Je vindt het leuk om Pokémon kaarten te verzamelen, maar je wilt er zeker van zijn dat je de echte krijgt.

Je wilt de beste verzameling authentieke kaarten hebben en alle andere verzamelaars overtreffen.

Maar hoe kun je zien of een Pokémon kaart nep is, en er zeker van zijn dat je een goede investering maakt?

De echtheid van een Pokémon kaart kan worden bepaald aan de hand van bepaalde fysieke kenmerken.

De spelling, het lettertype, de kleur, het materiaal, het holografische effect, de manier van snijden en de plaatsing van de tekst kunnen helpen om echte Pokémon-kaarten te onderscheiden van namaak.

Net als aandelen van een winstgevend bedrijf, kan een echte Pokémon kaart de moeite waard zijn om te houden.

Bekijk, indien mogelijk, elke kaart die je aan je verzameling wilt toevoegen persoonlijk.

Je zult er al snel een gewoonte van maken om de onderdelen van een Pokémon kaart te scannen, zodat je snel kunt zien of de kaart nep of echt is.

Je kunt fake Pokémon met één blik herkennen door naar de volgende aspecten van een kaart te kijken:

  • Fabricagemethode
  • Lettertype
  • Spelling
  • Energie symbolen
  • Kleur
  • Schade
  • Kaart rand

Zelfs de meest bedrieglijke valse kaarten die het oog op het eerste gezicht kunnen bedriegen, kunnen vaak worden ontdekt met meer geavanceerde technieken zoals:

  • Het evalueren van de textuur/het gevoel van de kaart
  • De “scheur” test

Hierop gaan we in dit artikel dieper in.

1. Fabricagemethode

Een neppe Pokémon kaart wordt niet op dezelfde manier gemaakt als een echte kaart.

Daarom vind je vaak meer dan één vreemde fabricagemethode als je een neppe kaart vergelijkt met zijn echte tegenhanger, zoals een verschil in snijmethode.

Neppe Pokémon kaarten zien er vaak uit alsof ze rechtstreeks uit een vel karton zijn gestanst. De reden hiervoor is dat ze dat vaak ook zijn!

Let goed op de randen en randen van Pokémon-kaarten. Als je een reeks witte stippen of kleine stukjes kartonnen “pluis” ziet die aan de rand van de kaart kleven, is het tijd om beter te kijken. Als je wel eens een coupon uit een ander stuk karton hebt geknipt, heb je een goed mentaal beeld van waar je op moet letten.

materiaal-pokemon-kaart

Als je de kans krijgt om een valse Pokémonkaart fysiek vast te pakken, valt het je misschien op dat de randen van de kaart aan de ene kant dikker zijn dan aan de andere kant. Met wat oefening kun je dit zowel op de tast als door een visuele inspectie van de kaart zien.

Als je met je vingertoppen langs de randen van valse kaarten gaat, kunnen ze anders aanvoelen dan de echte. De randen op valse kaarten komen meestal ook niet overeen met het artwork. Daarom is het altijd een goed idee om een kaart bij de hand te hebben waarvan je weet dat hij echt is, zodat je de twee kunt vergelijken.

Als je naar een echte Pokémon-kaart kijkt, zie je geen van deze fabrieksfouten. Afzonderlijke Pokémonkaarten worden uit grote vellen gesneden en zouden in de meeste gevallen schone, gelijkmatige randen moeten hebben.

Af en toe komt het voor dat de officiële Pokémon drukkerijen een “misscut” maken of dat er een andere fout wordt gemaakt tijdens het snijproces. Daarom is het controleren van de randen van een Pokémon-kaart geen 100% manier om te controleren of de kaart echt is of niet, maar het komt zelden voor dat deze fouten voorkomen op officiële Pokémon-kaarten.

Het controleren van de randen kan een goede eerste controle zijn om te zien of je de kaart verder moet evalueren en enkele van de andere tips en methoden op deze lijst moet gebruiken.

2. Lettertype

nepp-echte-pokemon-kaart

Valse kaarten gebruiken vaak een ander lettertype dan echte Pokémonkaarten.

Het helpt om een valse kaart en een echte kaart te nemen, bij voorkeur van dezelfde set, en de twee te vergelijken.

Vaker wel dan niet kun je de verschillen tussen de twee lettertypes meteen zien.

