Geen enkel bedrijf kan overleven zonder marketing. Marketing helpt je namelijk om je doelgroep te vertellen dat jouw product bestaat en lost ook een specifieke behoefte van de doelgroep op. In feite zul je, op een verzadigde markt waar elk bedrijf om de aandacht van dezelfde klanten vecht, zelfs marketingoorlogen tegenkomen. Grote concurrentie vereist daarom een goede marketing.

Digitale marketing is niet de enige manier om goede resultaten te kunnen behalen

De meesten van ons zijn van mening dat digitale marketing tegenwoordig de enige manier is om resultaten te kunnen behalen. Het is daarom logisch dat we al onze marketinginspanningen op de digitale en online platforms richten. We doen uitgebreid onderzoek naar digitale marketing en wijzen middelen voor de online promotie van het bedrijf toe.

Hoewel we de impact van het internet op marketing niet kunnen ontkennen, kunnen we wel zeggen dat het een klein beetje overdreven is.

Hoewel door het gebruik van het internet de fenomenale verspreiding natuurlijk resultaat zal opleveren, zijn marketingcampagnes via offline kanalen voor veel bedrijven nog steeds een fundamenteel aspect van hun marketingstrategieën.

Het belang van digitale marketing kan voor een specifieke doelmarkt gelden, maar sommige van de beste promoties vinden toch nog steeds offline plaats. Bedrijven doen al lange tijd aan offline marketing en het is altijd succesvol geweest. Het is een ‘beproefde’ manier van adverteren en er kan niet veel misgaan.

Wat valt er onder offline marketing?

marketing-strategie

1. Banners en posters

Een roll up banner kan bij je stand op de beurs worden neergezet, zodat je beter zichtbaar bent. Je kunt ze zelfs langs wegen en op plaatsen waarvan je denkt dat ze voor een grote groep mensen zichtbaar zijn plaatsen. Een te koop bord kan ook veel aandacht creëren.

2. Folders

Folders en flyers zijn, vooral vanwege hun flexibiliteit, behoorlijk populair bij kleine bedrijven. Ze kunnen worden gebruikt als uitnodigingen voor evenementen, als coupons voor aanbiedingen en als aankondiging voor nieuwe plannen. Ze kunnen worden verspreid in gebieden die de doelgroep vaak bezoekt. Ze kunnen in kranten en tijdschriften worden geplaatst of ze kunnen bij populaire coffeeshops in de buurt op tafel worden gelegd.

3. Boekjes en brochures

Als je meer informatie wilt delen, dan dat er op folders en banners past, dan kun je boekjes en brochures laten afdrukken. Je kunt er zo veel meer content in opnemen. Als je de consument meer details wilt geven, dan moet je zeker voor deze vorm van marketing kiezen. Door dergelijke marketingmaterialen te gebruiken, kun je veel informatie over je bedrijf, de geschiedenis ervan en waarvoor het staat delen en ook substantiële informatie over het product- en het dienstenaanbod geven.

4. Visitekaartjes

visitekaartje

Dus je bent je bedrijf aan het promoten en je ontmoet een potentiële klant – wat doe je dan? Je overhandigt natuurlijk je visitekaartje! Je kunt na elke vergadering mensen niet meer van alles vertellen. Je moet dus visitekaartjes bij de hand hebben om die te kunnen overhandigen. Ze zijn een erg handig soort promotiemateriaal. Ze zijn tastbaar en de mensen aan wie je het geeft, kunnen wanneer ze maar willen jouw contactgegevens erbij pakken.

5. Zakelijk briefpapier

Je kunt door briefpapier te laten bedrukken laten zien hoe trots je op je nieuwe bedrijf bent. Je kunt je bedrijfslogo op al je briefpapier weergeven. Van het briefpapier en de enveloppen tot aan notitieboekjes, je kunt het zelf ontwerpen. Dit voegt ook een dimensie van betrouwbaarheid aan je bedrijf toe.

Als je niet veel moeite hebt gedaan voor je offline marketingtactieken, dan wordt het nu tijd dat je eens snel de mogelijkheden gaat onderzoeken. Stel een marketingstrategie op, die ook het afdrukken van advertentiemateriaal en het verspreiden ervan omvat.

Maar waarom zou je dit allemaal doen? Hieronder vind je enkele voordelen van offline marketing:

1. Hogere authenticiteitswaarde

Mensen hebben vaak het gevoel dat alles wat ze online zien of lezen op de een of andere manier is ontworpen om een specifiek beeld van het bedrijf/de organisatie te geven en dat dit soms een vertekend beeld kan zijn.

Het internet loopt, als het gaat om het creëren van een gevoel van authenticiteit, nog steeds achter. Er is zoveel content beschikbaar dat mensen het moeilijk kunnen vinden om content te vinden, die ze kunnen vertrouwen en die uniek is.

Bij offline marketing gaat het daarentegen om contact maken met mensen zonder al die elektronische gadgets. Je kunt terwijl je je folders verspreidt of je visitekaartjes overhandigt met mensen communiceren wanneer je ze ontmoet. Dit geeft men het gevoel dat je merk echt is.

2. Snellere feedback

Online feedback krijgen is ingewikkeld omdat het deel uitmaakt van het formele proces van het verzamelen van data, het vinden van de relevante informatie en het analyseren ervan. Het is omslachtig en neemt tijd in beslag.

Als je een offline marketingkanaal hebt, kun je heel gemakkelijk direct met je kopers communiceren. Je kunt meteen zien welk aspect van jouw product of jouw dienst de kopers leuk vonden en wat ze minder beviel. Dit zorgt ervoor dat je direct aan de slag kunt met de verbeteringen van jouw product of jouw dienst.

3. Bouwt relaties en loyaliteit op

boekhouden-financie-zaken-business

Als je wilt dat de mensen in je omgeving gebruikmaken van jouw diensten of jouw producten moet je je zeker richten op offline marketing. Het geeft je een geweldige kans om een goede relatie met de mensen op te bouwen. Dit zal de loyaliteit van de klant vergroten. Mensen houden van een bedrijf dat zich inspant om met hen in contact te komen in plaats van bedrijven die onpersoonlijk of afstandelijk te werk gaan.

Nu we de voordelen van offline marketing met je hebben besproken, wil je hier vast mee aan de slag. Maar vergeet niet dat offline marketing niet eenvoudig is. Je moet heel veel tijd en moeite steken in het afstemmen op de juiste marketingmaterialen, die de merkbekendheid kunnen verbeteren. Je moet het de tijd geven die het verdient en niet alleen offline marketingmateriaal bedenken omdat je er beter van wordt.

Dus als je eenmaal offline marketing materiaal hebt ontwikkeld, ga dan naar de dichtstbijzijnde printshop en laat het promotiemateriaal ook echt afdrukken. Het zal je zeker ten goede komen.

Leave a Comment