Zit jij aan het eind van de dag het liefst met je voetjes omhoog achter de buis? Dan is de kans groot dat je niet alleen het beste abonnement voor tv en internet wenst, zodat je kijkt en terugkijkt wat je hartje begeert. Je wilt dan ook een tv met een scherm dat jou het meest laat genieten van jouw programma’s. Kies je dan voor een 4K of een 8K tv?

Wat is het verschil?

tv-netflix

Het verschil tussen een 4K en een 8K scherm zit hem in de resolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld en hoe meer jij van je programma’s geniet. Hoe groot is dat verschil in kijkervaring?

4K kijkervaring

4K wordt ook wel Ultra HD genoemd. De resolutie van deze schermen is viermaal zo hoog als die van Full HD. In plaats van 1920×1080p kijk je naar een scherm met 3840 x 2160p. Hierdoor zijn minuscule details, zoals regendruppels en grassprietjes, nog beter te zien. Alles wordt hierdoor veel scherper. Hoewel niet alle films en programma’s in deze resolutie te zien zijn, komt er wel steeds meer 4K beeldmateriaal bij. Programma’s die enkel in Full HD verkrijgbaar zijn, worden op 4K televisies ook enkel in Full HD uitgezonden. Er is dan dus geen verschil in beeldscherpte. Toch kan de kwaliteit beter zijn, afhankelijk van de andere eigenschappen die het 4K scherm heeft, zoals zelfoplichtende pixels.

8K kijkervaring

led-tv-lichte-woonkamer

De resolutie van 8K schermen is vier keer hoger dan die van 4K schermen en zestien keer hoger dan een full HD scherm. We hebben het dan over 7680 x 4320p. Dit zorgt ervoor dat details vanaf een grotere afstand nog beter zichtbaar zijn. Toch zullen de meeste mensen niet veel verschil zien tussen 4K en 8K beeldmateriaal, omdat 4K al zo scherp is. Enkel als je wat dichter bij de tv zit, voor een zeer grote tv kiest, erg op details gesteld bent of gewoonweg het beste van het beste in huis wilt halen, heeft een 8K televisie echt een meerwaarde. Bedenk wel dat het nog even zal duren voordat er veel beeldmateriaal in deze kwaliteit te verkrijgen is.

Dus aan een 8K tv heb je nog niet veel?

Hoewel er nog niet veel 8K programma’s beschikbaar zijn, beschikken 8K tv’s, net zoals 4K tv’s, wel over zogenaamde opschaalsoftware. Hierdoor wordt beeldmateriaal met een lagere resolutie aangepast. Het krijgt extra pixels, waardoor het beeld scherper wordt. Het is niet hetzelfde als het bekijken van echte 8K content, maar het komt toch aardig in de buurt.

Leave a Comment