Let niet alleen op het gebruikte lettertype, maar ook op de grootte van het lettertype. Fake Pokémon kaarten hebben vaak een iets te groot of te klein lettertype vergeleken met de echte. Hierdoor verschijnt tekst vaak op een andere regel dan op de officiële versie van de kaart, waardoor vervalsingen nog makkelijker te herkennen zijn.

3. Spelfouten

Je denkt misschien dat deze tip voor de hand ligt, en daar heb je gelijk in, maar dat maakt deze tip zo belangrijk om altijd in je achterhoofd te houden.

Omdat deze tip zo eenvoudig is, wordt hij vaak over het hoofd gezien en worden veel verzamelaars het slachtoffer van valse Pokémon kaarten omdat ze niet de seconden besteden die nodig zijn om de tekst van de kaart grondig te herlezen.

De aanvalsnamen en -beschrijvingen, Pokémon namen, HP en weerstanden op kaarten kunnen ook verkeerd gespeld zijn, waardoor je meteen weet dat ze niet echt zijn. Officiële Pokémon-kaarten worden proefgelezen door betaalde professionals, maar dat is niet het geval bij vervalste kaarten.

spelfouten-neppe-pokemon-kaart

Controleer altijd de spelling van een kaart waarvan je vermoedt dat deze vals is. Kaarten die niet echt zijn, kunnen de klemtoon op het woord “Pokémon” (Pokemon) missen.

Bij Engelse kaarten (die meestal worden vervalst) moet het ook niet worden geschreven als “Pocket Monster” – het moet altijd worden geschreven als Pokémon. Nogmaals, als het niet als Pokémon wordt geschreven, kunnen sommige teksten overlopen naar de volgende regel, waardoor het gemakkelijk te herkennen is als je het vergelijkt met een authentieke Pokémonkaart.

4. Energiesymbolen

De energiesymbolen op valse kaarten kunnen er onregelmatig of misplaatst uitzien.

neppe-pokemon-kaart-vs-echte-verkeerde-misplaatste-energiesymbolen

Net als bij het lettertype kunnen valse kaarten energiesymbolen hebben die soms te groot of te klein zijn. Ze kunnen ook verschoven zijn of er een beetje vervormd uitzien.

In sommige gevallen kunnen energiesymbolen zelfs ontbreken, in plaats van onder de beschrijving van de aanval te staan zoals het hoort.

Ook dit lijkt misschien een voor de hand liggende weggever, maar het kan moeilijk zijn om onszelf eraan te herinneren iets te inspecteren dat er misschien niet eens is. Het is het beste om er een gewoonte van te maken om de aanwezigheid en juistheid van energiesymbolen te bevestigen.

Als het symbool er ongebruikelijk uitziet, controleer dan de rest van de kaart.

5. Kaart achterkant

De kleur van een valse Pokémon kaart kan op verschillende manieren verschillen van een originele.

Als je een vervalste Pokémon kaart omdraait en naar de achterkant kijkt, zie je vaak verschillen in kunstdetails. De kleur zal er niet hetzelfde uitzien als wat je gewend bent, en dat zal je eerste en duidelijkste teken zijn dat er iets niet klopt.

Een valse Pokémonkaart is aan de achterkant lichtblauw en heeft vaak een constante tint van hetzelfde blauw. Echte kaarten hebben niet slechts één tint blauw.

Authentieke Pokémon-kaarten combineren een lichtere blauwtint met andere variaties blauw, dus je zult zien dat donkerblauw en lichtblauw worden gebruikt om de achterkant van een echte kaart te vormen.

Als je de achterkant van een Pokémon-kaart wilt inspecteren, is het aan te raden om een kaart bij de hand te hebben waarvan je weet dat hij authentiek is. De subtiliteiten en de hoeveelheid kleine details op de achterkant van Pokémon-kaarten kunnen het heel moeilijk maken om ze nauwkeurig na te maken.

echte-neppe-pokemon-kaart-achterkant

Als je de Pokémon kaart persoonlijk kunt beoordelen, zou ik aanraden om hier de meeste tijd aan te besteden.

Als je een serieuze verzamelaar bent, kun je overwegen om een klein vergrootglas in handen te krijgen, zodat je kunt inzoomen op de achterkant van de kaart en deze kunt vergelijken met een kaart waarvan je weet dat hij echt is.

