De auto die wij kennen als Citroën DS 3, volgens velen (waaronder wij) een van de leukste compacte modellen van de laatste jaren, is gisteravond in Parijs in zijn nieuwste vorm gepresenteerd als DS 3, het kleine zusje van de DS 4 en de DS 5. Daarmee zijn alle vroegere Citroen DS- modellen nu omgedoopt tot alleen DS, het nieuwe luxe merk van de Franse fabrikant.>>

15Y91

Ziehier, het 1.100e bericht op ClassyLife!
De auto die wij kennen als Citroën DS 3, volgens velen (waaronder wij) een van de leukste compacte modellen van de laatste jaren, is gisteravond in Parijs in zijn nieuwste vorm gepresenteerd als DS 3, het kleine zusje van de DS 4 en de DS 5. Daarmee zijn alle vroegere Citroen DS- modellen nu omgedoopt tot alleen DS, het nieuwe luxe merk van de Franse fabrikant. Elders op ClassyLife leest u meer over DS, bij onze test van de DS4.

Sinds de introductie van de DS 3 in 2010 zijn er 390.000 exemplaren van verkocht. De nieuwe DS 3 en DS 3 Cabrio vallen op door hun familie-neus met meer chroom; er zijn meer mogelijkheden om de auto naar eigen smaak samen te stellen en er is deels nieuwe techniek. Daaronder een PureTech 130 S&S driecilinder turbomotor en een 110 pk-versie daarvan met zestraps automaat. Bovendien kunnen de nieuwe DS 3 en DS 3 Cabrio worden geleverd als extra sportieve variant met een motor die 208 pk levert. Mini Cooper S, eat your heart out, zo wil de Franse fabrikant blijkbaar duidelijk maken!

15Y106

Kopers kunnen vanaf nu kiezen uit in totaal 68 kleurencombinaties voor dak en carrosserie en vier canvasdaken voor de DS 3 Cabrio. De combinatie van LED- en Xenon-technologie voor de koplampen (niet op alle versies standaard) levert een krachtige, brede en gelijkmatige lichtbundel op die voor extra zicht en comfort in het donker zorgt. De nieuwe DS 3 kan worden uitgerust met Apple CarPlay™ en MirrorLink® voor Android, waarmee bestuurders praktisch, veilig en plezierig van hun smartphones kunnen gebruikmaken. Het 7-inch kleuren touchscreen biedt snelle toegang tot alle functies van de auto. Net als op de andere DS modellen wordt ook DS Connect Box leverbaar. Dat systeem kan onder andere automatisch gelokaliseerde nood- en hulpoproepen uitzenden en zonodig bijstand van ambulancediensten inschakelen.  De auto kan met zeven verschillende motoren worden besteld: drie PureTech driecilinder benzinemotoren, twee THP viercilinder benzinemotoren en twee BlueHDi dieselmotoren. Deze kunnen worden uitgerust met drie transmissies: een handgeschakelde, een elektronisch bediende en een volautomaat van de laatste generatie. Daarmee zijn uiterst lage emissiewaarden mogelijk; van 79 gr/km CO2 (voor de BlueHDi 100) tot slechts 129 gr/km CO2. Sportief topmodel is de DS 3 Performance met 1.6 motor van 208 pk en een sportieve 6-bak. Een sperdifferentieel zorgt ervoor dat al het vermogen goed wordt overgebracht op het wegdek. Prijzen en datum van introductie op de Nederlandse markt zijn nog niet bekend. Echte Citroën-liefhebbers huilen al een beetje doordat de nieuwe grille iets minder onderscheidend is dan de oude, en de auto een stuk duurder zal zijn dan oorspronkelijk, maar ja, dat is de prijs van design, marketing en vooruitgang. Het blijft een leuk ding.

Onze tip: als u een heel compacte en onderscheidende auto zoekt, bestel dan een DS 3 of DS 3 Cabrio in een fraaie tint, kies een automaat, geef een paar mille uit aan het interieur en dan lacht u veel mensen die vooral ‘groot’ willen rondom uit, zonder iets in te leveren aan allure en rijplezier.

15Y57

15YC8

15Y60

Leave a Comment