Wil je een een eigen naaibedrijf starten? Leuk idee! Maar wat komt er allemaal bij kijken als je van je hobby je beroep wilt maken? Kleding en accessoires naaien voor vrienden en familie is toch wat anders dan voor klanten. We helpen je op weg met onderstaande tips.
1. Maak een ondernemingsplan
Een ondernemingsplan is een must, ook als je een online webshop wilt beginnen voor je zelfgenaaide spulletjes, of een klein naaiatelier aan huis start. Het hoeft geen uitgebreid plan te zijn, maar je moet wel een paar dingen op papier zetten voordat je een bedrijf start. Met een duidelijk plan weet je beter wat goed is voor jou, je bedrijf en je klanten.
Een ondernemingsplan bestaat uit:
- Omschrijving van je idee in een paar regels.
- De rechtsvorm van je bedrijf.
- De tijd die je aan je bedrijf kunt besteden. Ga je parttime of fulltime aan de slag?
- Je bedrijfsnaam. Heb je je bedrijfsnaam al vastgelegd?
- Je locatie
- Een financieel overzicht
2. Krijg inzicht in je financiën
Een financieel overzicht is onderdeel van het ondernemingsplan. Het is misschien niet het leukste om te doen, maar wel belangrijk. In een financieel plan staan:
- Je privékosten. Pak je rekeningoverzicht erbij en kijk wat je vaste en variabele kosten zijn per maand, kwartaal en per jaar. Zijn er dingen waarop je zou kunnen bezuinigen als het nodig is? Kijk ook twee jaar vooruit. Verwacht je andere uitgaven?
- Je zakelijke kosten. Denk aan uitgaven zoals inkomstenbelasting, verzekeringen, pensioen, kosten voor het materiaal dat je gebruikt, webwinkel, marketing, etc.
- Je verwachte omzet en winst.
3. Schrijf je in bij Kamer van Koophandel
Als ondernemer ben je verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De KvK ziet iedereen die diensten of goederen levert en factureert aan klanten als ondernemer. Na inschrijving geeft de KvK je gegevens door aan de Belastingdienst. Je hoeft je dus niet apart aan te melden bij de Belastingdienst.
4. Check of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting
Zodra je geld verdient met je bedrijf, moet je over je inkomsten belasting betalen.
Let op: De Belastingdienst ziet niet iedereen die staat ingeschreven bij de KvK als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Check hier of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Uiteraard kan een boekhouder je helpen met je inkomstenbelasting, maar het is wel handig om een beetje te weten hoe het werkt.
5. Check of je ondernemer bent voor de btw
Let op: Als je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kan de Belastingdienst je wel zien als ondernemer voor de btw. Ben je ondernemer voor de btw, dan moet je:
- btw berekenen aan je klanten
- een btw-administratie bijhouden
- btw-aangifte doen
Het algemene btw-tarief is 21% en voor sommige producten en diensten geldt het verlaagde tarief van 9%. Als eigenaar van een naaibedrijf lever je misschien diensten die onder het verlaagde btw-tarief vallen, zoals het repareren en verstellen van kleding en huishoudlinnen.
6. Vergroot je naamsbekendheid
Als beginnend bedrijf heb je natuurlijk naamsbekendheid nodig. Een goede webshop/website voor je bedrijf helpt. Daarnaast zijn social media zoals Instagram, Pinterest en Facebookgroepen ideaal. Maar denk voor het vergroten van je naamsbekendheid ook aan mooie labels met je naam die je aan je kleding of accessoires bevestigt, aan gratis zelfgenaaide weggevertjes, aan het organiseren van online workshops, aan het schrijven van gastblogs en meer. Met een beetje creativiteit en weinig kosten vergroot je effectief je naamsbekendheid.
7. Maak zelf een webwinkel
Een goede webshop geeft je naaibedrijf een boost. Je hebt de keuze uit verschillende platforms waarmee je vrij eenvoudig zelf een webwinkel opzet. Daarnaast kun je je producten en diensten ook aanbieden via bestaande verkoopplatforms zoals Etsy of Handwerkmarkt.
Extra tip: Bedenk vooraf hoe je je pakketjes wilt verzenden. Hier vind je handige tips voor het verzenden van pakketten vanuit een webwinkel.
8. Zorg dat mensen je vinden (SEO)
Potentiële klanten moeten je webwinkel of website kunnen vinden als ze online zoeken. Search engine optimization (zoekmachineoptimalisatie oftewel SEO) helpt om hoger in de zoekresultaten te komen. Zorg daarom op je website of in je webwinkel voor goed geschreven, gestructureerde info met duidelijke titels, links en tussenkopjes. Plaats inspirerende en praktische info zoals naaitips, meer info over de materialen die je gebruikt, instructievideo’s, etc. En gebruik in de teksten – zonder dat het geforceerd wordt – zoekwoorden die je potentiële klanten gebruiken. Voor SEO is het ook goed als andere websites naar jouw webwinkel of website verwijzen.
Met deze 8 tips heb je een idee van wat er allemaal komt kijken bij het openen van je eigen naaiatelier. Het belangrijkste is natuurlijk jouw eigen creativiteit en de kwaliteit van je creaties want zonder die elementen is zelfs een goede planning niet voldoende voor een groot succes.
Leave a Comment