Zoals vaak wordt gezegd: “de duivel zit in de details”.

6. Schade

Kaarten die uit de officiële Pokémon-fabriek komen, moeten altijd in goede staat zijn.

Verzamelaars investeren in hun kaarten. Hoewel velen van ons kaarten puur uit liefde verzamelen, is de waarde van een Pokémon kaart vaak sterk afhankelijk van de staat waarin hij verkeert.

Als je kaarten koopt waarvan beweerd wordt dat ze “Pack New” zijn en er zijn onvolkomenheden aanwezig, dan bestaat de kans dat ze niet echt zijn.

Het is niet ongewoon dat producenten van nagemaakte Pokémon-kaarten de kaarten die ze maken expres licht beschadigen om ze er iets slechter of ouder uit te laten zien – vooral bij kaarten uit oudere packs.

Waarom?

Als verzamelaar ben je veel sneller geneigd om de waakzaamheid te laten zakken als we tweedehands of licht beschadigde kaarten kopen. We zullen imperfecties in deze kaarten vaak toeschrijven aan eenvoudige “slijtage” en er niet aan denken dat de onregelmatigheden eigenlijk te wijten zijn aan het feit dat de kaart vals is.

Zorg er bij het kopen van tweedehands kaarten voor dat je de juiste controles uitvoert als iets aan de kaart je achterdocht oproept.

7. Verpakking

neppe-echte-pokemon-kaarten-verpakking

Je moet voorzichtig zijn bij het kopen van verzegelde Pokémon-kaartproducten uit twijfelachtige bronnen, want niet alleen Pokémon-singles lopen het risico te worden vervalst.

Er worden goedkope materialen gebruikt om dozen van namaakproducten te maken en je moet controleren of het product wordt geleverd met de plastic verpakkingslaag die op echte dozen wordt gebruikt. Officieel verzegelde boosterboxen met Pokémon-kaarten zijn verpakt in een laag plastic met Poké Balls erop.

De afwezigheid van de Poké Ball krimpfolie is geen gegarandeerd teken dat het product nep is, omdat sommige verkopers om wat voor reden dan ook ervoor kiezen om deze verpakking te verwijderen voordat ze producten verkopen.

De aanwezigheid van een normale krimpverpakking rechtvaardigt echter verder onderzoek. Er zijn maar heel weinig redenen voor verkopers om de officiële krimpverpakking te verwijderen en later te vervangen door standaard krimpfolie.

Het is een goede gewoonte om voordat je verzegelde Pokémon-kaartproducten koopt, snel te zoeken naar de officiële handelsmerksymbolen die op elke verpakking van Pokémon-kaarten zouden moeten staan – iets wat wij verzamelaars vaak vergeten toe te voegen aan onze checklist.

Zelfs als je dit controleert, drukken sommige vervalsers handelsmerksymbolen op hun eigen kaartverpakkingen. Controleer deze symbolen dubbel op spelfouten of vergelijk de vorm met een officiële kaartverpakking als extra controle.

neppe-echte-pokemon-kaarten-verpakking-strak-vs-ribbeltjes

Nog een eenvoudige controle bij verzegelde verpakkingen is de snijmethode die wordt gebruikt op de verpakkingen zelf. Originele verpakkingen zijn recht gesneden langs de boven- en onderkant, terwijl veel vervalsingen een driehoekige snede gebruiken, vergelijkbaar met wat je op veel snackproducten ziet.

Ook hier hebben sommige producenten van namaak Pokémon kaarten zich aangepast om de rechte snijstijl te gebruiken. Vaak hebben ze echter niet dezelfde precisie als bij officiële Pokémonkaarten.

Hierdoor blijven er grotere luchtzakken achter in de verzegelde verpakkingen zelf.

Officiële Pokémon-kaarten zouden niet of nauwelijks moeten bewegen in hun verpakkingen, omdat ze zo nauwkeurig zijn geseald dat er weinig tot geen lucht in zit. Overmatige beweging van de kaarten in een pakje of zichtbaar grote luchtbellen zijn meestal een goede indicator van een vervalst of opnieuw verzegeld pakje Pokémon-kaarten.

8. Holografisch effect

Niet alle Pokémon kaarten moeten een holografisch effect hebben, en niet alle kaarten hebben hetzelfde holografische effect.

