Je tuin is om in te ontspannen en om van te genieten. Maar wist je dat je tuin ook een goede plek kan zijn voor allerlei dieren en insecten? Als je je tuin op de juiste manier inricht, zorg je ervoor dat je niet alleen zelf van je tuin geniet. Kom dus maar op met al die vogels, insecten en vlinders!

Begin met bijen en insecten

black and white butterfly on green leaf tree during daytime

Denk je dat planten, bloemen en struiken al genoeg natuur voor je tuin zijn? Denk dan nog maar een keer, want het is toch geweldig als jouw tuin een leefgebied en voedingsbodem is voor allerlei flora en fauna? En dat bereik je door te kiezen voor de juiste beplanting in je tuin. En zorgt voor plekjes waar de diverse beestjes zich kunnen uitleven. Zoals bijvoorbeeld met behulp van een bijenhotel. Die kun je zelf maken of kant-en-klaar in de winkel kopen. Kies dan wel voor kwaliteit, zodat de bijen ook voldoende nestelgelegenheid hebben.

De juiste planten

tuinieren-planten

Als je de juiste planten in je tuin plaatst, komen daar ook bijen en insecten op af. En allerlei vogels en vlinders. Met vlinderstruiken bied je de vlinders uit de buurt een heerlijke plek om naartoe te gaan. En vogels haal je al gemakkelijk je tuin binnen door bijvoorbeeld een vogelbakje met water te plaatsen waar ze zich in kunnen wassen. Als je dan ook nog zorgt voor wat eten in de vorm van een vetbolletje of wat vogelvoer en een paar vogelhuisjes, weet je zeker dat ze na verloop van tijd jouw tuin weten te vinden.

Het nut van een egel in de tuin

selective focus photography of hedgehog on ground

Ook een egel in de tuin is zeer nuttig. Ze eten namelijk bijna alles in de tuin op. Van kleine insecten als kevers, regenwormen, slakken en spinnen tot aan fruit en zachte zaden. Toch is het leefgebied van de egel de laatste jaren steeds kleiner geworden en hebben ze moeite om hun eten bij elkaar te scharrelen. Je kunt de beestjes dus helpen door ze op de juiste manier bij te voeren of beschutting te geven. Plaats bijvoorbeeld een speciaal egelhuisje in je tuin, zodat het beestje een plek heeft om in winterslaap te gaan. En met speciaal egelvoer dat je voor de winterslaap geeft, komen ze na de winter weer snel op kracht. Geef ze in elk geval geen schoteltje met melk, maar liever eentje met wat water.

Haal dus ook de natuur je tuin binnen en zorg voor een gezonde leefomgeving voor allerlei dieren, insecten, vogels en natuurlijk ook planten. Hoe beter de biodiversiteit in je tuin, hoe meer profijt jij en de natuur daar van hebben.

Leave a Comment