Als eigenaar van een bedrijf of al zelfstandig ondernemer kan het kiezen van de juiste locatie voor je kantoorruimte best een lastige klus lijken. Hoe weet je wat een goede beslissing is en wat je beter niet kunt doen? Wat zijn de zaken waarmee je rekening moet houden wanneer je op zoek gaat naar een kantoorruimte? Gelukkig zijn er tegenwoordig bedrijven zoals SKEPP die het zoeken naar een kantoor een stukje makkelijker maken.

Zoals met veel zaken in het bedrijfsleven, is het belangrijk om een plan te hebben zodat je de ideale kantoorruimte voor je bedrijf kunt kiezen en zodat de werkruimte ook aan al je behoeften voldoet. Als je alles op een rijtje hebt, kun je je zoektocht op de juiste manier beginnen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden, zodat jij de juiste kantoorruimte voor jouw bedrijf kunt vinden.

1. De demografie

kantoor-werknemer

Als je gaat bedenken waar je je bedrijf wilt vestigen, moet je altijd rekening met je marktsegment houden. Misschien zijn je klanten wel jonge professionals of babyboomers of misschien ben je wel een serviceprovider voor andere bedrijven. Overweeg in elk geval of het gebied, waarin je overweegt de kantoorruimte te gaan huren, geschikt is voor jouw bedrijf. Kantoorruimte huren Amsterdam? Zorg dan dat je dit doet via een bedrijf zoals SKEPP. Het kan anders heel lastig gaan worden.

Zijn er in de stad waarin je je wilt gaan vestigen voldoende leden van je doelgroep? Als je dit weet, kun je ook beslissen in welke regio of in welke stad je moet gaan beginnen met zoeken.

2. Het gemak

Misschien heb je binnen jouw prijsklasse een kantoorruimte om te huren gevonden en ziet het er best aardig uit. Maar het enige nadeel? Het is ver van alles gelegen. Geen openbaar vervoer, slechte parkeermogelijkheden, niet per voet te bereiken – maar dit doet er toe?

Bekijk het eens op deze manier: hoe belangrijk is het dat jouw klanten je kunnen bereiken? Veel bedrijven vertrouwen op passerend voetgangersverkeer en zichtbaarheid om zo nieuwe klanten aan te kunnen trekken. Als je aan de rand van een stad gaat zitten, zal dit veel moeilijker worden. Het gemak waarmee zowel nieuwe als bestaande klanten je kunnen bereiken, is een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van een kantoorruimte.

Het kan als de locatie niet zo gunstig gelegen is ook moeilijker zijn om werknemers aan te trekken en te behouden. Woon-werkverkeer is voor veel werknemers een belangrijke overweging en je loopt het risico om goede werknemers af te stoten.

3. De kosten

groot-kantoor

Zoals elk bedrijf of elke ondernemer wel weet, is het belangrijk om te weten wat je je kunt veroorloven. Voordat je je verhuizing plant, moet je een duidelijk idee hebben van hoeveel huur je kunt betalen en vanaf daar met je zoektocht naar een kantoorruimte beginnen. Onthoud dat er meer factoren zijn dan alleen maar de huur waarmee je rekening moet houden.

De kosten voor het runnen van een bedrijf komen nog eens bovenop de huur. Heb je al bekeken wat de verschillen qua huur in verschillende steden zijn? Als je in een grensgebied woont, kan het ook nog de moeite waard zijn om te onderzoeken hoeveel het scheelt als je net de grens overgaat. Heb je goed onderzocht wat er op verschillende locaties beschikbaar is, om je te kunnen helpen om je kosten te compenseren?

4. De veiligheid

Voordat je je handtekening onder een huurovereenkomst zet, moet je even de tijd nemen om erachter te komen hoe veilig de potentiële nieuwe buurt is. Controleer de gegevens, die er beschikbaar zijn over criminaliteit in de buurt en praat met andere bedrijven in de omgeving, om er achter te komen of ze last hebben van inbraken, vandalisme en andere criminaliteit.

Veiligheid is ook een aandachtspunt voor je medewerkers en klanten. Let er bij het bezoeken van een locatie goed op of de gebieden in de buurt van het kantoor goed verlicht zijn en of er parkeergelegenheid is. Als je naar een beheerde locatie kijkt, stel dan vragen over de manier waarop het beveiligd is.

5. De concurrentie

kantoor-koffie-laptop

Als je naar een kantoorruimte kijkt, neem dan ook even de tijd om te ontdekken of je concurrentie het gebied al oververzadigd heeft. Als je bijvoorbeeld een accountant bent, voer dan een zoekopdracht op het internet uit om te bekijken hoeveel andere accountants er al in dezelfde buurt actief zijn.

Als je veel concurrentie aantreft, kan je daar vestigen een strijd betekenen om klanten aan te kunnen trekken. Door naar een plaats te verhuizen met minder concurrentie, heb je een betere kans en kun je een markt aanboren die voorheen achterbleef.

6. De infrastructuur

Wanneer je naar specifieke kantoorruimten begint te kijken, wordt het tijd om je behoeften voor de infrastructuur in overweging te nemen. Hoeveel ruimte heb je nodig? Hoe moet het pand er uitzien en is het internet in orde? Kun je bijvoorbeeld zaken doen in een open omgeving of heb je privékantoren nodig? Je moet ook overwegen welke voorzieningen er in de omgeving zijn. Als je regelmatig klanten meeneemt voor een lunch of een kopje koffie, zijn er dan goede opties in de buurt?

Enkele andere belangrijke factoren, waarmee je rekening moet houden bij het kijken naar kantoorruimte, zijn onder meer:

  • Technologie (telefoon, internet, enz.)
  • Post- en bezorgdiensten
  • Receptie
  • Conferentie- en vergaderruimten
  • Toegankelijkheid
  • Keukens en toiletten
  • Parkeren en transit
  • Kantine

7. Professioneel imago

kantoorruimte

Je kantoor maakt deel uit van hoe jij jouw bedrijf aan de wereld presenteert; je moet je kantoorruimte echt als een marketingtool beschouwen. Wat wil je dat jouw kantoor over jou aan je klanten vertelt? Als je naar kantoorruimtes kijkt, probeer het dan door de ogen van je klanten te zien. Als je bijvoorbeeld een high-end adviesbureau hebt, kunnen potentiële bedrijven worden afgeschrikt door een kille voorheen industriële locatie. Diezelfde locatie kan echter de perfecte uitstraling hebben voor een opkomend technologiebedrijf.

Als je naar gedeelde kantoorgebouwen kijkt, let dan op het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes en de algehele indruk die het gebouw maakt.

8. De lokale wetgeving

Voordat je er zelfs maar aan denkt om een huurovereenkomst te ondertekenen, moet je eerst de wetgeving in de omgeving onderzoeken. Aangezien veel steden strikte bestemmingswetten hebben, moet je ervoor zorgen dat je bedrijf actief mag zijn op de locatie die je overweegt. Vraag aan de gemeente of een advocaat om advies.

Leave a Comment