Holografisch effect neppe echte pokemon kaarten

Hoewel deze tip veel specifieker is voor de specifieke kaart die je wilt bezitten, is het aan te raden om een beetje onderzoek te doen naar de holografische versies die voor die kaart beschikbaar zijn.

Vaak maken namaakfabrikanten glimmende kaarten met het verkeerde type folie of gebruiken ze een folie die nooit officieel voor die kaart is uitgebracht. Het tegenovergestelde is ook waar. Af en toe kom je niet-folie versies tegen van kaarten die alleen officieel zijn uitgebracht in folie versies.

nep Holografisch effect pokemon kaart

Deze kaart heeft geen officiële foil-versie.

Het hoeft geen betoog dat versies van kaarten die officieel niet bestaan, duidelijk fake zijn. Je kunt hier bladeren door de Official Pokémon Card Database.

Dit is de officiële Pokémon Trading Card Game Database en bevat statistieken en informatie die wordt gebruikt bij het spelen van het spel. Hoewel het een volledige lijst is van officiële kaarten die worden gebruikt om het spel te spelen, bevat het geen informatie:

  • Pokémon Trophy Cards van Tournaments (bijv. #1 Trainer Card)
  • Pokémon-prijskaarten voor evenementen (bijv. Pikachu Illustrator Card)
  • Authentieke Pokémon Cards zonder officiële release (bijv. Blastoise zonder rug)
  • Authentieke Pokémon Cards met drukfouten (bijv. Shadowless Pokémon Cards)
  • Prijsinformatie voor individuele Pokémon Cards
  • Geschat aantal Pokémon Cards in omloop

Als je op zoek bent naar dit soort informatie, zijn hier een paar goede bronnen:

  • Limitless TCG – Goed voor de huidige packs die in toernooien worden gebruikt.
  • PokemonCard.io – Goed voor het bekijken van experimentele decks om de TCG te spelen.
  • TCG Collector – Goed voor verzamelaars om hun collecties online te beheren en bij te houden.
  • Price Charting – Goed voor het vinden van de huidige marktprijzen voor de meeste Pokémon-kaarten, met name verzamelobjecten.

Je moet ervoor zorgen dat de kaart die je koopt de juiste foiling heeft voor die kaart in het bijzonder.

Hoe weet je of een Pokémon GX-kaart vals is?

Pokémon GX kaart nep en echt

Je kunt zien of een Pokémon GX-kaart vals is aan de hand van verschillende tests die eerder in dit artikel zijn beschreven.

Er zijn echter ook enkele unieke kenmerken waar je op kunt letten bij GX-kaarten.

Echte GX-kaarten kunnen gestructureerd zijn, zoals we kunnen zien in sommige van de voorbeeldafbeeldingen.

In dit voorbeeld hebben neppe GX kaarten vaak de glans van een folie, maar is er geen textuur.

Soms is er wel wat textuur aangebracht, maar komt het nog steeds niet overeen met de textuur op de officiële Pokémon kaart. In het voorbeeld zien we een rasterachtige textuur op de nepkaart, terwijl de authentieke kaart twee verschillende spiraal- en ringtexturen heeft.

De scheurtest

De Rip-test kan worden beschouwd als het laatste redmiddel om te bepalen of een Pokémon-kaart echt is, omdat je, zoals de naam al zegt, de kaart moet scheuren om deze test uit te voeren.

Echte Pokémon kaarten worden gemaakt door semi-opaque papier en plastic in het midden van de kaart te leggen. Pokémon-kaarten zijn zo ontworpen dat als je een Pokémon-kaart scheurt, je een zwarte inktlijn kunt zien die het pad van de scheur volgt.

Veel producenten van vervalste kaarten zullen niet de moeite nemen om deze tussenlaag toe te voegen aan hun valse Pokémonkaarten, omdat de enige manier om dit echt te testen het scheuren van de kaart is, en wie wil er nou zijn mogelijk echte Pokémonkaarten scheuren?

Deze zwarte laag in de kaart is ook waar de strepen van zwarte lijnen vandaan komen bij het uitvoeren van de Light-test op Pokémon-kaarten.

De meeste namaakkaarten die hebben geprobeerd deze zwarte laag na te maken, doen dat vaak verkeerd, als ze het al proberen. Als je ooit de riptest uitvoert, zorg er dan voor dat de streep die je langs de rip ziet zwart is.

