Als je op mij lijkt, verontschuldig je je veel te vaak, en meestal als je niets verkeerd hebt gedaan.

Soms verontschuldigen we ons voor dingen waar we niets aan kunnen doen, zoals slecht weer tijdens een feestje dat we geven.

Soms verontschuldigen we ons als iemand anders eigenlijk fout zat – bijvoorbeeld als een ober ons eten brengt dat niet volgens onze specificaties is klaargemaakt.

En soms verontschuldigen we ons voor levenskeuzes waar we het volste recht toe hebben, zoals de beslissing om van baan te veranderen of een relatie te beëindigen.

We zijn erop ingesteld om erbij te horen en we zijn bang om verstoten te worden uit onze stam, dus velen van ons neigen naar overdreven berouw om er zeker van te zijn dat we nog steeds bij de mensen in goede aarde vallen.

We kunnen ons ook verontschuldigen omdat we erg gevoelig zijn voor de gevoelens van anderen en we willen er zeker van zijn dat we hen niet onbedoeld pijn hebben gedaan.

Vooral als je ooit bent misbruikt, kan het noodzakelijk voelen om spijt te betuigen voor mogelijke vernederingen en overtredingen, omdat dit het risico op vergelding kan minimaliseren. Maar door dit te doen, ondermijnen we onszelf en versterken we een gevoel van schuld en onderdanigheid.

Het is bewonderenswaardig om je te verontschuldigen als je echt iets verkeerd hebt gedaan, of zelfs als je denkt dat je iemand anders per ongeluk pijn hebt gedaan. Maar er zijn bepaalde keuzes die we ons moeten toe-eigenen en waarvoor we ons nooit hoeven te verontschuldigen.

Je hoeft je nooit te verontschuldigen voor…

i-am-sorry-please-forgive-me

1. Iemand uit je leven verwijderen die herhaaldelijk je grenzen overschrijdt.

2. Zijn wie we zijn en onze gevoelens voelen.

3. Vertrouwen op je instinct, zelfs als je het niet kunt uitleggen.

4. We moeten ons nooit verontschuldigen als het ons niet oprecht spijt. Ik geloof niet in verontschuldigingen aanbieden omdat iemand een verontschuldiging ‘eist’.

5. Me-time

6. Jouw mening – er is geen goede of foute mening en er zouden veel minder ruzies zijn als meer mensen verschillende inzichten zouden respecteren en waarderen. ~Jennifer Werner Mader

7. Opkomen voor waar je in gelooft.

8. Leven op de manier die we kiezen, ongeacht of we binnen de normen van anderen passen.

9. Beslissingen nemen over je eigen toekomst die niemand kwaad doen. Niemand zou zich schuldig moeten voelen omdat hij zichzelf probeert te verbeteren.

10. Je zou je niet hoeven te verontschuldigen voor hoe je je voelt. Je moet je misschien verontschuldigen voor hoe je naar je gevoelens handelt, maar nooit voor het feit dat je gekwetst, boos, verdrietig, enz. bent en uit hoe je je voelt. Er is een verschil.

11. Gevoelig zijn. Ik voel mijn gevoelens en ik geloof dat het kwetsend is als mensen snel tegen iemand zeggen dat hij “er overheen moet komen”. Als we niemand kwaad doen, verdienen we het allemaal om onze gevoelens op onze eigen tijd en manier te verwerken.

12. Omdat we onze kinderen beschermen en op ons instinct als ouders vertrouwen – vooral als ze nog niet voor zichzelf kunnen opkomen.

13. Moeten rouwen. Sommige mensen denken dat er een tijdslimiet of een tijdsbestek is. Het kan een heel leven duren om te accepteren dat iemand van wie we houden overlijdt.

14. De waarheid spreken. Het is niet altijd prettig, maar het is beter om te weten wat er echt in iemands hart omgaat dan om nep te zijn!

15. Uitspreken als iemand ons op de een of andere manier gekwetst heeft.

16. Vechten voor de rechten van dieren.

17. Pauze nemen en tien minuten helemaal niets doen.

18. Een vrije denker zijn en alles in twijfel trekken, zelfs als dat niet populair is.

19. Kiezen voor wat je denkt dat het beste is voor je leven.

20. Te veel excuses aanbieden.

Het is oké dat ik soms bezorgd ben over een mogelijke afwijzing. Het is oké dat ik soms onzeker ben en me verontschuldig om dat te compenseren. En het is begrijpelijk, gezien mijn achtergrond, dat ik mezelf af en toe de schuld geef van dingen die niet mijn schuld zijn.

De hele bedoeling van minder leren verontschuldigen is om vertrouwen op te bouwen in onszelf en onze keuzes, en dat betekent dat we onze menselijkheid moeten omarmen.

Het is menselijk om te worstelen en tenzij we andere mensen pijn doen, is het niet nodig om je daarvoor te verontschuldigen.

Wat is iets waarvan jij je hebt gerealiseerd dat je je er niet voor hoeft te verontschuldigen? Heb je je ooit verontschuldigd voor iets op deze lijst?

Leave a Comment