We hebben het allemaal druk en soms kan dat, als we honger hebben, ervoor zorgen dat we ongezonde keuzes maken. Veel mensen wenden zich dan tot voorverpakte kant-en-klaar maaltijden, die mogelijk een tekort aan voedingsstoffen hebben en vol zitten met vet, natrium en calorieën. Je kan dan toch beter iets zelf koken en met deze recepten zorg je ervoor dat het ook nog lekker smaakt.

Maar met deze tips kun je ook onderweg van gezonde voeding genieten. Probeer deze tips om ook als je haast hebt toch gezond te eten of te snacken.

Plan vooruit

Gezonde maaltijden vergen planning. Je moet ze zelf samenstellen. Je moet een paar dagen van tevoren maaltijden en snacks plannen, een lijst maken en het voedsel kopen dat je wilt eten en natuurlijk tijd vrijmaken om het voedsel te koken of te bereiden. Als je weet dat je veel onderweg zult zijn, maak dan van tevoren snacks en leg deze in de koelkast of doe ze in een vershoudbakje. Planning is ook de sleutel bij het uit eten gaan. Selecteer van tevoren een restaurant, bekijk online het menu en plan hoeveel je gaat eten.

Kook in porties

cooked food on tray

Als je de tijd neemt om te koken, maak dan extra eten zodat je later tijd kunt besparen. Het koken van grote porties heeft voordelen. Je kunt hele maaltijden of onderdelen van maaltijden van tevoren bereiden. Als je bijvoorbeeld bruine rijst kookt, kun je extra porties maken. De extra porties kun je dan gemakkelijk invriezen.

De porties kunnen binnen enkele minuten in de magnetron worden opgewarmd en het zal gewoon smaken naar verse rijst. Soepen, sauzen, items in een marinade, ongekookte stoofschotels, brood en beleg kun je zonder problemen invriezen.

Eet voedzaam voedsel

gezond-eten

Voedzaam voedsel is het voedsel met de meeste vitamines en mineralen en de minste calorieën. Ze zullen je verzadigen en kunnen ervoor zorgen dat je een uitgebalanceerd dieet volgt. Probeer eens peulvruchten (bonen, linzen), zuivelproducten (magere yoghurt, eieren), avocado’s, bladgroenten (boerenkool, spinazie), groenten (spruitjes, champignons, paprika), zaden (vlas, pompoen, sesam, zonnebloem), noten (amandelen, cashewnoten, pinda’s), volle granen (gerst, haver, quinoa, bruine rijst), vis (zalm, heilbot, kabeljauw, sint-jakobsschelpen, garnalen, tonijn) en gevogelte (kip, kalkoen) te eten.

Probeer een smoothie

smoothie

Smoothies combineren alle bovenstaande principes. Doe zoveel ingrediënten als je maar wilt in een blender en je krijgt een drankje dat als maaltijd of als een snack kan worden gebruikt. Het hoeft ook niet op fruit gebaseerd te zijn. Vergeet niet dat je met groenten ook heerlijke smoothies kunt maken. Denk aan tomaten, waterkers, wortels, selderij, uien, bieten, peterselie en spinazie om je eigen versie van een groente smoothie mee te maken.

Houd snacks eenvoudig

Houd het simpel en kies voor één of twee ingrediënten. Gebruik combinaties zoals gewone, magere Griekse yoghurt en een paar noten, een eetlepel pindakaas en een appel, klein gesneden groenten en wat hummus en een portie magere kaas en een peer etc.

Leave a Comment