Als de kleur niet zwart is, is de Pokémonkaart nep. In sommige gevallen hebben Pokémon verzamelaars blauwe strepen gezien – deze zijn ook nep. In de meeste gevallen van vervalste kaarten zie je echter helemaal geen streep.

neppe-echte-gescheurde-pokemon-kaart

Zoals eerder gezegd, moet de scheur test als laatste redmiddel worden gebruikt, en alleen als je aan een derde partij moet bewijzen dat de kaart vals is als alle andere methoden geen sluitend resultaat hebben opgeleverd.

Je kunt de scheur test ook overwegen als je een groot aantal goedkope kaarten in bulk koopt van dezelfde verkoper.

Het uitvoeren van de scheur test op een willekeurige kaart uit de bestelling kan je een indicatie of gemoedsrust geven als je twijfels hebt over de echtheid van de collectie kaarten die je hebt besteld.

Hoe weet je of Pokémon-kaarten opnieuw zijn geseald?

Pokémon-kaarten worden machinaal geseald.

Als je kaartverpakkingen tekenen vertonen van zelfklevend materiaal zoals plakband of een verzegelingsproces dat niet door een machine wordt uitgevoerd, is dat meestal een teken dat ze opnieuw zijn verzegeld.

Als algemene regel geldt dat je vraagtekens moet zetten bij de echtheid van kaarten in een opnieuw geseald product.

Boosterdozen zijn meestal verpakt in krimpfolie met het logo erop. Ze zijn niet verpakt in een ander soort materiaal.

Vals alarm

Er kunnen momenten zijn waarop een echte kaart een kenmerk heeft waarvan je je afvraagt of hij vals is.

Sommige echte Pokémon-kaarten hebben buitenproportionele randen, omdat bekend is dat Pokémon-kaarten tijdens het officiële drukproces onnauwkeurig worden uitgesneden, waardoor de randen van de kaart aan één kant iets groter zijn.

Het is ook mogelijk dat je een echte Pokémon-kaart ziet met een holografische stempel die groter is dan normaal, omdat hij deel uitmaakt van een promotionele kaartenset. Het kan dus belangrijk zijn om je bewust te zijn van de verschillende versies die voor één kaart bestaan.

Kijk uit naar deze promotiekaarten en neem niet te snel aan dat ze nep zijn.

Je moet ook proberen bekend te raken met een aantal van de bestaande en meest voorkomende misdrukken van Pokémon. Sommige van de eerdere Pokémon sets hadden een paar drukfouten die online bekend en gedocumenteerd zijn (zoals de schaduwloze fout op kaarten van de eerste editie), dus de informatie is gemakkelijk te vinden als je twijfelt over een bepaalde kaart.

Met behulp van alle tips in dit artikel zou je goed moeten weten waar je op moet letten als het gaat om het herkennen van valse en namaak Pokémon kaarten in het wild.

Helaas zullen valse kaarten niet snel verdwijnen, maar als je de informatie in dit artikel in gedachten houdt, hoef je nergens bang voor te zijn.

De grootste echte bedreiging voor Pokémon-kaartverzamelaars zijn niet de valse kaarten zelf, maar het gebrek aan informatie over hoe je ze kunt herkennen. Als je eenmaal gewapend bent met de juiste kennis, is het een stuk eenvoudiger om te voorkomen dat je valse kaarten aan je verzameling toevoegt!

Voel je vrij om dit artikel te delen met Pokémon kaartenverzamelaars die je kent als je denkt dat dit hen zou kunnen helpen op hun reis om een Pokémon trading card master te worden.

Een laatste wijze opmerking, met name voor degenen die op zoek zijn naar zeer waardevolle of zeldzame Pokémon-kaarten – zelfs als je zeker weet dat je een authentieke Pokémon-kaart kunt krijgen, is de conditie ook erg belangrijk bij het bepalen van de waarde van de kaart.

De kleine details die je kunt opmerken bij het bepalen van de echtheid van een Pokémon-kaart zijn misschien minder duidelijk bij het bepalen van de staat van de kaart, vooral als je kijkt naar het verschil tussen goede staat en ongerepte staat.

Daarom is het sterk aan te raden om officieel gekeurde Pokémon kaarten te kopen om er zeker van te zijn dat je precies krijgt waar je voor betaalt.

Leave a Comment