerale alcohol nodig hebben. Je kunt een schildersborstel gebruiken om de borstelharen schoon te maken en opnieuw vorm te geven. Als je de rollers opnieuw wilt gebruiken, gebruik dan de gebogen rand van een 5-in-1-gereedschap om de verf onder stromend water te verwijderen.
10. Gun jezelf voldoende tijd
De hoeveelheid tijd, die jouw project in beslag neemt, is afhankelijk van de grootte van jouw kamer, hoe je schildert en jouw vaardigheidsniveau. Het gebruik van een donkere tint op de muren en het schilderen van het plafond en de lijsten zal bijvoorbeeld langer duren dan alleen de muren in een neutrale kleur. Hoewel sommige ruimtes binnen een paar uur kunnen worden gedaan, kunnen andere wel enkele dagen duren. Zorg ervoor dat je meer tijd uittrekt dan je denkt dat de klus nodig heeft en vergeet niet om met de voorbereiding en het opruimen rekening te houden.
Leave a Comment