De Italiaanse keuken inspireert keukenprinsen en -prinsessen over de hele wereld. Dat is natuurlijk deels omdat de meeste klassieke gerechten makkelijk te bereiden zijn, maar ook omdat deze grotendeels leunt op de versheid van de ingrediënten. Wat je echter niet moet doen is daarop besparen: juist doordat je zo weinig nodig hebt, zal een Italiaanse maaltijd toch nooit echt duur worden.

Pasta? Pak de goede merken!

pasta-carbonara

In Nederland zijn natuurlijk tal van bedrijven die zich specialiseren in gedroogde pasta, maar dit zullen ze nooit zo goed doen als de Italianen. De eigen merken van de supermarkten hier kun je beter laten liggen; kies voor de pasta’s van S. Martino, DeCecco, Rummo, Barilla of Combino.

Parmezaan en porcini

Een echt stukje Parmezaanse kaas, het is een wereld van verschil qua smaak met de poeders die in zakjes aangeboden worden. De betere kaaswinkel verkoopt echte Parmezaan en de meeste supermarkten en groothandels ook wel. Het is de absolute afmaker van gerechten als Spaghetti al pomodoro of Risotto ai funghi porcini (risotto met gedroogde paddenstoelen). Over porcini gesproken, deze lijken aan de prijzige kant, maar je hebt er niet veel van nodig. Zoals geldt voor de hele cucina povera: geld lenen hoeft niet om lekker te kunnen koken, maar je producten moeten wel van goede kwaliteit zijn.

Blikken tomaten?

person holding red and orange tomatoes

Er zijn niet altijd lekkere tomaten te koop, zelfs in Italië ontbreken ze wel eens in de schappen. Die knalrode, zoete smaakbommen. Zorg dus dat je altijd blikken gepelde tomaten of tomatenpulp (polpa) in huis hebt, en een tube tomatenconcentraat. De merken Mutti en Ciro zijn iets duurder dan de eigen merken, maar de Italianen zweren bij deze blikken. In elke voorraadkast in Italië vind je ze.

Gebruik je dure olijfolie nuttig!

Je trakteert jezelf graag op een mooie, dure olijfolie, en anders krijg je die misschien wel eens cadeau. Gebruik deze niet om te bakken! Voor het bakken en grillen pak je gewoon olijfolie van een goedkoper merk, want van de smaak van je mooie olie proef je niks terug. Die gebruik je natuurlijk voor je salades en koude sauzen, zoals pesto.

Wijn

Bij een mooie Italiaanse maaltijd hoort een goede fles wijn uit hetzelfde land. Het is zonde om je pasta te laten zwemmen in goedkope wijn. Echt duur hoeft deze overigens ook weer niet te zijn, voor vijf euro heb je al een prima flesje Primitivo, Pinot Grigio of Nero d’Avola! Van die laatste druif is de Ballaturi van de Aldi een heel mooi voorbeeld van een vijf-euro-wijn. Salute, en geniet ervan! 

Leave a Comment